Przepis na kawę po szwedzku
Włoskie espresso, cappuccino i latte, amerykańskie americano, irlandzka irish coffee, kawa po turecku z tygielka… jak to mówią, co kraj, to obyczaj. Przysłowie te znajduje zastosowanie również w odniesieniu do kawy. I nic w tym dziwnego, ten kofeinowy napar to jeden z najpopularniejszych na świecie. Miliardy ludzi niemal ze wszystkich kontynentów kuli ziemskiej każdego poranka, a często i popołudnia sięgają po ziarna kawowca, z których przygotowują pobudzającą, pełną aromatu miksturę. I choć my, Polacy byśmy nawet o tym nie pomyśleli, okazuje się, że swój własny przepis na kawę mają również Szwedzi. Czym jest kawa po szwedzku? Jak ją przygotować?
Kawa po szwedzku, czyli kawa z jajkiem
Ku zaskoczeniu wielu kluczowym składnikiem w kawie po szwedzku prócz świeżo zmielonych ziaren jest… jajko. I choć w pierwszej chwili sam pomysł wydaje się co najmniej śmieszny, a już na pewno mało apetyczny, szczerze zachęcamy do wypróbowania! W gotowej kawie jajko jest praktycznie niewyczuwalne, za to napar zyskuje wyjątkową, niespotykaną wręcz delikatność. A zatem, do dzieła!
Kawa po szwedzku - składniki
Do przygotowania kawy po szwedzku będziemy potrzebować dwóch dużych łyżek zmielonej kawy, jedno jajko oraz dwie szklanki przefiltrowanej wody. Niesamowicie ważne, aby wszystkie składniki były świeże, szczególnie jajko. Kawę należy zmielić tuż przed parzeniem, dość grubo. Jeśli chodzi o sprzęty, przyda się garnek i French Press bądź dzbanek z sitkiem.
Kawa po szwedzku - sposób przygotowania
Zaparzenie kawy z jajkiem zajmuje tylko kilka chwil i jest naprawdę proste. W pierwszej kolejności mielimy ziarna. Do garnka wlewamy szklankę wody i zagotowujemy, natomiast w szklance rozbijamy jajko. Do jajka dodajemy zmieloną kawę i całość mieszamy aż do momentu, gdy składniki dobrze się połączą, tworząc jednolitą masę. Następnie kawę z jajkiem wlewamy do gotującej się wody. Istotne, by napar raz na jakiś czas mieszać łyżką. Po pięciu minutach do garnka dodajemy kolejną szklankę wody i gotujemy przez dwie minuty. Ostatnim krokiem jest przelanie kawy przez sitko lub przeciśnięcie przez praskę francuską w celu pozbycia się fusów. Smacznego!