RODZAJE I SPOSOBY PARZENIA KAW
Kawa – jeden z najpopularniejszych napojów na kuli ziemskiej. Dla niektórych to jedynie czarny płyn z kofeiną, dla innych dzieło sztuki. Jej smak zależy od rodzaju ziaren, stopnia ich wypalenia, a także sposobu przyrządzenia naparu. Przedstawiamy krótki przewodnik, który nie pozwoli Wam się zgubić w świecie kawy
Rodzaje ziaren i ich wypalanie
Większość światowej produkcji kawy opiera się na ziarnach arabiki. To właśnie ona uznawana jest za najbardziej szlachetną odmianę. Charakterystyczne są dla niej nuty czekoladowe i delikatna kwaskowatość. Ten rodzaj ziaren kawy posiada niewielką ilość kofeiny. Na drugim miejscu znajduje się robusta, która jest zdecydowanie bardziej pobudzająca, ale równocześnie znacznie bardziej gorzka. Często komponuje się mieszanki tych dwóch rodzajów, by wydobyć z nich to, co najlepsze.
Zielona kawa jest przedstawiana jako zdrowy suplement diety, jednak jej smak nikogo nie zachwyca. Dopiero odpowiednie wypalenie ziaren pozwala na wydobycie z niej właściwej głębi smaku. Jeśli cenimy w kawie kwaskowe aromaty, to powinniśmy wybierać te ziarna, które palone są jasno. Jeśli natomiast wolimy intensywny smak z nutami orzechowymi lub czekoladowymi, to bardziej przypadnie nam do gustu mocniejsze palenie.
Najpopularniejsze rodzaje kawy
W kawiarniach na całym świecie możemy zamówić wiele rodzajów kaw. Spory wybór niektórych może onieśmielać, więc warto przyjrzeć się najpopularniejszym kawom.
Klasyką jest na pewno espresso, którego przygotowania bariści uczą się czasami nawet kilka lat. To intensywny napar przyrządzany w ekspresie ciśnieniowym. Podaje się go w niewielkiej filiżance wraz z wodą, która służy do oczyszczenia kubków smakowych, by móc delektować się smakiem wyśmienitej kawy.
Deserową kawą, którą Włosi chętnie piją do śniadania, jest oczywiście cappuccino, które przygotowywane jest na bazie espresso. Zalane jest one ciepłym spienionym mlekiem.
Americana to kawa, którą wszyscy znamy. Podaje się ją w dużej filiżance lub papierowym kubku. To po prostu espresso z bardzo dużą ilością wody. Aromat jest w tym wypadku znacznie mniej intensywny.
Sposoby parzenia kawy
W czasie wieków popularyzacji kawy powstało wiele sposobów, by przygotować ten wyśmienity napar. Oto kilka najpopularniejszych:
Kawa po turecku – wiele osób myśli, że to tradycyjna zalewana kawa, jakiej możemy napić się w większości polskich domów. Nic bardziej mylnego. Sposób przygotowania naparu jest w tym wypadku znacznie bardziej skomplikowany. Drobno zmielone ziarna mieszane są cukrem i zalewane zimną wodą. Następnym etapem jest wielokrotne podgrzewanie napoju jednak bez zagotowywania go. Na końcu dodawane są aromatyczne przyprawy.
Kawa z ekspresu przelewowego – to bardzo popularny sposób przygotowywania kawy w domowych warunkach. Zaletą tego rozwiązania są niskie koszty zakupu niezbędnego sprzętu. Działanie w tym wypadku jest bardzo proste. Wrząca woda przelewa się przez zmielone ziarna kawy, które umieszczone są na filtrze.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego – w ten sposób przygotowuje się espresso. Gorąca woda pod ogromnym ciśnieniem przelewa się przez drobno zmielone ziarna kawy. Uzyskuje się dzięki temu bardzo intensywny i aromatyczny napar, na bazie którego można sporządzić także wiele innych odmian kawy.
Kawa z kafetiery – to nieco mniej skomplikowana odmiany ekspresu ciśnieniowego. W dolnej części znajduje się zimna woda. Nieco wyżej umieszczone jest sitko z kawą. Kiedy postawimy całość na płomieniu, to dzięki podwyższonemu ciśnieniu woda zaczyna przedostawać się przez kawę, a napój skrapla się w górnej części kafetiery.