RODZAJE KAW W KAWIARNIACH
„Poproszę kawę” - w wielu miejscach to jedyne słowa, których potrzebujemy, by zamówić pobudzający napój z kofeiną. W dobrej kawiarni pod hasłem kawa może kryć się kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt pozycji, w których możemy przebierać. Poniższy tekst to mapa drogowa dla wszystkich tych, którzy chcą się odnaleźć w kawiarnianym menu i wybrać taką kawę, która najbardziej przypadnie im do gustu.
Espresso
Ten włoski rodzaj kawy podawany w niewielkiej filiżance podbija świat od połowy poprzedniego stulecia. W dobrej kawiarni otrzymamy napar, który pobudzi nasze ciało i umysł, działając jednocześnie kojąco na nasze kubki smakowe. Czym jest espresso? To bardzo intensywny napój przygotowywany w ekspresie ciśnieniowym. Aby był idealny, musi być przyrządzony z drobno zmielonych ziaren i to zaraz przed zaparzeniem.
Cappuccino
W wielu polskich domach na półkach stoi opakowanie z proszkiem o nazwie „cappuccino”. Nie ma ono jednak nic wspólnego z włoską kawą, której nazwa wywodzi się od koloru habitów kapucyńskich mnichów. Jakie więc cappuccino możemy dostać w kawiarni? Przede wszystkim takie, które przygotowane jest na bazie wyśmienitego espresso. Następnie zalewa się ciepłym, spienionym mlekiem. Na samej górze powstaje puszysta pianka, którą posypuje się cynamonem lub startą czekoladą. Jeśli spróbujecie tej deserowej kawy, to już nigdy nie będziecie w stanie wypić jej odpowiedników w wersji instant.
Americano
To rodzaj kawy w kawiarni, który najczęściej mamy na myśli, kiedy zamawiamy „małą czarną”. Dla Włochów to prawdziwa profanacja, ale ten napój jest uwielbiany przez sporą część klientów. Ta sama ilość ziaren kawy, co w przypadku espresso, zalana jest znacznie większą ilością gorącej wody, by mogła wypełnić nie małą filiżankę wielkości naparstka, ale często wielki kubek. Napój jest w smaku znacznie mniej intensywny niż espresso.
Caffe Latte
Jeśli macie ochotę na wyjątkowy deser, to caffe latte na pewno będzie Wam smakowało. Barista wlewa do wysokiej szklanki dużą ilość mleka. W środkowej części znajduje się espresso, które dodawane jest powoli, by warstwy były od siebie w widoczny sposób oddzielone. Na samej górze natomiast dodawane jest spienione mleko. Jeśli mamy ochotę na eksperymenty, to możemy poprosić o dodatkowy syrop smakowy, który wzbogaci smak napoju.
Irish Coffee
Jeśli mieliśmy wyjątkowy zły dzień, to rozwiązaniem może być dla nas kawa po irlandzku. To rodzaj kawy w kawiarni przeznaczony na specjalne okazje. Jak wygląda przygotowanie tego napoju? Na dno szklanki wlewamy jedną miarkę whiskey i mieszamy ją z cukrem trzcinowym. Następnie dolewamy espresso. To wszystko przykrywa bitą śmietaną. Taki napój każdemu poprawi humor.
Alternatywne rodzaje kawy
Coraz częściej w kawiarniach możemy spotkać rodzaje kawy, o których do tej pory nie słyszeliśmy. W menu pojawiają się takie pozycje jak dripper, chemex czy aeropress. Te alternatywne sposoby przyrządzania kawy pozwalają na wydobycie z niej delikatniejszych nut smakowych. Dzieje się tak zwłaszcza w przypadku drippera, dzięki któremu uzyskujemy napar z dużą ilością kofeiny i wyczuwalnymi nutami owocowymi.
Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl