RODZAJE PALENIA KAWY
Niektórzy twierdzą, że to sama natura nauczyła nas, w jaki sposób obchodzić się z ziarnami kawy, kiedy podczas pożaru drzew kawowca etiopscy pasterze poczuli przyjemny zapach unoszący się w powietrzu. Pewne jednak jest to, że aż ado XIV wieku mała czarna miała ziemisty, nudny smak. Jak zmienia się smak kawy przez jej wypalanie i czy można ją wypalać w domu? Dowiesz się wszystkiego z poniższego tekstu.
- 1. Po co wypalać ziarna kawy?
- 2. Jak przebiega proces wypalania?
- 3. Rodzaje wypalania kawy
- 4. Czy można wypalać kawę w domu?
Po co wypalać ziarna kawy?
W popularnych magazynach dotyczących zdrowego trybu życia możemy przeczytać o tym, jak doskonałe właściwości ma zielona kawa. Być może tak rzeczywiście jest, jednak jej smak pozostawia wiele do życzenia. Dopiero proces wypalania ziaren pozwala na wydobycie odpowiedniego aromatu kawy. Surowe ziarna charakteryzują się zaledwie kilkoma związkami aromatyczno-smakowymi. Palone natomiast mają ich ponad 700.
Istnieje wiele sposobów prażenia ziaren, jednak każdy gatunek kawy posiada stopień wypalenia, który pozwala z niej wydobyć najwięcej nut smakowych. Ogólna zasada jednak jest taka, że lżej wypalone ziarna będą posiadały bardziej kwaskowy smak i lepiej odczuwalne będą ich naturalne aromaty. W przypadku bardziej intensywnego palenia, kawa zmieni smak na orzechowo-czekoladowy. Warto w tym miejscu zdementować popularny mit. Mocniej wypalane ziarna kawy nie posiadają więcej kofeiny. Jest dokładnie na odwrót. To powszechne przekonanie wynika zapewne z faktu, że mocniej palona kawa ma intensywniejszy smak.
Jak przebiega proces wypalania?
Jeszcze do połowy XIX wieku wypalanie kawy odbywało się w domach. W epoce pary doszło jednak do uprzemysłowienia tego procesu i od tej pory można było kupić odpowiednio wypalone ziarna w sklepie. Jak przebiega ten proces?
Oczyszczone ziarna wrzucane są do specjalnego pieca na kilka lub kilkanaście minut. Przez ten czas poddawane są one działaniu wysokiej temperatury. W przypadku niektórych rodzajów palenia kawy może to być nawet 250°C. Aby wypalanie przebiegało równomiernie, wszystkie ziarna wirują w specjalnym bębnie. Brązowy kolor ziarna uzyskują w procesie karmelizacji. W piecu dochodzi również do odparowania wody, dzięki czemu waga ziaren zmniejsza się o połowę, ale ich rozmiar się zwiększa. Należy zauważyć, że ilość kofeiny przy tak wysokich temperaturach nie ulega zmianie.
Po wypaleniu kawa jest chłodzona powietrzem na specjalnych tacach. Zostaje na nich przez pewien czas, by dwutlenek węgla mógł ulotnić się w naturalny sposób.
Rodzaje wypalania kawy.
Wyróżnia się głównie trzy rodzaje palenia: jasne, średnie i mocne. Sprawdźcie, czym dokładnie różnią się te sposoby prażenia ziaren kawy:
Palenie jasne – odbywa się w temperaturze około 200 °C. Większość cukrów zawartych w ziarnach nie zdążyła się jeszcze skarmelizować, więc kawa ma dosyć jasny, cynamonowy kolor. W smaku wyczuwa się lekką kwasowość, a zawartość kofeiny jest wysoka. W ten sposób wypala się głównie kawy afrykańskie, które dzięki temu mają cytrusowy lub winny aromat.
Palenie średnie – to zdecydowanie najczęściej wykorzystywany sposób prażenia kawy. Temperatura w tym przypadku waha się między 210°C a 220 °C. Kawa staje się mniej kwaśna, wyczuwalne są już nieco bardziej nuty orzechowo-czekoladowe i goryczkowe, a zawartość kofeiny ustalona jest na optymalnym poziomie. Najpopularniejsze metody średniego palenia to: „American roast” (temp. 210°C) i „City roast”(temp. 219°C)
Palenie bardzo mocne – jest typowe dla francuskich i włoskich palarni. Większość cukrów w temperaturze 250°C ulega karmelizacji, więc ziarna przybierają kolor ciemnobrązowy lub nawet czarny. Kwasowość niemal zanika, a w jej miejsce pojawia się wyraźna goryczka. Mocno wyczuwalne są natomiast aromaty czekolady i orzecha. Ten rodzaj palenia kawy znacząco obniża poziom kofeiny.
Czy można wypalać kawę w domu?
Jeśli lubimy eksperymenty, to możemy wypalić ziarna kawy w swoim domu. Najprostszym sposobem jest skorzystanie z piekarnika lub patelni. Ziarna kawy wystarczy wysypać na blachę i włożyć je do rozgrzanego piekarnika. Warto skorzystać z termoobiegu. Pamiętajmy, że wyższa temperatura, to również wyższa goryczka i lepiej odczuwalne nuty czekoladowe. W domowych warunkach nie przekraczajmy jednak 230 °C. W przypadku patelni należy użyć dużego palnika i pamiętać o tym, by cały czas mieszać ziarna. Po wyłączeniu ognia, należy je jak najszybciej schłodzić.
Na co dzień natomiast warto korzystać z profesjonalnie wypalonych ziaren, które są dostępne w naszym sklepie.
Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl