Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ranking kaw do Chemexa

2017-10-04
Ranking kaw do Chemexa

Chemex to zaparzacz , który od ponad 70 lat podbija serca kawoszy na całym świecie i jest jednocześnie jednym z wygodniejszych urządzeń do zaparzenia kawy metodami alternatywnymi. Co łączy go z Jamesem Bondem czy filmem Interstellar? Czytajcie dalej i sprawdźcie nasz ranking najlepszych kaw do Chemexa!

Czym jest Chemex?

Ranking kaw do Chemaxa

Coffee Proficiency ETHIOPIA KONGA

Coffee Grange Burundi Nkaka

DoubleShot Etiopie Samii

Czym jest Chemex?

Chemex, wbrew powszechnej opinii, nie jest nowym, pretensjonalnym urządzeniem do zaparzania kawy. Ten szklany dzbanek z rozszerzającą się ku górze szyjką został wymyślony już w 1941 roku i do dnia dzisiejszego jest produkowany w niewielkiej miejscowości w stanie Massachusetts. Jeśli macie już drippa z firmy Hario, to wiecie praktycznie wszystko również o sposobie parzenia kawy w Chemexie. Również w tym przypadku mamy do czynienia z metodą przelewową. Potrzebny jest już tylko papierowy filtr i dobra kawa. Cała reszta to kwestia grawitacji.

Z Chemexu korzystał James Bond w filmie „Pozdrowienia z Rosji”, a także bohaterowie „Interstellar” i serialu „Mad Men”. Został on również doceniony przez Muzeum Sztuki Współczesnej w Nowym Jorku, gdzie stał się częścią stałej ekspozycji. Jaką więc kawę wybrać do takiego wyjątkowego zaparzacza? Sprawdźcie nasz ranking kaw do Chemexa.

Ranking kaw do Chemaxa

Wybraliśmy dla Was z naszych zasobów trzy kawy z trzech różnych kawiarni, które naszym zdaniem idealnie nadaje się do zaparzania metodą przelewową. W naszym zestawieniu znalazły się dwie palarnie z Polski: Coffee Proficiency i niedawno otwarta Coffee Grange. Zdecydowaliśmy się również na roasterów zza naszej południowej granicy. Double Shot to doskonała, czeska palarnia, której kawy dostępne są w Cafe Silesia.

Coffee Proficiency ETHIOPIA KONGA

Krakowska palarnia Coffee Proficiency ma już wyrobioną markę od lat na polskiej scenie kawowej. W laboratorium wypalane są ziarna tylko ze sprawdzonych plantacji. Jedną z nich jest pochodząca z regionu Yirgacheffe. Kawowce są tam uprawiana na wysokości 1780-1870 m n.p.m., co stanowi idealne warunki dla wysokojakościowej arabiki. W przypadku ziaren z Coffee Proficiency ETHIOPIA KONGA mamy do czynienia z obróbką na mokro. Oznacza to, że ziarna początkowo mechanicznie pozbawiane są wierzchniej warstwy miąższu. W takiej formie trafiają do basenów fermentacyjnych, gdzie ulegają procesowi kontrolowanej fermentacji. Taki sposób obróbki przyczynia się do tego, że nabierają większej kwasowości, a jednocześnie stają się delikatniejsze

Jaka jest kawa Coffee Proficiency ETHIOPIA KONGA po wypaleniu jej przez palarnię w Coffee Proficiency? W profilu sensorycznym można tu wyróżnić jabłka, brzoskwinię i toffi. W samym smaku wyczujemy natomiast nuty pomarańczy, jaśminu, zielonej herbaty i cytryny. W Cafe Silesia uwielbiamy ją również za słodki posmak.

Coffee Grange Burundi Nkaka

Jedną z naszych ulubionych palarni, której nie mogło zabraknąć w rankingu kaw do Chemexa jest oczywiście Coffe Grange. Firma powstała w 2017 roku w Kamyku, jednak roasterzy, którzy wypalają w niej rzemieślniczo ziarna wysokiej jakości posiadają ponad 10 letnie doświadczenie w branży.

Jednym z ciekawszych produktów jest kawa Coffee Grange Burundi Nkaka. Ziarna, które wchodzą w jej skład to 100% arabica odmiany Red Bourbon. Jako proces obróbki wybrano charakterystyczną metodę dla tego regionu, jak i Kenii, czyli podwójną fermentację. Początkowo owoce kawowca są delikatnie ugniatane i lądują w zbiornikach fermentacyjnych z niewielką ilością wody. Kawa zostaje w nich na około 12-24 h aż spora część owoców nie zacznie się oddzielać od ziaren. Całość jest następnie płukana w kanałach wodnych. Proces zostaje następnie powtórzony. Dzięki takiej obróbce ziarna nabierają owocowego charakteru. W przypadku tej konkretnej odmiany będą to porzeczki, śliwki i czereśnie. W profilu sensorycznym na pewno natomiast trzeba wyróżnić marcepan i herbatę.

DoubleShot Etiopie Samii

Ostatnia w naszym rankingu kaw do Chemexa, choć z całą pewnością nie najmniej ważna, jest kawa DoubleShot Etiopie Samii. Ta czeska palarnia została założona przez trzech pasjonatów kawy w 2010 roku. Swoje ziarna zdobywają tylko z małych plantacji, a dzięki rzemieślniczemu wypalaniu uzyskują efekt, który z całą pewnością warty jest Waszej uwagi. Ziarna pochodzą z Etiopii z plantacji Gore Kone, Werka, Nensebo, West Arsi. Postawiono tu na mokrą obróbkę, dzięki której kawa ma delikatny i szlachetny profil sensoryczny. Możemy tu wyczuć wyraźny aromaty kwiatowy. Po jej zaparzeniu natomiast dominują nuty Herbaty Earl Grey, miodu i jaśminu.

pixel