S-Caffe - włoska palarnia z ponad 125-letnią tradycją i doświadczeniem
Prawdopodobnie nigdzie indziej na świecie nie ma tylu palarni kawy, co we Włoszech, których symbolem od niepamiętnych czasów jest aromatyczne, intensywne i pobudzające espresso. A przynajmniej nie tak dużych, eksportujących swój towar nie tylko do pozostałych krajów Europy, ale i na resztę kontynentów. Wobec tego, przedsiębiorstwa te porozrzucane są po różnych regionach Italii. Co więcej, w zależności od miejsca produkcji kompozycje charakteryzują się różnym składem (zawartością ziaren robusty względem arabiki), a co za tym idzie smakiem. S-Caffe to palarnia, której główna siedziba znajduje się obecnie w miasteczku Rabla na północy Włoch, niedaleko granicy z Austrią. Poznajmy jej historię i mieszanki kaw.
Dzieje palarni S-Caffe
Historia palarni S-Caffe (Schreyögg) zaczyna się podobnie, jak losy najstarszych, najpopularniejszych i najbardziej cenionych dziś producentów włoskiej kawy. Tak naprawdę ma ona swój początek w roku 1890, kiedy to kupiec Josef Schreyögg otworzył w Merano delikatesy, w których wśród wielu towarów sprowadzanych z różnych zakątków świata sprzedawał również kawę. Po 15 latach, gdy w Europie pojawił się pierwszy elektryczny piec do wypalania kofeinowych ziaren, włoski przedsiębiorca zasłynął jako roaster, tym samym wyznaczając ścieżkę biznesu dla następnych pokoleń. I tak, S-Caffe do dziś jest rodzinną firmą, którą po starym Josefie najpierw przejął jego syn Josef Paul, a później wnuk Peter (obecny szef).
Kawowe kompozycje marki S-Caffe
Pośród oferty palarni S-Caffe znajdziemy takie mieszanki, jak Classic, Extra, Delizia, Aurum oraz Arabica BIO. Pierwsza z nich, czyli S-Caffe Classic w 60% składa się z arabki, a w pozostałych 40% z robusty. Przede wszystkim znajduje zastosowanie o poranku jako pobudzające espresso, w którym doskonale wyczuwalne jest ciemne palenie oraz intensywny aromat. Extra to kompozycja arabiki (70%) i robusty (60%) w sam raz jako baza pod kawy z mlekiem. Wyróżnia ją lekko pikantny charakter. Taki sam stosunek dwóch odmian ziaren odnajdziemy również w mieszance Delizia o bardzo niskiej kwasowości i wyrazistym aromacie. Z kolei S-Caffe Aurum to już 95% ziaren arabiki i zaledwie 5% robusty, w których wyczujemy nuty owoców, dobrze zbilansowaną kwasowość i delikatny aromat. Wreszcie Arabica BIO to 100% organiczna arabika, pozwalająca przygotować espresso o pełnym body, oraz idealnie zrównoważonej kwasowości.