Tani młynek do kawy – czym się kierować przy zakupie?
Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kawą, nie od razu chcą inwestować duże kwoty w sprzęt do przygotowywania kawowego naparu. Urządzenia dla profesjonalistów, w tym młynki do kawy, potrafią być drogie, co niektórych już na starcie mocno zniechęca. Jednak wcale nie trzeba wydawać bajońskich sum, by przygotować porządną kawę. Czy tani młynek do kawy to dobre rozwiązanie dla początkujących kawoszy? Jakimi kryteriami kierować się przy wyborze niedrogiego młynka?
Dlaczego młynek to tak ważny sprzęt?
Każdy barista potwierdzi, że najsmaczniejszą kawę przygotowuje się ze świeżo mielonych ziaren. Kryją one w sobie niezwykle bogatą paletę związków aromatycznych, które zaczynają się utleniać tuż po zmieleniu. Kupując już zmieloną kawę raczej nie mamy co liczyć na podobną eksplozję smaków i zapachów. Ale to nie jedyny argument przemawiający za samodzielnym mieleniem ziaren kawy. Posiadanie młynka daje także kontrolę nad grubością mielenia. Dzięki temu możemy przygotować przemiał dopasowany do różnych metod parzenia kawy – od chemexa, przez kawiarkę i french press, po espresso.
Młynek ręczny – najbardziej przystępne rozwiązanie
Wśród dostępnych na rynku młynków najtańsze są te „zasilane” siłą ludzkich mięśni. Młynki ręczne, bo o nich mowa, wróciły do łask dzięki Trzeciej Fali Kawy i niezwykłej popularności alternatywnych metod zaparzania kawy. Przeważnie wyposażone są w ceramiczne, stożkowe żarna naprawdę dobrej jakości, które przygotują przemiał na niejedną kawę. Zasada ich działania jest prosta – ziarna kawy dostają się pomiędzy żarna, gdzie pod wpływem ruchu obrotowego rozdrabniane są na mniejsze drobiny, których rozmiar zależny jest od odległości między żarnami. Tę można w prosty sposób regulować, choć wymaga to wykonania kilku kontrolnych przemiałów, by wyczuć młynek.
Zaletą młynków ręcznych jest to, że są poręczne i łatwe w transporcie. Niektóre modele, takie jak Hario Slim Plus czy Hario Smart G, są wyjątkowo kompaktowe. Oba wykonano z wytrzymałego i lekkiego tworzywa, więc ważą niewiele i nie uszkodzą się w podróży. Jednak ich zbiornik na ziarna pomieści zaledwie 24 gramy kawy. Jeżeli jednorazowo chcemy przygotować więcej kawy, lepszym wyborem będzie Hario Skerton Plus lub Hario Skerton Pro. Ponadto, młynki ręczne są łatwe w czyszczeniu, a odpowiednio konserwowane posłużą wiele lat. To świetne rozwiązanie dla osób rozpoczynających swoją przygodę z kawą od metod alternatywnych, takich jak: chemex, dripper, AeroPress.
Warto jednak pamiętać o tym, że przemiał uzyskany w tanim młynku ręcznym nie będzie idealnie równy, co wraz z rosnącym doświadczeniem i chęcią odkrywania nowych doznań smakowych może nabierać na znaczeniu. Innym minusem młynków ręcznych jest… konieczność ręcznego mielenia kawy, co dla niektórych stanowi poważną przeszkodę, zwłaszcza rano, gdy liczy się pośpiech. Dla takich osób znacznie lepszym wyborem będzie młynek elektryczny.
Młynek elektryczny – koniecznie żarnowy!
Mówiąc o młynku elektrycznym zawsze mamy na myśli młynek wyposażony w żarna. Na rynku dostępne są także młynki ostrzowe, które wprawdzie są tanie, jednak siekają kawę na nierówne drobiny i produkują mnóstwo pyłu, przez co poprawne zaparzenie kawy jest właściwie niemożliwe, a uzyskany napar jest gorzki i zwyczajnie niesmaczny. Nie tak chcemy rozpoczynać naszą przygodę z kawą!
Młynek elektryczny najczęściej bywa droższą opcją od młynka ręcznego, jednak nadal da się go nabyć za rozsądną cenę. Przykładem takiego taniego młynka do kawy może być Graef CM 202. To niewielkie urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze, w środku kryje zestaw płaskich, metalowych żaren. Posiada 18-stopniową regulację grubości mielenia, dzięki czemu przygotujemy przemiał tak pod ekspres ciśnieniowy, jak i do kawiarki lub pod metody przelewowe. Dodatkowo młynek można ustawić tak, by zmielił dla nas odpowiednią ilość kawy – od jednej do nawet czternastu filiżanek.
Jeśli interesuje nas tani młynek do kawy, rozsądnym wyborem będzie także Graef CM 702. Urządzenie wyposażono w metalowe, stożkowe żarna, wolnoobrotowy silnik oraz 24-stopniową regulację grubości mielenia. Dodatkowy uchwyt umożliwia mielenie kawy bezpośrednio do kolby ekspresu.
Droższą opcją jest młynek do kawy Graef CM 900, który przeznaczony jest głównie do przygotowywania przemiału do ekspresów ciśnieniowych, choć z łatwością zmieli kawę również do kawiarki lub chemexa. Posiada aż 40-stopniową regulację grubości mielenia, jest więc bardziej precyzyjny i daje większe pole do eksperymentowania. Dodatkowo można go zaprogramować tak, by automatycznie dozował wybraną przez użytkownika porcję kawy, co zapewnia powtarzalność i eliminuje konieczność korzystania z wagi.