Ulubione kawy naszych baristów: Etno Cafe Italan Roast poleca Elka
Trudno mi wskazać ulubioną kawę. Dlaczego? Dlatego, że każda z mieszanek daje inne wrażenia sensoryczne. Te niezliczone możliwości smakowe sprawiają, że uwielbiam kawę pod każdą postacią – czy to klasycznego, goryczkowatego, stawiającego na nogi espresso, czy orzeźwiającego doppio z jasno wypalonej arabiki o lekko owocowym posmaku, czy wreszcie słodkiego dripa lub delikatnego chemexa z całym bogactwem aromatów do wytropienia w filiżance. Jeśli jednak musiałabym wskazać mieszankę, po którą sięgam najchętniej, na pewno byłaby to Etno Cafe Italian Roast. To kawa, która nigdy nie zawodzi. Czysta przyjemność bez względu na porę dnia, humor czy okazję.
Włoska nuta, czekoladowy aromat i….delikatność , dzięki której mieszanka równie dobrze spisze się jako baza dla porannego cappuccino, co budzącego do życia doppio.
Uwielbiam poszukiwać nowych smaków, ale do Italian Roast wracam z przyjemnością. Świetnie smakuje zaparzona na profesjonalnym sprzęcie, ale w domowym ekspresie czy kawiarce też sprawdzi się doskonale. Świeżo zmielona wypełni przyjemnym zapachem cały dom, przypominając wakacje w ciepłej Italii.
Ziarna z Etiopii i Brazylii wypalone we włoskim stylu w polskiej palarni…przyznacie, że brzmi dobrze. Nie tylko brzmi, ale też smakuje. Zielone ziarna prosto z Afryki stanowią bazę, z której włoskie palenie wydobywa najlepsze nuty. Tymczasem i nasi rodzimi palacze wiedzą, jak potraktować ten szlachetny surowiec. W espresso nie poczujemy cytrusowych aromatów. Jest to solidna porcja rozpływającej się w ustach czekolady z delikatnym dodatkiem orzechów. To właśnie ten bukiet sprawi, że w połączeniu ze spienionym mlekiem nie zgubimy intensywności kawy, przeciwnie, posmakujemy w dobrze zgranym kawowo-mlecznym duecie. Cappuccino przygotowane z Italian Roast pozwoli nam zasmakować w przyjemnie słodkim napoju o intensywnie kawowym wykończeniu. Ot, polska wariacja na temat włoskiego stylu. W mlecznej odsłonie mieszkanka ta doskonale dopełni słodkie śniadanie.
Italian Roast to rodzima wersja smaku Południa. Wrocławska palarnia stworzyła mieszankę której nazwa mówi wszystko. Decydując się na wypróbowanie Italian Roast mamy szansę skosztować i ocenić ten odważny kawowy flirt z włoską tradycją palenia. Dodatkowym atutem są różnej wielkości opakowania. Większe, kilogramowe, dla zdeklarowanych fanów mieszanki, mniejsze - 250g, doskonałe na prezent czy pierwsze zakupy.
Etno Cafe Italian Roast to kawa, którą zdecydowanie polecam. Zawsze smakuje, zawsze pozytywnie zaskakuje.
-----------------
Ela Rekus vel LG – w ekipie Cafe Silesia jest od ponad 4 lat. Pracę z kawą zaczęła pomagając siostrze i po czasie została pełnoprawnym baristą, a kawa stała się jej pasją. Elka na barze czaruje uśmiechem i profejsonalnymi latte artami. Między pracą studiuje na wydziale Inżynierii Mechanicznej i Robotyki na AGH w Krakowie.