Ulubione kawy naszych baristów: Mokito Bianco wybiera Mateusz vel Boski
Oczekiwania wobec kawy każdy ma inne. Jestem baristą, który w przeciwieństwie do większości ludzi „siedzących w kawie”, poleca kawę z robustą. Przewaga goryczki nad kwaskowatością, intensywny, długo utrzymujący się posmak wyczuwalny na kubkach smakowych, cierpkość i oczywiście znaczna zawartość kofeiny...to to, czego szukam. Mówiąc kolokwialnie - kawa ma „dać kopa”, zaspokoić pragnienie i być po prostu smaczna!
Dlaczego wiec, jako ulubioną, wybrałem kawę Mokito Bianco, skoro jest 100% arabicą?!
To jedna z tych mieszanek, które naprawdę potrafią zaskoczyć, a sposobem wypalenia ziaren wprawić w zakłopotanie niejednego zdeklarowanego smakosza kaw z domieszką robusty.
Średnio jasne palenie w połączeniu z odpowiednio dobranymi ziarnami zapewniają niesamowity aromat. Espresso rozlewa się po podniebieniu racząc przyjemnym posmakiem gorzkiej czekolady. Doznanie tyle intensywne, co delikatne. Wszystko to dzięki wyważonemu paleniu, niwelującemu kwaskowatość arabiki, od której zwykłem uciekać wybierając mieszanki z robustą.
Mokito Bianco jest kawą idealną do picia dla przyjemności. I tak oto, niechętny wobec przysłowiowych ”setek”, polecam wszystkim podobnym do mnie sięgnięcie po tę mieszankę. Gdy jednak górę weźmie potrzeba szybkiego doładowania mocy, warto spróbować jednej z pozostałych propozycji tej mediolańskiej palarni, w której przekazywane z pokolenia na pokolenie sekretne recepty wypalania ziaren są gwarantem oczekiwanej przez konsumentów powtarzalności smaku i aromatu. Dodatkowo, poznawszy pracujących tam ludzi, spodziewam się tylko pozytywnych zaskoczeń.
----------------
Mateusz Kalinowski vel. "Boski" - jeden z najbardziej doświadczonych baristów Café Silesia. Niezwykle wszechstronny: oprócz bycia baristą studiuje na prestiżowym wydziale Mechanicznym Technologicznym Politechniki Śląskiej, znakomity muzyk (gra na trąbce), uwielbiany przez Klientów, kolegów i szefów:)