Właściwości czarnej herbaty – jaki ma wpływ na nasze zdrowie?
Herbata, zaraz po wodzie, jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Tyko jednego dnia ponad 60% ludności całego świata wypija nawet 20 miliardów filiżanek herbacianego naparu. W światowej produkcji suszu herbacianego dominuje odmiana czarna i właśnie po taką najchętniej sięgamy. Choć herbata zielona uznawana jest za najzdrowszą i pełną przeciwutleniaczy, kolejne badania dowodzą, że czarna herbata w niczym jej nie ustępuje. Poznajcie prozdrowotne właściwości czarnej herbaty i z przyjemnością delektujcie się kolejną filiżanką!
Skąd pochodzi czarna herbata?
Napar herbaciany otrzymuje się z liści oraz nierozwiniętych pąków krzewów Camellia sinensis. Większość gatunków tej rośliny upodobało sobie ciepły i wilgotny klimat wschodniej i południowo-wschodniej części Azji, nie dziwi więc, że kraje z tych regionów dominują na rynku herbacianym. Czarną herbatę produkuje się z liści pochodzących z Chin (m.in. regiony Zhejiang, Hunan, Fujian, Hubei i Yunnan), północnych obszarów Indii, głównie regionu Assam i Darjeeling, indonezyjskich wysp Jawy i Sumatry, a także Sri Lanki. Herbatę od niedawna uprawia się też w Afryce, między innymi na terenach Kenii, Kamerunu, Ruandy, Tanzanii i RPA.
Jak wygląda produkcja czarnej herbaty?
Produkcja wysokiej jakości czarnej herbaty rozpoczyna się od zerwania świeżych listków z krzewu – pierwszych dwóch liści i pączka herbacianego. Następnym etapem jest kontrolowany proces więdnięcia, którego celem jest redukcja wody w liściach i zwiększenie ich elastyczności, co umożliwia ich rolowanie i rozpoczęcie utleniania. Po osiągnięciu pożądanego rezultatu (pełnej oksydacji) liście herbaty są suszone, aby pozbyć się nadmiaru wody. Nim czarna herbata trafi do filiżanek konsumentów, musi zostać posortowana i oczyszczona, a także poddana ocenie sensorycznej. Dopiero wówczas jest pakowana i wysyłana dalej w świat.
Właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata, a właściwie uzyskiwany z niej napar, nie dostarcza do organizmu kalorii ani substancji odżywczych – węglowodanów, białka i tłuszczów. Jest jednak bogatym źródłem polifenoli i to one decydują o korzystnych właściwościach czarnej herbaty. Polifenole wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, co potwierdzają liczne badania nad tymi związkami. Jak na nasz organizm mogą działać związki fenolowe zawarte w czarnej herbacie? Badacze wskazują na znaczącą korelację między piciem herbaty a redukcją ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Jest to możliwe, ponieważ polifenole zapobiegają utlenianiu cholesterolu frakcji LDL oraz działają przeciwzapalnie, co ma znaczenie przy rozwoju miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Niektóre badania dowodzą również, że spożywanie herbaty może działać przeciwnowotworowo.
Zawarta w czarnej herbacie teina działa pobudzająco i poprawia koncentrację, tym samym korzystnie oddziałuje na nasze zdolności poznawcze. Co więcej, liście czarnej herbaty są bogatym źródłem fluoru, a to może mieć znaczenie dla zdrowia jamy ustnej. Istnieją też ciekawe badania, które przypisują czarnej herbacie korzystny wpływ na gęstość mineralną kości u kobiet w okresie menopauzalnym.
Czy czarna herbata jest zdrowa?
Czarna herbata może być dobrym uzupełnieniem profilaktyki prozdrowotnej, o ile pijemy ją z głową i w rozsądnych ilościach. Choć obecne w niej przeciwutleniacze są dla nas korzystne, ich nadmiar może być zgubny. Polifenole, przede wszystkim taniny, hamują wchłanianie żelaza, co w dłuższej perspektywie prowadzi do jego niedoboru i rozwoju anemii. Z tego względu nie zaleca się spożywania czarnej herbaty podczas posiłków.
Jak zaparzyć czarną herbatę?
Parzenie czarnej herbaty jest znacznie prostsze niż przygotowywanie herbat zielonych, a przez to trudniej ją zepsuć. Liście należy zalewać wrzącą wodą i parzyć od 2 do 5 minut. By w pełni docenić właściwości czarnej herbaty, warto sprawdzić z jakim rodzajem suszu mamy do czynienia. Herbaty ekspresowe parzy się krócej, ponieważ znajdujące się w saszetkach liście są bardzo rozdrobnione, zaś herbaty liściaste wymagają więcej czasu, by uwolnić pełnię aromatu. Do gotowego naparu można dodać miód lub plasterek cytryny, jednak warto się przełamać i spróbować wypić czarną herbatę bez żadnych dodatków, by cieszyć się jej bogatym smakiem.