Zamiast deseru kawa
Być może część z Was, miłośników intensywnej, pobudzającej małej czarnej, którzy pod żadnym pozorem nie uznają delikatnych, aksamitnych kaw z mlekiem i dodatkiem smakowych syropów, będzie przeciw nim ostro protestowała. Dla wszystkich zatwardziałych kawoszy mamy jednak ciekawą propozycję. Spróbujcie od czasu do czasu potraktować swój ulubiony napój jako doskonałą alternatywę dla słodkich deserów. Gwarantujemy, że na własnej skórze przekonacie się, jak wiele smaków czeka, aż je odkryjecie. A zatem, skoro znamy już podstawowe rodzaje kaw – espresso, americano, cappuccino i latte - pora zagłębić się w pozostałe, tajemniczo brzmiące propozycje najlepszych kawiarni.
Mocha
Mocha przygotowywana jest na podobnej zasadzie, co caffè latte. Do espresso stanowiącego bazę napoju dodaje się jednak czekoladę w postaci proszku lub syropu. Do tego dolewa się oczywiście gorące mleko, a całość zwieńcza bitą śmietaną.
Marochino
Aby stworzyć wyśmienite marochino do espresso należy dodać kakao lub syrop czekoladowy, a także niewielką ilość spienionego mleka. Przepis na tę kawę pochodzi z włoskiej Aleksandrii, zaś jej nazwa tłumaczy kolor napoju. Po włosku „marochino” oznacza bowiem jasnobrązowy kolor skóry.
Irish coffee
Irish coffee, to kawa według przepisu Irlandczyków. Do intensywnego, mocnego espresso dodaje się podgrzaną miarkę whiskey i odrobinę cukru trzcinowego. Całość przyozdabia się bitą śmietaną. Jako, że irish cofee podaje się w kieliszkach do piwa, tzw. pokalach napój przypomina z wyglądu piwo stout.
Kawa po wiedeńsku
Tym razem przed nami kawa nie z Włoch, Stanów Zjednoczonych, ani z Irlandii, lecz z Austrii. Kawa po wiedeńsku to mocna mała czarna, którą dekoruje się bitą śmietaną. Zanim jednak położymy na wierzch rozpuszczającą się w ustach białą piankę powinniśmy w małym garnku roztopić czekoladę i bezpośrednio dodać ją do naszej kawy.
Corretto
Correto to również kawa, która stanowi alkoholowy deser. Standardowo do aromatycznego espresso dolewa się grappę (ilość według uznania). Można również eksperymentować z brandy, koniakiem lub whisky. Correto dodatkowo można wzbogacić o spienione mleko.