Zdrowotne właściwości czekolady
O czekoladzie, a dokładniej o jej właściwościach powiedziano już bardzo dużo, a wręcz, można powiedzieć, za dużo raz, kiedy wychwalano ją pod niebiosa, by następnie uznać, że jest fatalna dla zdrowia. A co warto o niej wiedzieć? Czy uzależnia? Czy rzeczywiście powoduje, że nasze zęby się psują? A może po prostu wystarczy z czekoladą nie przesadzać, by miała na nas znakomity wpływ? Dla Was zestawiliśmy najważniejsze fakty o czekoladzie. Warto przeczytać, by wiedzieć, ile kalorii ma czekolada i dlaczego poleca się ją jeść.
Czekolada jako lekarstwo i kosmetyk.
W czekoladzie stwierdzono obecność ponad 600 substancji, które – jak się uznaje - mają pozytywny wpław na nasze zdrowie. To one posiadają wartości odżywcze, chronią nas przed licznymi chorobami, stymulują układ odpornościowy, zdecydowanie poprawiają nastrój (o czym większość z nas wie najlepiej bez zaglądania w źródła naukowe) czy wreszcie chronią przed próchnicą.
A jednak był okres, gdy zamiast doceniać jej walory, które dostrzegali już azteccy wojownicy (a ponoć solidnie krzepili się czekoladą przed bitwą), zaczęto przypisywać jej m.in takie negatywne działania jak podnoszenie cholesterolu, psucie zębów czy to, że po prostu tuczy. Na szczęście dzisiaj naukowcy dostrzegają to, jak znakomity ma na nas wpływ.
Warto więc pamiętać, że naturalna czekolada (gorzka i deserowa) bogata jest w ważne dla zdrowia substancje, takie jak:
Węglowodany – tym żywi się nasz mózg, są one podstawowym źródłem energii
Magnez - odgrywa znaczącą rolę w uwalnianiu energii z pożywienia, wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych.
Jednak czekolada działa na nas zbawiennie nie tylko od wewnątrz. Moda na czekoladowe kuracje oczywiście kwitnie w najlepsze na przykład jako remedium na zmarszczki, ale tutaj nie zamierzamy przekonywać kogokolwiek, by nasze znakomite czekolady z DOMORI lub MENAKAO przeznaczał na maseczkę, a tym bardziej kąpiele w czekoladzie. Chyba lepiej się sprawdzą, gdy będą rozpływały się w ustach.
Właściwości odżywcze czekolady.
Jak już wspomnieliśmy wcześniej czekolada dostarcza nam węglowodanów i magnezu. A jakie inne pierwiastki możemy dzięki niej uzupełnić?
Otóż, dzięki czekoladzie do naszego organizmu dostarczamy jeszcze:
- żelazo - niezbędne w procesie produkcji czerwonych krwinek i transporcie tlenu po organizmie
- niacyna – wspomaga uwalnianie energii, która znajduje się w pokarmie
- teobromina – daje efekty podobne do kofeiny, stymuluje nasz ośrodkowy układ nerwowy; jest też łagodnym środek moczopędny, pobudzając pracę nerek.
- fenylotylamina – skoro należy do grupy endorfin, czyli hormonów szczęścia to niektórzy mówią, że to może być element uzależniający, skoro od szczęścia tak łatwo się uzależnić, ale oczywiście nie ma mowy tutaj o uzależnieniu psychicznym, nie mówiąc już o uzależnieniu fizjologicznym; chodzi wyłącznie o uzależnienie w rozumieniu potocznym;
- flawonoidy - hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, zwiększają odporność na infekcje, uczestniczą w regulacji skurczy mięśni i naczyń - pilnują, by tzw. płytki krwi nie zlepiały się ze sobą. Związki te znajdziemy też w jabłkach, migdałach, winogronach czy winie, ale nigdzie nie ma ich tyle, ile w ziarnach kakao
Najbardziej powszechne formy czekolad.
Możemy rozkoszować się czekoladą w jej różnych postaciach. Znamy doskonale czekoladę gorzką, mleczną, czekoladę białą, czy czekolady nadziewane oraz ich szereg czekoladowych modyfikacji. Najprościej oczywiście sięgnąć po czekoladę w tabliczkach, A czy takie słodycze jak batoniki, cukierki lub wafelki dadzą podobny efekt? Nie liczmy na to. Największą zawartość substancji aktywnych ma tabliczka gorzkiej czekolady. Kupując jednak taką czekoladę trzeba zwrócić uwagę na jej skład, bo może się okazać, że jej skład zawiera głównie mleko, masło i cukier. Nie jest to najzdrowszy wybór! Chociaż ich cena często kusi, warto się zastanowić, co jest ważniejsze – cena czy dobry smak i jakość.
Podsumowując, czekolada to prosty sposób na dobre samopoczucie, poprawę nastroju, porcję energii, pobudzenie organizmu do działania, a także – co jest niezmiernie ważne – czekolada ma niesamowity smak!