Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Ranking młynków do kawy
Prawdopodobnie nie sposób zliczyć, ile już razy wspominaliśmy na naszym blogu o tym, że najdoskonalsza kawa to kawa świeżo mielona. O ile można kłócić się o to, skąd pochodzi najlepsza kawa oraz, która metoda parzenia jest słuszna (każdy z nas ma przecież inny gust), o tyle nie sposób zaprzeczyć temu, że mała czarna będzie o niebo lepsza, jeśli ziarna zmielimy na chwilę przed podaniem. Dlatego też, wszystkich, którzy zwykli pić przynajmniej jedną kawę dziennie gorąco do tego zachęcamy. Tym bardziej, że nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Wystarczy, że zaopatrzymy się w młynek. To, jaki to będzie młynek ma jednak spore znaczenie, stąd przedstawiamy wsparty na opiniach, recenzjach i uwagach znawców tematu ranking młynków do kawy.
Czytaj więcej
Ranking herbat liściastych
Tak, jak prawdziwi miłośnicy kawy wybierają wyłącznie świeżo wypalane ziarna pochodzące z cieszących się uznaniem plantacji, tak wielbiciele herbaty przede wszystkim stawiają na herbaty liściaste, które po zalaniu gorącą wodą oddają w naparze swój naturalny smak i aromat. I to właśnie z myślą o nich postanowiliśmy zrobić małe odstępstwo od tematu kawy na rzecz rankingu herbat liściastych. Jak to zwykle bywa z rankingami poświęconymi kawie, ekspresom do kawy czy też młynkom do kawy, tworząc niniejszy ranking herbat liściastych sugerowaliśmy się opiniami, recenzjami i uwagami specjalistów, tym razem z dziedziny herbaty.
Czytaj więcej
Ranking ekspresów kolbowych
Coraz więcej osób, które być może jeszcze do niedawna standardowo sięgały po tzw. kawę rozpuszczalną lub popularnie nazywaną zalewajką kawę sypaną, obecnie zaczyna zagłębiać się w tajniki wzorcowego parzenia małej czarnej. Jednak prócz wiedzy i oczywiście wysokiej jakości ziaren, niezbędny jest również odpowiedni sprzęt. I rzeczywiście, przeglądając zamieszczane w internecie opinie, recenzje i inne komentarze związane najogólniej mówiąc z kawą, można zauważyć stale rosnącą popularność ekspresów do kawy. Zarówno grono posiadaczy tego typu sprzętów, jak i tych, którzy poszukują modelu, który spełni ich potrzeby i wymagania stale się powiększa. Z myślą o tych ostatnich, przedstawiamy ranking ekspresów kolbowych.
Czytaj więcej
Ranking ekspresów automatycznych
Z ostatniego wpisu zamieszczonego na naszym blogu, wiemy już, że wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje tego typu sprzętów. Są to ekspresy ciśnieniowe, ekspresy przelewowe oraz ekspresy kapsułkowe. Na bazie porównania dostępnych modeli ekspresów wysnuliśmy wniosek, że tymi, które rzeczywiście zasługują na uwagę osób oczekujących najdoskonalszej kawy są pierwsze z wymienionych, czyli ekspresy ciśnieniowe. Przy poprzedniej okazji zaznaczyliśmy także, że ekspresy te można jeszcze podzielić na automatyczne oraz kolbowe. Tym razem przedstawiamy ranking ekspresów automatycznych, który stworzyliśmy uwzględniając pojawiające się w internecie opinie, recenzje i inne uwagi kawoszy, i który mamy nadzieję, pomoże Państwu wybrać model idealny.
Czytaj więcej
Ranking kawy mielonej
Nie da się ukryć, że alternatywne sposoby parzenia (m.in. z użyciem dripperów, dzbanków Chemex lub Aeropressu), a co za tym idzie kawa ziarnista zyskują w ostatnich latach na popularności. Mimo to, większość ludzi na całym świecie wciąż wybiera standardową kawę mieloną. Dlaczego tak się dzieje? Według opinii, recenzji i komentarzy zamieszczanych w sieci, możemy stwierdzić, że przede wszystkim chodzi tu o wygodę lub też niemożność zainwestowania w odpowiedni sprzęt. Kawa mielona pozwala skrócić czas przygotowywania kofeinowego napoju, nie wymaga posiadania młynka, a także na ogół jest po prostu tańsza. Poza tym, kawa mielona sprawdza się podczas podróży oraz - o ile pracodawca nie zapewnia nam ekspresu i ziaren - w pracy. Oczywiście nie bez znaczenia jest to, jaką kawę mieloną wybierzemy. Tak samo, jak z ziarnami, tak i w tym przypadku bywają kawy lepsze i gorsze. A zatem, przedstawiamy ranking kawy mielonej.
Czytaj więcej
Ranking kawy ziarnistej
Mówiąc o dobrej kawie, przede wszystkim mówimy o kawie ziarnistej, którą to mielimy tuż przed parzeniem. Tylko świeżo mielona kawa stanowi bowiem gwarancję idealnego smaku i aromatu. Co ciekawe, jak już wielokrotnie podkreślaliśmy na naszym blogu, nawet nienajlepszej jakości kawa ziarnista zawsze będzie lepsza niż nawet najdoskonalsza kawa mielona. W związku z tym, warto poznać opinie, recenzje i uwagi zarówno specjalistów, jak i kawoszy oraz stworzony na ich podstawie ranking kawy ziarnistej.
Czytaj więcej
Podróż z kawą po Włoszech - Piemont

Pierwszy wpis z cyklu „Rajza po Italii” rozpoczynamy od zwiedzenia północno-zachodniej części kraju, czyli Piemontu, który graniczy z Francją i Szwajcarią. Charakter regionu otoczonego z trzech stron przez Alpy doskonale oddaje dosłowne tłumaczenie nazwy Piemont – „kraina u podnóża gór”. Znajduje się zaledwie pół godziny drogi od Mediolanu, a jednak wciąż jest niesłusznie pomijany w podróżniczych wyborach.

 

Czytaj więcej
Ostatnie dni karnawału z przepisem na kawę moretta.
Odliczamy już dni do końca karnawału. I dlatego ten wpis chcielibyśmy poświęcić jego symbolom, a dokładniej jednemu z nich. Prawdopodobnie najsłynniejszym i chyba najsilniej oddziałującym na wyobraźnię jest oczywiście maska, będąca nieodłącznym atrybutem karnawału w Wenecji, którego ducha z jednej strony (jak powie wielu malkontentów) dawno strawił komercyjny charakter tego święta. Lecz z drugiej strony, nie łatwo jest odwrócić oczy od tej miejscami kiczowatej imprezy, kiedy istnieje do niej tak wiele nawiązań w kulturze i sztuce. I tutaj chcemy bliżej przyjrzeć się właśnie jednemu ze wspomnianych atrybutów, który wydaje nam się niezwykle intrygujący. A jest nim maska moretta. Dlaczego ona? Po pierwsze, ze względu na jej osobliwą cechę. Ale głównie oczywiście dlatego, że coś łączy ją z kawą. Co mianowicie? Czytajcie dalej, by się dowiedzieć.
Czytaj więcej
pixel