Ranking kawy mielonej
Nie da się ukryć, że alternatywne sposoby parzenia (m.in. z użyciem dripperów, dzbanków Chemex lub Aeropressu), a co za tym idzie kawa ziarnista zyskują w ostatnich latach na popularności. Mimo to, większość ludzi na całym świecie wciąż wybiera standardową kawę mieloną. Dlaczego tak się dzieje? Według opinii, recenzji i komentarzy zamieszczanych w sieci, możemy stwierdzić, że przede wszystkim chodzi tu o wygodę lub też niemożność zainwestowania w odpowiedni sprzęt. Kawa mielona pozwala skrócić czas przygotowywania kofeinowego napoju, nie wymaga posiadania młynka, a także na ogół jest po prostu tańsza. Poza tym, kawa mielona sprawdza się podczas podróży oraz - o ile pracodawca nie zapewnia nam ekspresu i ziaren - w pracy. Oczywiście nie bez znaczenia jest to, jaką kawę mieloną wybierzemy. Tak samo, jak z ziarnami, tak i w tym przypadku bywają kawy lepsze i gorsze. A zatem, przedstawiamy ranking kawy mielonej.
Ranking kaw mielonych według Café Silesia
Jak głoszą opinie, recenzje i uwagi uznanych ekspertów w dziedzinie kawy najlepszą kawą jest kawa ziarnista mielona tuż przed parzeniem. I rzeczywiście ciężko kłócić się z tym poglądem. Ziarna mielone na kilka minut przed podaniem małej czarnej sprawiają, że możemy doszukiwać się w niej głębi smaku i aromatu. A to dlatego, że całe ziarna skrywają w sobie tak wyraziste, a zarazem subtelne nuty owoców, orzechów, czekolady, kwiatów itd. (oczywiście w zależności od gatunku, odmiany, pochodzenia, sposobu obróbki, stopnia palenia), które po zmieleniu z czasem wietrzeją. Z jednej strony namawiamy więc do zapoznania się z rankingiem kawy ziarnistej i ofertą ziaren dostępnych w Café Silesia, z drugiej, wiernym kawie mielonej przedstawiamy ranking kawy mielonej.
Kawa Fantino LATTINA 250g mielona |
Kawa doskonale nadająca się do moki. Przeznaczona dla miłośników czarnego naparu, którzy dopiero planują zakup młynka. Dzięki domieszce Robusty jej doskonały charakter podkreśla gęsta konsystencja, która ze szczególną mocą daje o sobie znać, po zaparzeniu ją w tym niskociśnieniowym ekspresie. Jasne palenie ziaren pozwala tej kawie na zachowanie słodyczy nawet przy tej formie zaparzania. KUP TERAZ |
Kawa Meseta GRAN AROMA 250g mielona |
Klasyczny smak espresso i idealna mieszanka również na szybkie poranne przygotowanie w moce. Znakomicie kremowa, rozpływając się po języku pobudza umysł i ducha. Łagodzi zimowe wczesne poranki i orzeźwia w letnie popołudnia. KUP TERAZ |
Mokito BIANCO MOKA 250g mielona |
Jeśli jest kawa, która oddaje to, czym Mediolan potrafi oczarować, to tą kawą jest Mokito Bianco 100% Arabica. Prosto z miasta, w którym w XV w. tworzył Leonardo Da Vinci. Arabiki w idealnych proporcjach skupiają w sobie wysmakowanego ducha La Scali pozbawionego goryczy, a pełnego przestrzeni, jakiej pragnie wyobraźnia, a wraz z nią podniebienie. KUP TERAZ |
Ranking kaw mielonych - kryteria oceny
Jakie czynniki decydują o tym, na jakim miejscu dana kawa plasuje się w rankingu kawy mielonej? Co sprawia, że jedne produkty cieszą się pozytywnymi opiniami, recenzjami, a na temat innych przeczytamy w internecie niezbyt pochlebne komentarze? Jednym słowem, po czym rozpoznać dobrą kawę mieloną? Dlaczego stworzony przez Café Silesia ranking kawy mielonej uwzględnia akurat te wymienione powyżej kawy? Jakimi kryteriami kierują się eksperci w klasyfikacji kaw pod względem jakości? Wbrew pozorom warunki oceny nie różnią się nazbyt od tych, jakie stosuje się w odniesieniu do kawy ziarnistej. Również w przypadku kawy mielonej ogromne znaczenie ma gatunek i odmiana kawy, to, skąd ona pochodzi (z jakiego kraju, regionu, z jakiej plantacji), a także w jaki sposób jest obrabiana. Naturalnie, niezwykle ważny jest też stopień wypalenia ziaren. Ranking kawy mielonej powinien jednak uwzględniać jeszcze jeden czynnik, a mianowicie świeżość. Co istotne, świeżość odnosi się tu nie tylko do terminu wypalenia ziaren, ale również ich zmielenia. Jak wiadomo, im później zmielone ziarna, tym lepsza gotowa kawa.
Ranking kawy mielonej - podsumowanie
Biorąc pod uwagę wielość dostępnych na rynku produktów, śmiało można stwierdzić, że większość z nas znajdzie pośród oferty kaw mielonych, a więc i naszego rankingu kawy mielonej tę najlepszą dla siebie. Oczywiście pod warunkiem, że nie będziemy ograniczać się do tych, dystrybuowanych przez sieciowe sklepy spożywcze i supermarkety. W poszukiwaniu dobrej jakości kawy mielonej, warto przejrzeć ofertę profesjonalnych sklepów z kawą. Tylko w ten sposób uda nam się nabyć kawę mieloną, której smak choć trochę przybliży nas do smaku i aromatu kawy ziarnistej mielonej tuż przed zaparzeniem. Bardzo istotny wydaje się przy tym skład. Decydując się na zakup konkretnego produktu warto upewnić się, że zmielone ziarna to w stu procentach ziarna arabiki. W zależności od indywidualnych upodobań można wybierać spośród kaw amerykańskich, afrykańskich lub też azjatyckich, a także stopnia palenia. Wreszcie, nie można pomijać stopnia zmielenia ziaren, który to powinno się dostosować do metody parzenia małej czarnej. Gwoli przypomnienia - do ekspresu przelewowego, Chemexa, dripa i French Pressa kawa ma być grubo mielona, do kawiarek i Aeropressu - średnio, natomiast do ekspresu ciśnieniowego - drobno.