Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Bialetti kawiarka – ponadczasowym zaparzaczem do kawy

2017-09-30
Bialetti kawiarka – ponadczasowym zaparzaczem do kawy

Bezsprzecznie kawiarka Bialetti to jedno z najpopularniejszych na świecie urządzeń do parzenia kawy. Przygotowywaną w tzw. kafetierze małą czarną doceniają zarówno profesjonalni bariści, jak i pasjonaci kofeinowego napoju. Co więcej, włoski wynalazek uznawany jest współcześnie za ikonę wzornictwa przemysłowego. Stąd podziwiać go można w muzeach sztuki nowoczesnej na całym świecie. Zapoznajmy się bliżej z kultową kawiarką firmy Bialetti.

Kto i kiedy skonstruował pierwszą na świecie kawiarkę?

Zwaną również moką lub kafetierą, kawiarkę firmy Bialetti stworzono już w 1933 roku we Włoszech. Za jej twórcę uznaje się Luigiego de Ponti, któremu wykonanie urządzenia zlecił Alfonso Bialetti – producent wyposażenia kuchennego. Jego firma właśnie za sprawą moki stała się liderem w tym sektorze, odnotowując rekordowy wzrost sprzedaży po roku 1946, kiedy to kierownictwo przejął syn założyciela – Renato. Wówczas to kolejny z rodu Bialetti wdrożył zakrojoną na szeroką skalę kampanię reklamową. Dzięki wyświetlanym w telewizji spotom promocyjnym symbolem marki stał się mały człowiek z wąsami (karykatura Alfonso Bialettiego). Na początku XXI wieku łączna sprzedaż kawiarek Bialetti przekroczyła liczbę 220 milionów egzemplarzy.

Na jakiej zasadzie działa kafetiera?

Kawiarka Bialetti to niezwykle proste, a zarazem bardzo pomysłowe urządzenie. Czajniczek składa się z dolnego zbiornika na wodę, filtra oraz górnego zbiornika, do którego skrapla się napój. Do podstawy wlewa się gorącą wodę, następnie nakłada filtr (przypominający drobne sitko) i nasypuje do niego kawę (najlepiej świeżo zmieloną). Następnie dokręca się górną część kawiarki. Po podgrzaniu kawa zaczyna się skraplać. Kiedy płyn wypełni całe naczynie wystarczy przelać go do ulubionej filiżanki.

Jak smakuje mała czarna z kawiarki?

Wybierając kawę do zaparzania we włoskiej kafetierze trzeba pamiętać o tym, że otrzymywany napój jest tym lepszy, im użyte ziarna są mocniej wypalone. Tak przyrządzona kawa cechuje się klasycznym, intensywnym włoskim smakiem, o wyczuwalnych orzechowo-czekoladowych aromatach.

Polecane

pixel