Czego potrzebuje domowy barista?
Barista to osoba, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem i serwowaniem kawy. Kursy i lata praktyki to oczywiście nie wszystko. Profesjonalne ekspresy, które znajdziemy w kawiarniach mogą kosztować kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Czy w domowych warunkach możemy przyrządzić doskonałe espresso lub cappuccino bez wydawania majątku na odpowiedni sprzęt? Sprawdźcie, czego potrzebujecie, by zostać baristami w swoim domu!
Jaki ekspres do domu wybrać?
Wybór ekspresu do kawy absolutna podstawa. Jeśli szukacie rozwiązania, które oszczędzi nam czas, zdecydujcie się na ekspres automatyczny. Jeśli natomiast chcecie mieć większy wpływ na ekstrakcję i możecie poświęcić swojej kawie nieco więcej czasu, to polecamy ekspresy kolbowe. W przypadku wyboru ekonomicznego najlepszą możliwością jest tradycyjna kawiarka. Przyjrzyjmy się bliżej wspomnianym ekspresom.
Ekspres automatyczny
To rozwiązanie często wybierane przez osoby, które chcą napić się świetnej kawy przy minimalnym nakładzie pracy. Możemy znaleźć na rynku wiele ekspresów za kilkaset złotych, jednak plastikowy posmak naparu i szybkie zużywanie się takiego sprzętu skłania wielu domowych baristów do zakupu ekspresów szwajcarskiej firmy Jura. W naszej ofercie znajdziecie między innymi elegancki model Jura A7. To intuicyjny w obsłudze model z dużym wyświetlaczem. Za pomocą ekspresu Jura możecie przygotować takie kawowe specjały jak: latte macchiato, cappuccino, espresso czy americano i to wszystko jednocześnie dla dwóch osób, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ekspres posiada wbudowany młynek żarnowy i możliwość programowania mocy kawy.
Ekspres kolbowy
Ekspresy kolbowe wybierane są przez osoby, które chcą mieć znacznie większy wpływ na sposób przygotowania kawy. Umożliwiają one między innymi kontrolowanie ciśnienia i czasu ekstrakcji. Legendarnym twórcą ciśnieniowych ekspresów kolbowych był Luigi Bezzera. Jego produkty cieszą się uznaniem baristów od ponad stu lat. Świetnym wyborem do domu będzie ekspres BEZZERA UNICA PID. Urządzenie wyposażone jest w profesjonalną grupę zaparzającą E61, pompę wibracyjną oraz układ regulacji temperatury. Musimy jednak pamiętać, że ekspresy kolbowe nie posiadają wbudowanego młynka i w ten sprzęt będziemy musieli zaopatrzyć się osobno.
Kawiarka
Kawiarka jest rozwiązaniem znacznie tańszym i o wiele bardziej mobilnym. To urządzenie dysponujące niskim ciśnieniem, jednak pomoże nam przygotować mocną kawę w domu, jak i w podróży. W Cafe Silesia znajdziecie wysokiej jakości kawiarki Bialetti, które wykonane są w całości z certyfikowanej stali nierdzewnej.
Młynki do kawy: ręczny czy elektryczny?
Jeśli nie zdecydowaliśmy się na zakup ekspresu automatycznego, to musimy pomyśleć o odpowiednim młynku. Istnieje jedna, podstawowa zasada, o której należy pamiętać. Młynek musi być żarnowy. Odrzućcie więc wszelkie urządzenia, które posiadają ostrza, ponieważ tną one jedynie ziarna, tworząc spore ilości pyłu kawowego. W naszej ofercie możecie znaleźć zarówno młynki ręczne ( np. Hario Skeleton), jak i elektryczne (np. Fiorenzato). W przypadku młynków elektrycznych mamy możliwość szybkiego zmielenia kawy bez wysiłku. Młynki ręczne, zwłaszcza jeśli mielimy nimi ziarna bardzo drobno ( a takie są wymagane do m. in. espresso) mogą wymagać od nas nieco więcej czasu i sporego wysiłku. Ich zaletą jest natomiast niższa cena i niewielkie rozmiary.
Jaki akcesoriów potrzebuje domowy barista?
Do pełni szczęście brakuje Wam jeszcze kilku elementów, zwłaszcza jeśli zdecydowaliście się na wybór ekspresu kolbowego.
Tamper lub ubijak to urządzenie za pomocą którego barista ubija zmieloną kawę w kolbie. Dobry tamper powinien być odpowiednio ciężki (zapomnijcie więc o plastikowych modelach), a jego średnica musi być dopasowana do sitka ekspresu. Do tampera warto również dokupić matę tampingową.
Dzbanek do spieniania mleka przyda się na pewno wszystkim fanom cappuccino i innych mlecznych odmian kawy. Dzbanek posiada odpowiedni kształt, dzięki czemu łatwo można w nim uzyskać doskonałą piankę. Wyprofilowany dzióbek umożliwia natomiast precyzyjne malowanie wzorów na powierzchni kaw typu latte. Aby mieć pewność, że mleko będzie idealnie spienione, warto pamiętać o termometrze do mleka.
Domowy barista nie powinien również zapomnieć o wadze, która pozwoli mu odmierzyć odpowiednią ilość ziaren kawy. Warty zakupu jest na pewno również pędzelek do czyszczenia ekspresu, dzięki któremu zadbamy o czystość naszego ekspresu i przedłużymy jego żywotność.
Pamiętajcie również o doskonałej kawie, którą kupicie w Cafe Silesia!