Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co wybrać?

2018-06-24
Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co wybrać?

Wielu z nas, miłośników kofeinowego naparu nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Mamy jednak różne upodobania - część uznaje wyłącznie klasyczne, włoskie espresso, część lubuje się w przygotowywanych na jego bazie napojach mlecznych - cappuccino, latte, macchiato. Jeszcze inni są wierni metodom alternatywnym. Wybierać możemy spośród masy różnorakich urządzeń do parzenia kawy. Które z nich wybrać? Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co pozwoli przygotować nam dokładnie taki napój, jaki najbardziej będzie odpowiadał naszym smakowym gustom?

Ekspresy Jura dla fanów espresso i cappuccino

Ekspres ciśnieniowy marki Jura to sprzęt w sam raz dla tradycjonalistów. Z jego pomocą i oczywiście dobrej jakości ziarnami przygotujemy doskonałe espresso, a także podgrzejemy i spienimy mleko do cappuccino i latte. Co prawda, dobrej klasy, profesjonalna maszyna to koszt rzędu kilku tysięcy złotych. Inwestycja taka niweluje za to konieczność zakupu dodatkowych akcesoriów, czyli młynka, wagi, dzbanków do spieniania mleka. Kupując jeden ekspres wszystko to mamy w pakiecie. Modele marki Jura właściwie zrobią za nas wszystko.

Kawiarki Bialetti - ekonomiczne rozwiązanie dla fanów espresso

Aby zaparzyć wyśmienite espresso nie musimy wydawać grubych tysięcy. Doskonałą alternatywą dla ekspresów ciśnieniowych są włoskie kawiarki czy też kafetiery marki Bialetti. Zaparzona w nich kawa wyróżnia się doskonale zbilansowaną słodyczą orzechów, czekolady, karmelu i wanilii, gładkim body oraz intensywnym aromatem. W parze z zakupem tego urządzenia należy jednak zainwestować w młynek żarnowy, chociażby ręczny, a także poświęcić kilka minut dłużej na proces przygotowywania małej czarnej.

Dripper Hario V60 dla koneserów kaw specialty

Dripper to zdecydowanie najpopularniejsza spośród alternatywnych metod parzenia kawy. Zupełnie proste, stożkowate naczynie produkcji cenionej, japońskiej huty szkła, do którego wkładamy papierowe filtry wydobywa ze świeżo zmielonych ziaren segmentu specialty całą głębie ich smaku i aromatu. Jest to więc idealna propozycja dla osób, które parzenie kawy traktują jako codzienny rytuał, a każdy kolejny łyk małej czarnej jest poszukiwaniem nieodkrytych do tej pory nut. Napar z drippera ma konsystencję herbaty, jest czysty, subtelny, niemalże orzeźwiający z wyraźniej wyczuwalną, naturalną słodyczą i kwasowością owoców.

Polecane

pixel