Kawa do biura – jaką wybrać, by wszyscy byli zadowoleni?
Zdecydowana większość osób, które wykonują pracę zawodową, lubi rozpoczynać dzień od filiżanki kawy. Zawarta w kawie kofeina działa stymulująco i pobudzająco, dzięki czemu możemy z energią przystąpić do wykonywania zawodowych obowiązków. Firmowy ekspres w biurowej kuchni powoli staje się standardem, jednak nawet najdroższy i najbardziej zaawansowany sprzęt nie spełni swojego zadania, jeśli do jego młynka wsypiemy słabej jakości ziarna. Jaka kawa do biura będzie najlepszym wyborem?
Kawa w biurze – pobudza do pracy i sprzyja integracji
Wczesne wstawanie nie należy do najłatwiejszych, o czym każdego dnia przekonują się osoby pracujące. Nawet jeżeli uda nam się wstać, odpowiednio przygotować i dotrzeć do biura, musi minąć trochę czasu, nim zaczniemy działać na pełnych obrotach. A przecież pracować trzeba od razu, ważna jest efektywność i kreatywność! Właśnie dlatego, nim usiądziemy za biurkiem, przygotowujemy sobie filiżankę lub kubek mocnej, aromatycznej kawy. Dlaczego? Kawa charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny (około 57 mg w jednym espresso), która jest naturalnym stymulantem. Po wypiciu kawy mamy więcej energii i jesteśmy bardziej wydajni, łatwiej jest nam zebrać myśli i skupić się na trudnych zadaniach. Co więcej, kofeina stymuluje wydzielanie serotoniny i dopaminy, dzięki czemu poprawia się nasze samopoczucie.
Kawa może nam poprawić humor także w wymiarze społecznym. W ciągu dnia pracy należy zrobić sobie przerwę, a filiżanka kawy w towarzystwie współpracowników to jeden z najprostszych sposobów nawiązywania relacji i zacieśniania więzi.
Kawa do biura – powinna smakować wszystkim.
Każdy z nas ma inny gust i smak, dlatego wybierając kawę do biura powinno się wziąć pod uwagę preferencje wszystkich osób, które będą korzystały z firmowego ekspresu. Większość pracodawców decyduje się na zakup ekspresu automatycznego z wbudowaną funkcją mielenia kawy, zatem najlepszym wyborem będzie dobrej jakości kawa ziarnista.
Na rynku kawy upowszechniły się dwie odmiany – arabika i robusta. Arabika uprawiana jest w krajach Ameryki Południowej oraz Afryki, stanowi około 80% rynku kawy, ceniona jest za delikatny smak z wyczuwalnymi nutami owocowymi. Robusta zawiera dwukrotnie więcej kofeiny niż arabika, ma bardziej wyrazisty, gorzki smak o orzechowo-czekoladowych nutach. Kawosze najchętniej sięgają po 100% arabikę lub mieszanki arabiki z robustą, której zawartość w mieszance wynosi zazwyczaj od 10% do 30%.
Kawa do biura – jaką pijemy najchętniej?
Preferencje klientów w kawiarniach pokazują, że nadal najchętniej wybieramy kawy mleczne. Jeżeli biurowy ekspres wyposażony jest w funkcję spieniania mleka lub przygotowuje gotowe mleczne kawy, najlepiej wybrać mieszankę ziaren, która dobrze będzie się komponowała z mleczną pianką. Dobrym wyborem będą ziarna o średnim bądź ciemnym stopniu palenia, których intensywny smak dobrze komponuje się ze słodyczą mleka. Do kaw mlecznych często polecane są mieszanki arabiki z domieszką robusty, ponieważ odznaczają się wyższą zawartością kofeiny, a ich profil smakowy bardziej pasuje do kaw z dodatkiem mleka. Przykładem takiej mieszanki jest Fantino INTENSO, Pellini Espresso Bar VIVACE, Agust CREMOSO, czy produkowana przez kołobrzeską palarnię Mastro Antonio MEFISTO.
Oczywiście 100% arabika będzie równie dobrą kawą do biura. To idealna propozycja dla osób, które cenią sobie kawę delikatną i jednocześnie bardziej złożoną w smaku. Smak tych ziaren zależny jest od kilku czynników, w tym klimatu, wysokości upraw, czy metody obróbki po zbiorach. Arabiki uprawiane w krajach Ameryki Środkowej i Południowej (np. Brazylia, Kolumbia, Kostaryka) odznaczają się wyczuwalnymi nutami czekolady i orzechów, doskonale współgrającymi z dodatkiem mleka. Przykładem takiej kawy jest August GENTILE 100% Arabica czy Kafar Brazylia Minas Gerais. Z kolei w ziarnach uprawianych na kontynencie afrykańskim możemy rozpoznać bardziej owocowe i kwiatowe aromaty (np. Etno Cafe Yirgacheffe, Coffee Proficiency ETIOPIA AMARO Espresso).
Dostępne są również mieszanki arabiki, które łączą w sobie ziarna z różnych krajów i kontynentów, dając zbalansowany smak o niskiej kwasowości i przyjemnej słodyczy (np. HAYB BLUE espresso blend, Lavazza Qualita Oro, Etno Cafe Italian Roast, Cavallo ESPRESSO CLASSIC, Bazzara DODICIGRANCRU).
Kawa do biura – nie zawsze z ekspresu ciśnieniowego
Automatyczny ekspres ciśnieniowy to wyjątkowo wygodne i bezproblemowe urządzenie do przygotowywania smacznej kawy, które sprawdza się w większości biur. Wieloletnie doświadczenie pokazuje jednak, że nie każdy lubi kawę przygotowaną w ekspresie i nadal można spotkać miłośników kawy przygotowywanej „tradycyjnie” – wcześniej zmielonej, zalewanej w kubku. Być może wkrótce przekonają się do kawy z ekspresu, jednak nim to nastąpi, w biurze powinna się znaleźć przynajmniej jedna paczka dobrej jakości mielonej kawy (np. La Brasiliana ORO BLU, Meseta GRAN AROMA, ILLY CLASSICO Moka).
Zmieloną kawę można wykorzystać w części ekspresów automatycznych, które posiadają zbiornik na kawę mieloną, ale przede wszystkim w ekspresach przelewowych.