Najlepsza gorzka czekolada – wybraliśmy dla Ciebie 5 topowych!
Kawy najwyższej próby czy kawy segmentu speciality cieszą się rosnącą popularnością, choć prawdopodobnie nigdy nie wejdą do tak zwanego kawowego mainstreamu. Głównie za sprawą stosunkowo wysokiej ceny, która decyzji nie ułatwia, zwłaszcza na początku, gdy poszukujemy „swojego” smaku. Traktuje się je podobnie, jak wysokiej jakości wina, zwracając uwagę na pochodzenie ziaren, ich obróbkę oraz szeroką paletę smaków i aromatów. Dla niektórych może być zaskoczeniem, że podobnie podchodzi się do czekolady. Najlepsza gorzka czekolada też może kosztować niemało i smak – podobnie jak w przypadku wysokiej jakości kaw – wymaga swoistego wyrobienia. Uzyskuje się je nie poprzez wykonywanie tajemnych rytuałów, dostępnych tylko nielicznym, ale poprzez próbowanie wielu czekolad. Od czego więc zacząć? Czytajcie dalej, by poznać nasze propozycje.
Utytułowane czekolady z najwyższej półki
Tak jak wiele produktów spożywczych, również czekolada oceniana jest w licznych konkursach pod kątem jakości, smaku i wyglądu. Jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń tego typu jest konkurs organizowany przez brytyjską Akademię Czekolady (Academy of Chocolate), która co roku przyznaje nagrodę Złotego Ziarna dla najlepszych czekolad. W tym miejscu warto nadmienić, że polska Manufaktura Czekolady, której wyroby dostępne są w naszym sklepie z czekoladą, w trakcie Academy of Chocolate 2018 zdobyła brąz za tabliczkę Grand Cru Dominikana 70%. Innym ważnym wydarzeniem w świecie czekolady jest konkurs International Chocolate Awards oraz Good Food Awards.
Utytułowane czekolady pochodzą z niewielkich manufaktur z różnych stron świata, które przykładają ogromną wagę do jakości swoich produktów. Te zazwyczaj swoje kosztują, jednak czasem warto skusić się na odrobinę czekoladowego luksusu i posmakować czegoś zupełnie nowego.
Najlepsza gorzka czekolada – skład bez zarzutu!
Czym odznacza się najlepsza gorzka czekolada? Tabliczki czekolady wysokiej jakości wyróżnia krótki skład. Najlepsze czekolady zazwyczaj składają się z miazgi kakaowej, cukru trzcinowego, masła kakaowego i wanilii, pozbawione są dodatku lecytyny sojowej, emulgatorów, sztucznych aromatów i barwników. Im krótszy jest skład czekolady, tym większa pewność, że producent użył składników dobrej jakości. Opcjonalnymi dodatkami w tabliczkach najlepszej gorzkiej czekolady są suszone owoce, orzechy, zioła i przyprawy, które tworzą rozmaite, niekiedy nieoczywiste kompozycje smakowe i jedynie podkreślają smak dobrego kakao.
Jakiej firmy jest najlepsza gorzka czekolada?
Na tak postawione pytanie nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi, gdyż każdego roku maîtres chocolatiers z całego świata stają w szranki, by stworzyć doskonałe tabliczki czekolady. O wyróżnienia walczą liczni producenci czekolady, niektórym udaje się je zdobywać rok po roku. Taką marką z pewnością jest włoska Amedei.
Amedei to manufaktura czekolady mieszcząca się w toskańskiej miejscowości Pontedera, słynąca z doskonałych czekolad i pralin, uznawanych na świecie za jedne z najlepszych. Potwierdzają to liczne tytuły przyznane przez Akademię Czekolady w kategoriach „Best bean to bar” (od ziarna do tabliczki), „Best Dark Chocolate Bar” (najlepsza gorzka czekolada) i „Golden Bean Award” (Złote Ziarno).
Amedei do produkcji swoich czekolad wykorzystuje wyselekcjonowane gatunki ziaren kakaowca, pochodzące z kontrolowanych upraw, stawiając na proces „bean to bar”, czyli pełną kontrolę nad procesem produkcji, od ziarna do tabliczki.
Najlepsza gorzka czekolada - ranking Café Silesia
W przypadku czekolad można sugerować się opiniami ekspertów lub, co wydaje się o wiele ciekawsze, poddać tabliczki czekolady ocenie i wybrać tę najlepszą. W naszej ofercie mamy kilka interesujących typów gorzkich czekolad wysokiej jakości, które zadowolą podniebienie każdego miłośnika czekolady. Poznajcie naszych 5 ulubionych typów!
AMEDEI Toscano Blond Yellow
Ciemna czekolada z dodatkiem truskawek, wiśni i malin to wspomnienie lata zamknięte w słodkiej tabliczce. Kwaskowaty smak owoców wspaniale kontrastuje z głębokim smakiem ciemnej czekolady (zawartość kakao min. 70%).
Manufaktura Czekolady 70% kwiat soli morskiej
Pozycja dla fanów nieoczywistych połączeń smakowych. Dodatek soli z jednej strony kontrastuje ze smakiem kakao, by z drugiej dodatkowo podbić słodycz czekolady. Absolutnie zaskakująca bomba smakowa!
M. Pelczar czekolada gorzka 70,4% z migdałami i jeżyną
Intensywny smak gorzkiej czekolady wspaniale łączy się z delikatnymi migdałami i kwaskowatymi jeżynami, tworząc kontrastową i atrakcyjną dla oka kompozycję.
AMEDEI Czekolada gorzka Toscano Black 90%
Czekolada przygotowana z mieszanki kakao Trinitario i Crillo. Choć zawiera aż 90% kakao, ma kremową konsystencję i zaskakująco delikatny smak. To pozycja warta wypróbowania!