Po co do espresso woda?
Klasyczne włoskie espresso to dla wielu kawoszy jedyny słuszny sposób przygotowywania naparu z kofeinowych ziaren. Proces mielenie ziaren i parzenia z nich esencjonalnego napoju o gęstej cremie to najprawdziwszy rytuał. Niezbędny w tym celu jest wysokiej jakości ekspres kolbowy, np. La Pavoni lub Bezzera. Nie bez znaczenia jest również to, jak serwujemy espresso. I nie chodzi tu tylko o maleńkie filiżanki, ale również o to, co podamy do pełnej aromatu i smaku kawy. Bywając w dobrych kawiarniach możemy zaobserwować, że na tacy lub stoliku obok małej czarnej bariści stawiają szklankę wody krystalicznego napoju. Po co do espresso woda? Kiedy należy ją wypić? Czy najpierw sięgnąć po wodę czy jednak kawę? Jak uniknąć faux pas?
Woda do espresso
Podawanie wody do espresso to jeden z podstawowych znaków, po których poznamy godną zaufania kawiarnię. Szklanka niegazowanej wody, najlepiej w temperaturze pokojowej (we Włoszech nalewanej z kranu) to absolutny standard. Dzięk
i niej oczyszczamy kubki smakowe, a co za tym idzie możemy lepiej poczuć głębię smaku intensywnego espresso.
Szklanka wody przed czy po espresso?
Jako, że wypicie szklanki wody służy przepłukaniu jamy ustnej, a tym samym oczyszczeniu kubków smakowych, powinno się ją wypijać przed kawą. Dzięki temu będziemy mogli na języku poczuć wszystkie, nawet najdelikatniejsze nuty smakowe czekolady, orzechów, owoców bądź też kwiatów ukrytych w zmielonych ziarnach. Wbrew pozorom wodę zamiast jednym haustem, należy wypijać powoli, małymi łyczkami. Co ciekawe, włosi mają jeszcze jedną teorię na temat picia wody przed espresso - otóż są oni zdania, że kawy nie powinno się pić na pusty żołądek. Dlatego przed porannym espresso warto brzuch zapełnić porcją wody. W taki sposób unikniemy ewentualnych dolegliwości. Poza tym, są i tacy kawosze, którzy uważają, że lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie ze szklanki wody już po wypiciu espresso. Argumentują to w taki sposób, że mocno skoncentrowany napar pozostawia w ustach niezwykle intensywny posmak. Wypicie wody pozwala zaś nieco go załagodzić i przygotować kubki smakowe na kosztowanie kolejnych napojów oraz potraw.