Prosty przepis na świąteczną kawę z syropem glögg
Nie jest to typowy zimowy przepis na kawę, ale przepis na kawę prawdziwie świąteczną, która nie tylko nas rozgrzeje, ale po jednym łyku przywoła wszystkie skojarzenia, jakie mamy, jeśli chodzi o charakterystyczne smaki i zapachy świąt, spędzanych w domu wśród rodziny i przyjaciół. A wszystko to głównie za sprawą jednego składnika rodem… ze Szwecji. Chociaż, mówiąc precyzyjniej nie tyle chodzi konkretnie o składnik tudzież napój, którym tak powszechnie raczą się podczas świąt Szwedzi, czyli tamtejsze grzane wino, ale raczej o jego fenomenalny smak, ujęty w zupełnie nowy sposób. W jaki? Nim na to odpowiemy, dodajmy jeszcze, że ten szwedzki przysmak – w wersji oryginalnej, rzecz jasna, niepozbawiony alkoholu – może być również podawany w odsłonie bezalkoholowej. Zdradźmy więc wreszcie nazwę tego szlachetnego napoju. To nic innego jak glögg, którego smak stanie nam się bliższy dzięki syropowi MOUNT CARAMEL DOBRY SYROP GLÖGG. Syrop - jak zresztą wszystkie znakomite wyroby Mount Caramel – jest przygotowany wyłącznie na bazie naturalnych składników. Gęsty i przepyszny idealnie wpisywać się będzie w świąteczny nastrój, gdy dodamy go do naszej ulubionej kawy.
Słowem, nie tylko sam składnik, ale jego nietuzinkowe połączenie z kawą i innymi dodatkami w przepisie, który proponujemy podziała na każdego krzepiąco i rozluźniająco zarazem. Idealny smak grzanego wina bez grama alkoholu razem z kawą stanowią niezwykły eliksir, który oczywiście można pić przez cały rok, ale najlepiej smakuje pod choinką i wśród prezentów.
Do przyrządzenia naszej wyjątkowej świątecznej kawy potrzebować będziemy:
- 20 ml syropu glögg
- 80 ml czekolady w proszku (do picia)
- podwójne espresso przygotowane na bazie jednej z proponowanych kaw do espresso. Te w promocji znajdziecie poniżej.
- 150 ml spienionego mleka
- Opcjonalnie trochę bitej śmietany na górę
- Całość posypujemy odrobiną czekolady w proszku.
Po to, by świąteczna kawa nie tylko doskonale smakowała, ale również cieszyła oko, proponujemy, by kawę przygotować w wysokiej szklance, do której najpierw wlejemy syrop, potem rozpuszczoną w mleku czekoladę (nie może być zbyt gęsta, najlepiej by miała konsystencję syropu). Do szklanki wlewamy przygotowane espresso oraz spienione mleko. Wszystkie składniki mieszamy łyżeczką, a całość możemy udekorować bitą śmietaną, posypaną czekoladą w proszku.
Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się niezwykłym, by mieszać ze sobą czekoladę ze syropem glögg o smaku grzanego wina, które przecież charakteryzuje się aromatem goździków, cynamonu i korzennych przypraw. Jednak właśnie dzięki kawie smaki te połączą się fenomenalnie. Smacznego!