Przepis na prawidłowe, włoskie Cappuccino [+ film instruktażowy]
O tym, że włoska kawa najlepiej smakuje we Włoszech, nikogo nie trzeba przekonywać. Takim wspomnieniom z pewnością sprzyja niepowtarzalny gwar włoskich miasteczek, wakacyjna aura i fakt, że Włosi znają się na swoim fachu, jak mało kto. Słoneczna Italia słynie z licznych napojów kawowych na bazie klasycznego espresso, jednak niekwestionowaną królową włoskich kaw jest cappuccino. Jeżeli tęskno Wam do włoskiej kawy i już dziś chcecie przygotować ją w domu, nasi bariści odtworzyli ten klasyczny przepis. Sprawdźcie, czy Wasze cappuccino jest prawdziwie włoskie!
Skąd się wzięło cappuccino?
Cappuccino to, obok kultowego espresso, najbardziej rozpoznawalna kawa na świecie, bez wahania kojarzona z Półwyspem Apenińskim. Tam pijana jest zazwyczaj w godzinach porannych w towarzystwie chrupiącego cornetto.
Nazwa cappuccino ma związek z zakonem kapucynów oraz z szatami noszonymi przez mnichów w XVII wieku. Nie chodzi jednak o ich charakterystyczne, spiczaste kaptury, lecz o kolor habitu, którego barwa przypominała kawę zmieszaną z mlekiem. Warto jednak pamiętać, że współczesne cappuccino wygląda zupełnie inaczej niż jego odpowiednik sprzed wieków. Za prekursora cappuccino uważa się austriacki specjał kawowy kapuziner, którego historia sięga XVIII wieku. Jest to kawa podana ze śmietaną, cukrem i przyprawami, która poza granicami Austrii nazywana jest po prostu kawą po wiedeńsku. Do dzisiaj jest on serwowany w kultowych, wiedeńskich kawiarniach.
Pierwsze wzmianki o włoskim cappuccino pochodzą z lat trzydziestych XX wieku, wówczas przypominało ono austriackiego kapuzinera ozdobionego bitą śmietaną, gdyż nie wymyślono jeszcze serwowania kawy ze spienionym mlekiem. Wraz z pojawianiem się ekspresów ciśnieniowych, rozwojem technologicznym i możliwością spieniania mleka, cappuccino stopniowo ewoluowało, zmieniając swoją formę, w której możemy się dzisiaj rozsmakowywać.
Jakie powinno być prawdziwe, włoskie cappuccino?
Włosi niezwykle skrupulatnie dbają o swoje dziedzictwo kulinarne, czego dowodem jest utworzenie Narodowego Włoskiego Instytutu Espresso (it. Istituto Espresso Italiano, IEI), który czuwa nad jakością kaw o włoskim rodowodzie. Instytut ten precyzyjne określa, jakie powinny być parametry właściwie zaparzonego espresso oraz przygotowanego na jego bazie cappuccino. Zgodnie z wytycznymi IEI cappuccino powinno składać się z 25 ml espresso i 100 ml spienionego mleka, a całość powinna się zmieścić w filiżance o pojemności około 160 ml. Wbrew obiegowej opinii filiżanka cappuccino nie powinna być zwieńczona sztywną czapą spienionego mleka, która ubrudzimy sobie nos! Pianka powinna mieć gładką, aksamitną konsystencję, bez widocznych pęcherzyków powietrza, z otaczającym ją brązowym brzegiem powstałym z cremy (esencjonalnej pianki na powierzchni espresso) oraz opcjonalnymi dekoracjami o orzechowej barwie. Smak kawy powinien być zbalansowany, o wyczuwalnych nutach czekolady i lekkiej goryczki, pozbawiony cierpkości.
Choć to wszystko może brzmieć skomplikowanie, przekonacie się, że przygotowanie cappuccino wcale nie jest takie trudne.
Przepis na włoskie cappuccino
Jeżeli jesteście posiadaczami ekspresu kolbowego i młynka do kawy, tylko kilka chwil dzieli Was od przygotowania wspaniałego, włoskiego cappuccino! Wystarczy postępować według kilku prostych wskazówek.
Przepis na cappuccino:
- Potrzebujemy 7g świeżo zmielonej, włoskiej kawy,
- Ubijamy kawę w kolbie, za pomocą tampera,
- W klasycznej filiżance do cappuccino, o pojemności 150ml zaparzamy espresso,
- Filiżankę uzupełniamy spienionym mlekiem.
Właśnie w taki sposób przygotowujemy cappuccino w kawiarni Café Silesia , serwując naszym gościom zamknięte w filiżance wspomnienie ze słonecznych Włoch.
W filmie instruktażowym prezentuje się to w następujący sposób, wraz z propozycją dekoracji kawy metodą latte art:
Polecamy!