Skąd na ziarnach kawy błyszcząca powłoka?
Ku zadowoleniu jednych, a rozczarowaniu innych niektóre ziarna kawy wyróżniają się dość szczególnym połyskiem, jakby tłustą powłoką. Wydaje się to dotyczyć zwłaszcza kaw włoskich, pośród których wymienia się przede wszystkim mieszanki marki Lavazza, Illy, La Brasiliana czy też Mokito. Skąd na ziarnach ten tłuszcz? Czy jest on pozytywną czy negatywną oznaką? Czy taka kawa, aby nam nie zaszkodzi? Czy to nie jakieś szkodliwe substancje uwalniane w procesach chemicznych? Przekonajmy się!
Tłuste ziarna - rezultat wydobywania się z kawy naturalnych olejków
Po pierwsze, jako miłośnicy malej czarnej musimy zdawać sobie sprawę, że ziarenka kawy w około 7-17% składają się z tłuszczu, a dokładniej rzecz ujmując nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to: kwas palmitynowy, stearynowy, arachinowy, linolowy oraz behenowy zaliczane do grupy cennych kwasów omega-3 i omega-6. Jak wiadomo, zanim kawa trafi na sklepowe półki najpierw poddawana jest procesowi palenia. Odbywa się to w specjalnym piecu, który często rozgrzany jest do temperatury nawet 250 stopni. Podczas palenia z ziaren stopniowo wydobywają się właśnie ukryte wewnątrz tłuszcze będące głównym nośnikiem niepowtarzalnego smaku i aromatu kawy.
Które kawy mają oleistą powłokę?
Z powyższych informacji można wysnuć wniosek, że im więcej czasu ziarna kawy spędzą w piecu, a co za tym idzie im ciemniej są wypalane, tym większe prawdopodobieństwo, że z wierzchu będą tłuste. Jasno palone ziarna zachowują natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe wewnątrz. Dzięki temu to właśnie jasne kawy polecane są do parzenia metodami alternatywnymi, które wydobywają z nich bogactwo smaku oraz aromatu - nie tak typowych dla kaw ciemno palonych czekolady i orzechów, lecz cytrusów, czerwonych owoców, karmelu, kwiatów, herbaty i wiele innych. Wreszcie, to jasne palenie jest gwarancją idealnie zrównoważonej, przyjemnej kwasowości. Oczywiście nie oznacza to, że ciemne palenie i oleista powłoka jest czymś złym. Tego typu ziarna doskonale sprawdzają się w przypadku kaw włoskich z ekspresu - espresso oraz napojów mlecznych na jego bazie. Jak wiadomo, każdy z nas ma nieco inny gust. Dla jednych ziarna pokryte błyszczącą taflą będą niezastąpione, dla innych jedynym słusznym wyborem będą jasno palone kompozycje.