Włoskie kawy i odpowiedzialność społeczna
W ciągu ostatnich lat najlepsi producenci włoskich kaw wprowadzili na rynek zupełnie nowe mieszanki, które oznaczyli dość tajemniczym znakiem Fair Trade bądź też certyfikatem Rainforest Alliance. Możemy je znaleźć na produktach zarówno niewielkiej palarni Agust z Brescii, jak i światowej sławy marki Lavazza. Pora przekonać się czy to tylko chwilowa moda, czy może coś więcej.
Sprawiedliwy handel i zrównoważony rozwój
Fair Trade (Sprawiedliwy Handel) jest certyfikatem przyznawanym przez Fairtrade Labelling Organizations Internationalez. To gwarancja, że kawa pochodzi z plantacji, na których nie stosuje się nawozów sztucznych, a jej uprawa przyczynia się do działalności aktywizującej społeczności Trzeciego Świata, np. wspierania podstawowej edukacji. Głównym celem tegoż ruchu jest stopniowe wprowadzanie w krajach rozwijających się reguł opartych na moralności, a podstawową zasadą zdrowa relacja handlowa między krajami ubogimi a wysokorozwiniętymi. Podobnie działa organizacja Rainforest Alliance, której certyfikat przyznawany jest za działalność pomocową na rzecz zrównoważonego rozwoju i propagowanie społecznej odpowiedzialności biznesu.
Agust Natura Equa – kawa, która wspiera sprawiedliwy handel
Ziarna kawowca, z których produkowana jest ta mieszanka pochodzą z niewielkich plantacji położonych na wysokości 1400-1900 m n.p.m. w Ameryce Centralnej i Południowej. Natura Equa to 100% arabica o niewielkiej zawartości kofeiny, cechująca się niebywałą delikatnością i doskonałym zbilansowaniem smakowym. Spośród wszystkich kaw wyróżnia ją to, że z jednej strony idealnie sprawdza się jako balsamiczne espresso, zaś z drugiej stanowi genialną bazę pod aksamitne napoje mleczne. W przeciwieństwie do pozostałych gatunków zdecydowanie dominują tu nuty czekoladowe, a nie kwaskowo-owocowe.
Lavazza Tierra - produkt Projektu Społecznej Odpowiedzialności
Kawa Lavazza Tierra to kolejna mieszanka arabik o małej zawartości kofeiny. Ziarna, z których jest komponowana pochodzą wyłącznie z ekologicznych upraw prowadzonych przez trzy niewielkie społeczności w Hondurasie, Peru i Kolumbii, gdzie rodzinna firma wspiera handel zgodny ze zrównoważonym rozwojem. Charakterystyczny, pełny smak i aromat kawa zawdzięcza właśnie położeniu plantacji oraz specjalnie wyselekcjonowanym ziarnom kawowca.