Wciąż przybywające rzesze miłośników kawy oraz potrzeba picia dobrej jakości napojów kawowych w domowym zaciszu sprawiły, że ekspres do kawy stał się jednym z najważniejszych sprzętów AGD, wokół którego coraz częściej toczy się duża część życia domowego. Ale wraz ze wzrostem popularności ekspresów wzrastają również – co zrozumiałe – wymagania kawoszy. By sprostać oczekiwaniom klientów producenci projektują swoje urządzenia tak, by były jak najbardziej funkcjonalne i niezawodne. W tym wpisie skupimy się na tym rodzaju ekspresów, w przypadku których utrzymanie niezawodności i funkcjonalności ekspresu jest dla inżynierów jeszcze większym wyzwaniem, gdyż w ekspresie do kawy znajduje się dodatkowy element: młynek do kawy. A coraz częściej wybór klientów pada właśnie na ekspres do kawy z młynkiem, który samodzielnie mieli ziarna i zaparza kawę. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego ekspresu?
Rozpoczynasz swoją przygodę z kawą i zachodzisz w głowę, które sprzęty są niezbędne, by przygotować doskonałe espresso lub świetną kawę przelewową? Oczywiście, jakość ziaren kawy oraz ekspres lub sprzęt do metod alternatywnych odgrywają znaczącą rolę, jednak nieustannie będziemy powtarzać, że odpowiedni młynek do kawy to absolutna podstawa. Gdy mowa o jakości tych urządzeń, zawsze podkreśla się i my również chcemy tutaj na to zwrócić uwagę, że warunkiem numerem jeden dobrego przemiału jest żarnowy młynek do kawy. Czym charakteryzuje się takie urządzenie i jakie wybrać, by móc przygotować świetną kawę również w domu?
Zielona herbata, obok herbaty czarnej, jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie. W krajach azjatyckich pija się ją najczęściej, gdyż stanowi jeden z fundamentów tamtejszej kultury i tradycji. Ceniona jest nie tylko za swój wyjątkowy i delikatny smak, ale także za prozdrowotne właściwości, na temat których powstały liczne badania. Czy warto pić zieloną herbatę „ku zdrowotności”? By poznać odpowiedź na to pytanie, czytajcie dalej.
Pewnie każdy z nas ma swój ulubiony typ kawy, który raz za razem zamawia w pobliskiej kawiarni lub przygotowuje własnym sumptem w domowym ekspresie. Dla jednych będzie to duża i mocna czarna kawa, dla innych lekkie jak chmurka cappuccino, znajdą się też amatorzy latte z hojną porcją słodkiego syropu. Jednak nie każdy dobrze orientuje się w tym gąszczu obcobrzmiących nazw. Jeżeli w menu kawiarni zauważyliście espresso doppio i zastanawiacie się, co to za kawa i jak ją przygotować, spieszymy z wyjaśnieniem.