Flat white – złota proporcja wśród mlecznych kaw
Stali bywalcy kawiarni na pamięć znają sztandarowe punkty w menu – espresso, cappuccino, caffè latte. To najchętniej wybierane napoje kawowe, których charakterystyczny smak znany jest niemal każdemu. Jednakże świat kawy nie znosi próżni, dlatego co pewien czas na horyzoncie pojawia się nowość, która na stałe wchodzi do kanonu. Tak też się stało z flat white, które serwuje coraz więcej kawiarni. Czym charakteryzuje się flat white i jak przygotować tę kawę w domu?
Flat white – co to za kawa?
Świat kawy został zdominowany przez napoje o włoskim rodowodzie. Bazują one na espresso, do którego dodaje się spienione mleko, śmietankę lub inne dodatki. Słysząc nazwę flat white trudno jednoznacznie wskazać jej pochodzenie, jednak źródłosłów wskazuje na kraj anglojęzyczny. I tak jest w rzeczywistości, choć nadal toczą się dysputy na temat tego, gdzie zaserwowano pierwszą filiżankę flat white – w Australii czy Nowej Zelandii?
Mówi się, że kawa ta była dziełem przypadku. Pod koniec lat osiemdziesiątych pewien barista z Australii próbował przygotować cappuccino, jednak nie mógł poprawnie spienić mleka, gdyż było zbyt chude. Starając się obrócić sytuację w żart, podał swojemu klientowi nieudaną kawę i przeprosił za „flat white” (ang. flat white – biała płaska). Nie jest to odosobniona historia, dlatego nikogo nie powinno dziwić, że w latach 80. i 90. flat white stało się wyjątkowo popularne na Antypodach. Do innych zakątków świata, w tym także do Europy trafiło za sprawą znanej wszystkim sieci kawiarni, która wprowadziła flat white do oferty zaledwie kilka lat temu. Dzisiaj flat white wypijemy w większości dobrych kawiarni. Wyśmienitego flat white skosztujecie także w naszej kawiarni w Tarnowskich Górach, ale też możecie przygotować w domu flat white na bazie idealnych kaw do flat white, bo jako doskonałe kawy do espresso są też kawami do przygotowania flat white idealnego.
Flat white – proporcje są ważne.
Dla niektórych wskazanie różnicy między kawą flat white a latte lub cappuccino może nastręczać pewnych trudności. Są to w końcu kawy na bazie mleka i espresso, gdzie zatem leży ta różnica? Najważniejszą zmienną jest ilość mleka oraz jego konsystencja, a także ilość espresso.
Dla flat white proporcje wyglądają następująco:
- 60 ml espresso (czyli podwójne espresso);
- 120 ml pełnotłustego i delikatnie spienionego mleka.
Kawa flat white jest bardziej intensywna w smaku od cappuccino i caffè latte, ponieważ składa się z podwójnej porcji espresso. Mleko spienione jest tak, by na powierzchni kawy utworzyła się cieniutka warstwa pianki, a cały napój był przyjemnie kremowy i mleczny. Flat white podaje się zazwyczaj w filiżankach o pojemności 150 - 200 ml.
Domowe flat white – przepis.
Przygotowanie flat white w domowym zaciszu jest wykonalne, choć wymaga od nas wyczucia przy spienianiu mleka. Nieudanym eksperymentem nie należy się jednak zrażać, gdyż wprawa czyni mistrza. Po kilku podejściach z pewnością uda się przygotować filiżankę pysznej kawy przy pomocy ekspresu kolbowego.
Do przygotowania flat white potrzebować będziemy:
- podwójnego espresso (60 ml) np. na bazie ziaren Meseta Crema D’ORO lub Caffen BAR
- 100 ml pełnotłustego mleka 3,2%
- 1 łyżkę waniliowego syropu Mount Carmel (opcjonalnie)
- filiżankę o pojemności co najmniej 200 ml
Espresso zaparzamy do podgrzanej wcześniej filiżanki. Mleko minimalnie spieniamy przy pomocy dyszy spieniającej ekspresu ciśnieniowego lub spieniaczem ręcznym. Ważne jest to, by temperatura mleka nie przekraczała 65-70 st. C. Następnie podgrzane mleko wlewamy do espresso, starając się wykonać na powierzchni cremy estetyczny wzór. Jeżeli przygotowujemy flat white w wariancie smakowym, syrop wlewamy na dno filiżanki przed przygotowaniem espresso.
Flat white można przygotować na bazie dowolnej kawy, choć ziarna arabiki z domieszką robusty gwarantują bardziej efektowną cremę i szerszy wachlarz możliwości dla miłośników latte art. Jeżeli nie posiadamy w domu młynka, który zmieli nam ziarna pod espresso, warto sięgnąć po gotowe kawy mielone (np. Fantino ESPRESSO BAR, ILLY INTENSO Bold Roast, Essse ESPRESSO).
Posiadacze ekspresów automatycznych JURA również mogą cieszyć się smakiem idealnego flat white. Ekspres do kawy JURA E8 Touch ma zaprogramowanych kilka różnych specjałów kawowych, w tym flat white. Ekspres sam dobiera proporcje kawy do mleka, które jest idealnie spienione. Użytkownik musi tylko wybrać na ekranie dotykowym tryb flat white, a ekspres w mgnieniu oka przygotuje filiżankę wyśmienitej kawy.