PRZYGOTOWANIE KAWY W KAWIARCE
Smakosze kawy nie muszą posiadać w swoich domach drogich i skomplikowanych w obsłudze ekspresów, aby każdego dnia móc cieszyć się wspaniałą aromatyczną kawą. Zamiast tego wystarczy nam... zwykła kawiarka. To niewielkie urządzenie zaskoczy nas swoimi możliwościami!
Włoskie kawiarki zajmują niewiele miejsca, ich obsługa jest naprawdę prosta, a kawa przygotowana dzięki nim z pewnością nas zaskoczy. Warto mieć takie urządzenie w domu! Podczas poszukiwania pierwszej kawiarki przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na jakość wykonania oraz tworzywa, z których wykonano kawiarkę. Jest to sprzęt, który powinien posłużyć nam przez dłuższy czas, dlatego warto w niego również zainwestować. Trwałe materiały nie śniedzieją, nie pojawia się na nich rdza, są również odporne na uszkodzenia, zarysowania. Na polskim rynku znajdziemy kawiarki w cenach rozpoczynających się od 30 zł – musimy jednak mieć świadomość, że tak niska cena nie może iść w parze z wysoką jakością. Zdecydowanie warto nieco dołożyć i za niewielki model zapłacić ok. 80-100 zł.
Drugim ważnym kryterium jest wielkość kawiarki. W sklepach znajdziemy kawiarki w rozmiarach od 1 do 18. Każda liczba oznacza pojemność, np. 2 to pojemność na dwa espresso, czyli ok. 80 ml. W przypadku liczby 3 będzie to ok. 150 ml. W przypadku zapobiegliwych Włochów w swoich domach posiadają oni nawet kilka rodzajów kawiarek, w zależności od tego, czy kawę przygotowują wyłącznie dla siebie, czy również dla gości. To dobre rozwiązanie, jednak jeśli jesteśmy na etapie kupna pierwszego urządzenia tego typu możemy zaryzykować rozmiar 2 lub 3.
Proces parzenia kawy w kawiarce
Parzenie kawy w kawiarkach jest bardzo proste – w dolnym zbiorniczku znajduje się woda, która w procesie podgrzewania zamienia się w parę wodną. Pod wpływem ciśnienia para wodna wypycha wodę poprzez lejek i sitko z kawą do górnego pojemnika. Woda w dolnym zbiorniczku nie powinna zakrywać zaworu zabezpieczającego. Służy on do regulowania ciśnienia wewnątrz, a jego zakrycie może skutkować nawet wybuchem urządzenia.
Warto pamiętać o tym, aby kawa w kawiarce była zmielona średnio – wtedy mamy pewność, że woda będzie filtrować ją w odpowiednim czasie, co zaowocuje odpowiednio zaparzonym naparem. Byt drobno zmielone ziarno da nam gorzki i przepalony napar, kawa za grubo zmielona natomiast sprawi, że napój będzie wodnisty.