WSZYSTKIE MARKI
( ilość produktów: 623 )kawa ziarnista RMK Poznańska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Poznańska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Poznańska to 100% Arabika o złożonym i wyrafinowanym profilu sensorycznym, która zadowoli niejednego konesera. W profilu sensorycznym dominują nuty korzenne i orzechowe, z wyraźnym posmakiem migdałów i wanilii. W tle wyczuwalna również owocowa świeżość i kwasowość.
kawa ziarnista RMK Poznańska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Poznańska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Poznańska to 100% Arabika o złożonym i wyrafinowanym profilu sensorycznym, która zadowoli niejednego konesera. W profilu sensorycznym dominują nuty korzenne i orzechowe, z wyraźnym posmakiem migdałów i wanilii. W tle wyczuwalna również owocowa świeżość i kwasowość.
kawa ziarnista RMK Łódzka 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Łódzka
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mieszankę Łódzką charakteryzuje wyczuwalna nuta migdałowo-karmelowa, zbalansowana gorycz połączona z delikatną, wiśniową kwasowością. Ta mieszanka arabik posiada niewielką zawartość kofeiny, dzięki czemu można delektować się kawą niezależnie od pory dnia.
kawa ziarnista RMK Siedlecka 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Siedlecka
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Wysublimowane połączenie różnych ziaren kawy arabica. Delikatna i harmonizująca, przeplatają się w niej nuty orzechowe, migdałowe i owocowe. Świetnie smakuje jako espresso, uwalniając pełnię swoich aromatów, natomiast po dodaniu mleka da nam niezwykle aromatyczne i delikatne latte lub cappuccino.
kawa ziarnista RMK Lubelska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Lubelska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie arabik z Brazylii, Etiopii i Meksyku. Wyczuwalna nuta karmelowo-czekoladowa idealnie podkreśli smak espresso oraz nada wyjątkowy charakter kawy americano. Delikatnie wyczuwalna gorycz z idealnie zbalansowaną kwasowością na pewno zaskoczy niejednego kawosza. Posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu sprawdzi się o każdej porze dnia.
kawa ziarnista RMK Szczecińska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Szczecińska
Skład: 40%Arabica / 60% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocna i gęsta. Składa się w 40% z ziaren Arabiki i w 60% z Robusty. Przewaga robusty zapewnia wysoką zawartość kofeiny. Jest to zatem kawa idealna dla tych, którzy potrzebują natychmiastowego pobudzenia. Świetnie smakuje zwłaszcza w kawach z mlekiem, takich jak cappuccino czy latte.
W profilu sensorycznym dominują orzechy, prażone migdały i gorzka czekolada.
kawa ziarnista RMK Radomska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Radomska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie arabik z Ameryki Środkowej i Południowej. Subtelnie przeplatają się w niej nuty czekoladowe, orzechowe i korzenne. Z uwagi na dobór surowca, kawa ma nieco wyższą słodycz, niższą kwasowość. Polecana zwłaszcza do espresso i delikatnych kaw z niewielką ilością mleka.
kawa ziarnista RMK Toruńska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Toruńska
Skład: 50%Arabica / 50% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocno pobudzająca mieszanka brazylijskich Arabik i charakternej Robusty. Mieszanka doskonała dla miłośników mocnego espresso, w profilu sensorycznym dominują nuty orzechów, czekolada i przyprawy korzenne.
kawa ziarnista RMK Toruńska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Toruńska
Skład: 50%Arabica / 50% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocno pobudzająca mieszanka brazylijskich Arabik i charakternej Robusty. Mieszanka doskonała dla miłośników mocnego espresso, w profilu sensorycznym dominują nuty orzechów, czekolada i przyprawy korzenne.
kawa COFFEE PLANT Kolumbia Piendamo 250g
Kolumbia Piendamo
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kolumbia
Region: Piendamo, Cauca
Odmiana botaniczna: Colombia, Castillo, Caturra
Wysokość upraw: 1700-2100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Jabłko, skórka z cytryny, toffi
Przeznaczenie: metody alternatywne
W smaku Kolumbii Piendamo wyczuwalne są soczyste, zielone jabłka, skórka z cytryny i cytrusowa kwasowość, a to wszystko przełamane słodyczą toffi. Całość ma średnie body i średnią słodycz, jest świetną propozycją na codzienną kawę prosto z Kolumbii.
kawa COFFEE PLANT Peru Chacra 250g
Peru Chacra
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kostaryka
Region: Brunca, Chirripo
Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai
Wysokość upraw: 1550 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic
Profil sensoryczny: Jagody, dżem śliwkowy, jabłko, czekolada
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa jest jednak bardzo słodka, aromat przywodzi na myśl toffi. Całość dopełnia ciekawy posmak ziołowy, przypominający anyż. Bardzo dobre Peru, które po zaparzeniu mile Cię zaskoczy!
kawa ziarnista ROASTAINS Brazylia MILKY CLOUD 1kg
ROASTAINS Brazylia MILKY CLOUD
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Sertão
Odmiana botaniczna: Mundo Novo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa z regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
W smaku dominują czekolada, karmel i orzechy laskowe. Kwasowość tej Brazylii jest prawie niewyczuwalna.
Doskonała zarówno w formie espresso, jak i w kawach mlecznych - smak kawy nie gubi się w mleku.
kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO 1kg
ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Huehuetenango
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa ze wschodniej Gwatemali. Kawowiec uprawiany był na wysokości ok 1700-1800 m n.p.m..
W smaku bardzo czysta. W profilu sensorycznym pojawiają się migdały, orzechy włoskie, a także czekolada. Są to deserowe nuty, które delikatnie równoważy smak czerwonych owoców - wiśni i słodkiej żurawiny.
W kawach mlecznych na pierwszy plan wybijają się nuty czekolady i orzecha.
kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO 250g
ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Huehuetenango
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa ze wschodniej Gwatemali. Kawowiec uprawiany był na wysokości ok 1700-1800 m n.p.m..
W smaku bardzo czysta. W profilu sensorycznym pojawiają się migdały, orzechy włoskie, a także czekolada. Są to deserowe nuty, które delikatnie równoważy smak czerwonych owoców - wiśni i słodkiej żurawiny.
W kawach mlecznych na pierwszy plan wybijają się nuty czekolady i orzecha.
kawa ziarnista ROASTAINS Honduras HAZEL STRIKE 1kg
ROASTAINS Honduras HAZEL STRIKE
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Honduras
Farma: Café Orgánico Marcala (COMSA)
Odmiana botaniczna: Catuai, Caturra, Lempira
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Café Orgánico Marcala to kooperatywa zbierająca kawę w dzielnicy Marcala w departamencie La Paz. Kawowce uprawiane są z ogromną dbałością o środowisko naturalne. Krzewy rosną w cieniu drzew, dzięki czemu wolniej się rozwijają, a rolnicy mogą pochwalić się kawą o doskonałej jakości.
Honduras Hazel Strike charakteryzuje się naturalnymi nutami deserowymi. Profil sensoryczny: orzechy laskowe, kakao, wanilia oraz karmel.
kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala MI LOCO 1kg
ROASTAINS Gwatemala MI LOCO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Finca Medina
Odmiana botaniczna: Burbon, Pacas
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawy o słodkich, alkoholowych nutach z połączeniem skórki z grejpfruta. W profilu sensorycznym dominuje krem czekoladowy i amaretto, w espresso smakuje niemal jak poncz w cieście.
kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala MI LOCO 250g
ROASTAINS Gwatemala MI LOCO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Finca Medina
Odmiana botaniczna: Burbon, Pacas
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawy o słodkich, alkoholowych nutach z połączeniem skórki z grejpfruta. W profilu sensorycznym dominuje krem czekoladowy i amaretto, w espresso smakuje niemal jak poncz w cieście.
kawa ziarnista ROASTAINS Etiopia SUPER FREAK 1kg
ROASTAINS Etiopia SUPER FREAK
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Farma: Kercha Dry Mill
Odmiana botaniczna: Heirloom
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Do mieszanki wykorzystano najbardziej charakterystyczne ziarna pochodzące z etiopskiego regionu Guji i Sidama. W naparze soczyście owocowa,profil sensoryczny charakteryzuje się nutami truskawek, czereśni, borówek amerykańskich.
kawa ziarnista ROASTAINS Kolumbia FLYING BUDDY 1kg
ROASTAINS Kolumbia FLYING BUDDY
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma: Villa Clabelina
Odmiana botaniczna: Castillo, Caturra, Colombia
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Colombia Flying Buddy to niezwykła kawa o dużych ziarnach (Excelso) i delikatnej, cytrynowej kwasowości, którą wyrównuje kompleksowa słodycz. Właściciele plantacji dbają o to, aby ich plantacja funkcjonowała w zgodzie i z poszanowaniem dla środowiska naturalnego. Dzięki takiemu podejściu, ich farma ma wyższe wyniki w jakości kawy, którą możesz się delektować.
W naparze wyczuwalne czekolada, migdały i śliwki. W posmaku natomiast zaskakujące nuty limonki!
kawa ziarnista ROASTAINS Kolumbia DECAF 1kg
ROASTAINS Kolumbia DECAF
Skład 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma:Don Edgar Coffee Company
Odmiana botaniczna: Castillo
Metoda dekofeinizacji: CO2
Przeznaczenie: espresso
Kolumbia Decaf ma owocowy oraz słodki charakter. Dająca niesamowite odczucie słodyczy, z nutami porzeczek i cytrusów. W profilu sensorycznym cytryna, gorzka czekolada, czerwona porzeczka i pomarańcze.
kawa ziarnista ROASTAINS Kolumbia DECAF 250g
ROASTAINS Kolumbia DECAF
Skład 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma:Don Edgar Coffee Company
Odmiana botaniczna: Castillo
Metoda dekofeinizacji: CO2
Przeznaczenie: espresso
Kolumbia Decaf ma owocowy oraz słodki charakter. Dająca niesamowite odczucie słodyczy, z nutami porzeczek i cytrusów. W profilu sensorycznym cytryna, gorzka czekolada, czerwona porzeczka i pomarańcze.
ROASTAINS Kenia RED FIZZ 250g | PRZELEW
ROASTAINS Kenia RED FIZZ
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region:Nyeri
Odmiana botaniczna: SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian
Wysokość upraw: 1700–1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Czarna porzeczka, grejpfrut, żurawina
Przeznaczenie: metody przelewowe
Dzięki obróbce "na mokro", kawa Kenia Red Fizz jest czysta w smaku i intensywnie owocowa. Jej owocowy smak jest przełamany przyjemną, gładką słodyczą.
Coffee Pro Gwatemala Rio Azul 250g | ESPRESSO
GWATEMALA RIO AZUL
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Producent: Rio Azul EP
Wysokość upraw: 1500-1800m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Bourbon, Catuai, Caturra
Obróbka: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: żurawina, czekolada, orzechy
Costa Coffee CREMA RICH BLEND ziarnista 1000g
Costa Coffee
CREMA RICH BLEND
Medium-Dark Roast
kawa ziarnista
opakowanie 1000g,
Skład: Arabica, Robusta
Moc: 8/12
Costa Coffee CREMA RICH BLEND to starannie dobrana kompozycja wyjątkowych ziaren arabiki robusty.
Kawa palona w stopniu od średniego do ciemnego, co pozwala wydobyć z niej pełnię smaku. Mocna, wyrazista mieszanka doskonale sprawdzi się zarówno w espresso, jak i w kawach mlecznych.
Costa Coffee CREMA VELVET BLEND ziarnista 1000g
Costa Coffee
CREMA VELVET BLEND
Medium Roast
kawa ziarnista
opakowanie 1000g,
Skład: Arabica, Robusta
Moc: 7/12
Costa Coffee CREMA VELVET BLEND to starannie dobrana kompozycja wyjątkowych ziaren arabiki robusty.
Kawa palona w stopniu średnim, co pozwala wydobyć z niej łagodne, dymne nuty. Wyrazista, subtelnie goryczkowata mieszanka doskonale sprawdzi się zarówno w espresso, jak i w kawach mlecznych.
Costa Coffee CREMA INTENSE BLEND ziarnista 1000g
Costa Coffee
CREMA INTENSE BLEND
Extra Dark Roast
kawa ziarnista
opakowanie 1000g,
Skład: Arabica, Robusta
Moc: 10/12
Costa Coffee CREMA INTENSE BLEND to starannie dobrana kompozycja wyjątkowych ziaren azjatyckiej Robusty i Arabiki z Ameryki Łacińskiej.
Extra ciemny stopień palenia nadał kawie intenstywny i mocny smak z aromatami karmelizowanego cukru, ziarna kakaowego i słodko-gorzkiego finiszu.
Hard Beans Brazylia Fazenda Samambaia Yellow Catucai Natural In Pile 250g
Brazylia Fazenda Samambaia Yellow Catucai Natural In Pile
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 1200 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Yellow Catucai |
Obróbka: | Natural in a pile |
Profil sensoryczny: | Karmel, pieczona brzoskwinia, czereśnia |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Jasno palone ziarna arabiki odmiany Yellow Catuai, które rosną na wysokości 1200 m n.p.m. w regionie Campo das Vertentes przechodzące obróbkę metodą natural, ale po uprzednim ułożeniu owoców kawowca na betonowym patio nie na jednej warstwie, lecz w stosach (“piles”) o wysokości około 30-40 cm.
Palarnia zaleca nieco grubsze mielenie i odpowiednio dłuższy czas ekstrakcji.
Coffee Pro BRAZYLIA Cocarive 250g | PRZELEW
BRAZYLIA Cocarive
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Cocarive
Producent: Jose Wagner Ribeiro Junqueira
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Yellow Catuai
Obróbka: Pulped Natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Profil sensoryczny: ciemna czekolada, orzechy, żółte owoce
kawa COFFEE PLANT Kenia Kegwa 250g
Kenia Kegwa
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Region: Kirinyaga
Odmiana botaniczna: SL28, SL34, Batian
Wysokość upraw: 1600 m n.p.m.
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: Malina, czerwona porzeczka, winogrona
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa bardzo słodka, orzeźwiająca, z dominującymi nutami czerwonych owoców. W naparze wyczuwalne malina, czerwona porzeczka i winogrono, słodycz przełamana jest zatem wyrazistą kwasowością.
kawa COFFEE PLANT Tanzania Iyenga 250g
Tanzania Iyenga
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Tanzania
Region: Iyenga
Odmiana botaniczna: Kent, Bourbon, N39
Wysokość upraw: 1600-1670 m n.p.m.
Metoda obróbki: Honey
Profil sensoryczny: Kwaśna malina, rabarbar, cytryna
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa poddana obróbce fully washed, która podkreśla soczystą, owocową kwasowość surowca. W naparze wyczuwalne rześkie maliny, rabarbar, nuty herbaty z cytryną, na drugim planie pojawia się subtelny aromat śliwki.
kawa drip coffee bag JUICY FRUIT
Drip coffee bag JUICY FRUIT
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa mielona, porcjowana w saszetkach
Opakowanie: 100g (10x10g)
Kraj: Rwanda/Etiopia
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: akacja, brzoskwinia, jaśmin, Morela, cytrusy
Mieszanka tego, co w ziarnach afrykańskich najlepsze - doskonałe połączenie orzeźwiającej owocowości z wyraźną kwiatową nuta.
Idealna propozycja dla kaw zaparzanych metodami przelewowymi, też tych zimnych - rześkość naparu miło uzupełni letnie dni.
Drip bag to propozycja Coffee Plant dedykowana miłośnikom kawy speciality ceniącym wygodę i jakość. Pomysł oryginalnie wywodzi się z Japonii i bazuje na przedłużeniu świeżości zmielonej wcześniej kawy za pomocą azotu (pozbywanie się tlenu i wprowadzanie na jego miejsce azotu). Prace nad metodą trwały kilkanaście miesięcy, dzięki czemu teraz wszędzie szybko i łatwo możesz cieszyć się świeżym dripem. Wystarczy tylko kubek i woda. Proces zaparzania: 1. Wyjmij saszetkę i oderwij taśmę wzdłuż perforowanej linii open; 2. Rozłóż papierowe skrzydełka i zawieś saszetkę w kubku; 3. Zalej filtr do pełna 2 razy (w sumie 160ml) gorącej wody w temperaturze 90-95°C; 4. Ściągnij saszetkę z kubka i ciesz się kawą!
kawa drip coffee bag BROWNIE
Drip coffee bag BROWNIE
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa mielona, porcjowana w saszetkach
Opakowanie: 100g (10x10g)
Kraj: Brazylia
Metoda obróbki: Natural/Washed
Profil sensoryczny: ciemna czekolada, czekolada, rodzynki, orzechy, śliwka
Mieszanka ziaren brazylijskich. Kawa niemal pozbawiona kwasowości, w naparze dominują nuty czekolady i orzechów. Bardzo słodka propozycja.
Drip bag to propozycja Coffee Plant dedykowana miłośnikom kawy speciality ceniącym wygodę i jakość. Pomysł oryginalnie wywodzi się z Japonii i bazuje na przedłużeniu świeżości zmielonej wcześniej kawy za pomocą azotu (pozbywanie się tlenu i wprowadzanie na jego miejsce azotu). Prace nad metodą trwały kilkanaście miesięcy, dzięki czemu teraz wszędzie szybko i łatwo możesz cieszyć się świeżym dripem. Wystarczy tylko kubek i woda. Proces zaparzania: 1. Wyjmij saszetkę i oderwij taśmę wzdłuż perforowanej linii open; 2. Rozłóż papierowe skrzydełka i zawieś saszetkę w kubku; 3. Zalej filtr do pełna 2 razy (w sumie 160ml) gorącej wody w temperaturze 90-95°C; 4. Ściągnij saszetkę z kubka i ciesz się kawą!
kawa COFFEE PLANT Kenia Thiururi 250g
Kenia Thiururi
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Region: Kiambu
Odmiana botaniczna: SL28, SL34, Ruiru 11
Wysokość upraw: 1550-1650 m n.p.m.
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: Czarna porzeczka, malina, biała herbata
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa przywodzi na myśl to, czego oczekujemy od kaw z Kenii: soczyste nuty czerwonych owoców, czysty aromat owoców czarnej porzeczki i ich liści. Profil sensoryczny doskonale komponuje się z delikatnością smaku białej herbaty.
kawa ziarnista KAFAR | KOLUMBIA El Recreo 250g
KOLUMBIA El Recreo
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region:La Estrella, Acevedo
Odmiana botaniczna:Caturron (Caturra Mutation)
Metoda obróbki:Natural
Profil sensoryczny: Rodzynki, wiśnia, czekolada deserowa
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Zaskakująca, musująca, soczysta.
Kawa w swoim charakterze bardziej afrykańska niż amerykańska, choć kolumbijska... W profilu dużo kwasowych, rześkich nut rodzynek, żurawiny i wiśni, w tle pojawiają się też nuty przypraw.
kawa ziarnista HAYB KOSTARYKA Las Lajas Perla Nera 250g
KOSTARYKA Las Lajas Perla Nera
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Kostaryka
Region: Central Valley
Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai
Wysokość upraw: 1300 - 1825 m n.p.m.
Metoda obróbki: Perla Negra
Profil sensoryczny: Dżem z czarnej porzeczki, ananas, mango
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa obrabiana eksperymentalną metodą, nazywaną przez plantację Perla Negra. Ziarno jest suszone na słońcu, ale pod przykryciem (plandeką), obracane kilkanaście razy na dobę. Proces trwa około 5 tygodnie, w tym czasie ziarno uzyskuje kolor niemal czarny (stąd nazwa obróbki, czarna perła) zyskując jednocześnie dużo słodyczy.
Hard Beans ETIOPIA Telila Yukro Washed 250g | PRZELEW
ETIOPIA Telila Yukro Washed
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Etiopia |
---|---|
Region: | Kecho, Anderacha, Gera, Jimma |
Wysokość upraw: | 2000 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | JARC 74112 |
Obróbka: | Washed |
Profil sensoryczny: | Białe winogrono, słodka nektarynka, malina, kiwi |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Ziarno zebrano jednego dnia w rejonie Jimma, następnie przetransportowano je do stacji myjącej Telila Yukro. Stacja słynie z dbałości o szczegóły, zachowanie najwyższej jakości i sięganie po innowacje. Napar musujący, z nutami smakowymi białych winogron, nektarynki, maliny i kiwi.
kawa ziarnista KAFAR | INDONEZJA Java Ijen 250g
INDONEZJA Java Ijen
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Indonezja |
---|---|
Region: | East Java |
Odmiana botaniczna: | Typica, S795, Andungsari |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Czarna herbata, owoce leśne, agrest |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Lepka, herbaciana.
W charakterze przypomina przede wszystkim czarną herbatę z toffi, z nutami mocno dojrzałego agrestu.
FIGA Brazylia Monte Carmelo NATURAL STRONG 1kg
BRAZYLIA Monte Carmelo NATURAL STRONG
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Cerrado, Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Kawa palona w stopniu średnio-jasnym, charakteryzuje się niską kwasowością i wyraźną słodyczą. W smaku bardzo czekoladowa, z nutami karmelu.
FIGA Brazylia Monte Carmelo NATURAL STRONG 250g
BRAZYLIA Monte Carmelo NATURAL STRONG
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Cerrado, Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Kawa palona w stopniu średnio-jasnym, charakteryzuje się niską kwasowością i wyraźną słodyczą. W smaku bardzo czekoladowa, z nutami karmelu.
FIGA Tutti Frutti 9 blend 250g
Tutti Frutti 9 blend
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Kolumbia
Farma:Monte Carmelo, Cauca
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Tutti Frutti to sezonowa mieszanka palarni Figa, która zmienia się wraz z porami roku. Tym razem mieszankę skomponowano z czekoladowej Brazylii i mocno owocowej Kolumbii. Warto spróbować, póki jest!
FIGA Cascara Honduras Santa Rosa 200g
CASCARA
Opakowanie: 200g
Kraj Pochodzenia:Honduras
Cascara (hiszp. "skórka") są to kawałki owoców kawowca, oddzielone od ziarna w procesie obróbki kawy. Często są one traktowane, jako "efekt uboczny" powstały podczas produkcji zielonego ziarna. Wysokiej jakości i odpowiednio przygotowana Cascara, może stanowić ciekawą alternatywę dla kawy czy herbaty i dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych.
W smaku przypomina nieco kompot z suszonych owoców.
Sposób przygotowania:
- Na każde 100ml wody wsyp 5g suszu;
- Susz zalej wrzątkiem;
- Przykryj i odstaw na 10min;
- Przelej do filiżanki odcedzając fusy;
FIGA Indonezja Nola Wonga washed 250g | PRZELEW
Indonezja Nola Wonga washed 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Indonezja
Farma: Bajawa, Wyspa Flores, Małe Wyspy Sundajskie
Odmiana botaniczna: S795
Wysokość upraw: 1300-1600 m n.p.m.
Profil sensoryczny:Kwiaty czarnego bzu, pomelo, karmel
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa z Wyspy Flores, jednego z głównych obszarów uprawy kawy w Indonezji. Ziarna z Flores są bardzo złożone w smaku, rześki, czyste, z silnymi kwiatowymi i cytrusowymi nutami.
FIGA Kenia Gathaithi AA washed 250g | PRZELEW
Kenia Gathaithi AA washed 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region:Nyeri
Odmiana botaniczna: Batian, SL28, SL34, Ruiru 11
Wysokość upraw: 1120-2300 m n.p.m..
Profil sensoryczny:jeżyny, brzoskwinie, pomidory, karmel
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa komponowana z microlotów dostarczonych do stacji myjącej Gathaithi jednego dnia. Napar o wyjątkowo złożonym charakterze, nawet jak na kawy afrykańskie - obok soczystych owoców pojawia się intensywny karmel, a nawet... pomidory!
FIGA Kolumbia Misael Guarnizo washed 250g | PRZELEW
Kolumbia Misael Guarnizo washed 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Tarqui, Huila
Odmiana botaniczna: Pink Bourbon
Wysokość upraw: 1900 m n.p.m..
Profil sensoryczny: zielone winogrona, wanilia, jagody
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: metody alternatywne
Lot kawy, który trafił do opakowania, to tzw. Variety Select. Jest to wyłącznie jedna odmiana botaniczna pochodząca z jednej lub kilku farm. Tym razem skupiono się na odmianie Pink Bourbon, która cechuje się wysoką jakością, ale jej uprawa jest wymagająca.
FIGA Birma Pha Yar Gyi Kone natural 250g | PRZELEW
Birma Pha Yar Gyi Kone natural 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Mjanma
Region: dystrykt Shakiso, strefa Guji
Odmiana botaniczna: Ethiopian Heirloom
Wysokość upraw: 1900-2200 m n.p.m..
Profil sensoryczny: nektarynki, wanilia, kompot owocowy
Metoda obróbki: natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Mjanma (Birma) to kraj z trudną przeszłością i niewiele łatwiejszą teraźniejszością. Kawa speciality z tego rejonu nie jest popularna, dlatego tym bardziej warto po nią sięgnąć. W smaku intensywna, z nutami cytrusów i wanilii.
FIGA Kolumbia Dulce Suenos DECAF 250g | PRZELEW
Kolumbia Dulce Suenos DECAF 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Antioquia
Odmiana botaniczna: różne
Wysokość upraw: 1400-1800 m n.p.m..
Profil sensoryczny: zielone winogrona, wanilia, jagody
Metoda obróbki: sparkling water decaf
Przeznaczenie: omniroast
Proces dekofeinizacji sparkling wate polega na łączeniu naturalnego dwutlenku węgla z wodą w celu stworzenia warunków "podkrytycznych". Jest to delikatny, naturalny i organicznie certyfikowany proces, a dobra selektywność kofeiny w dwutlenku węgla zapewnia zachowanie walorów smakowych kawy.
Kawa jest palona jako omniroast, doskonale sprawdzi się zatem zarówno jako "jasne" espresso, jak i w metodach alternatywnych.
HAYB x Funky Fluid Piwo Bezalkoholowe WTF?! FREE GELATO
HAYB x Funky Fluid Piwo Bezalkoholowe WTF?! FREE GELATO
Piwo bezalkoholowe (ice cream sour) z dodatkiem Brazylii i Etiopii palarni HAYB.
Kawa nie wybija się na pierwszy plan, w zasadzie jedynie dopełnia deserowy smak napoju.
W smaku dużo słodyczy, dominuje duet borówka-banan.
Pojemność: 330 ml
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, płatki pszenne, owoce w zmiennych proporcjach (jagoda, banan), kawa, laktoza, chmiel, drożdże. BPiwo bezalkoholowe: jasne, niefiltrowane, pasteryzowane. Zawartość alk. <0,5% obj.. Zaleca się przechowywanie w lodówce.
kawa ziarnista ROASTAINS Etiopia MIND BLOWER 250g
ROASTAINS Etiopia MIND BLOWER
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Farma: Bale Mountain
Odmiana botaniczna: Mixed Heirloom
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Etiopia Mind-Blower to intensywnie owocowa kawa, z wyczuwalną, subtelną słodyczą, dzięki zastosowaniu suchej obróbki. Napar cieszy nutami melona, czereśni i prażonego migdała - ten ostatni jest wyczuwalny zwłaszcza w kawach z mlekiem.
kawa Izzo GOLD 100% ARABICA 1000g | OPAKOWANIE
Izzo GOLD
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Anagni, Lacjum
Profil smakowy
Izzo Gold to mieszanka najlepszych ziaren arabiki. Charakteryzuje się zmniejszoną kwasowością oraz goryczą, uzyskaną dzięki specjalnej metodzie palenia – wysokiej temperaturze, oraz czasie palenia około 18 minut.
Izzo Gold idealnie nadaje się do aromatycznego espresso, ale sprawdzi się też znakomicie jako baza do kaw mlecznych, jak cappuccino czy latte.
Opakowanie otworzyć 24 godziny przed pierwszym użyciem.
LOKALNA PALARNIA KAWY Brazylia Cerarado Sul De Minas 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Profil sensoryczny: pomarańcza, orzech laskowy, czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Kawa o umiarkowanej kwasowości i łagodnej intensywności smaku. W profilu sensorycznym dominują nuty charakterystyczne dla kaw brazylijskich - dużo czekolady z orzechami, subtelny karmel, z delikatnym posmakiem świeżej pomarańczy.
LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 01 Brazylia/Kolumbia 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Kolumbia
Profil sensoryczny: pomarańcza, karmel, orzech laskowy, czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka ziaren brazylijskich i kolumbijskich; o średniej kwasowości i umiarkowanej intensywności smaku. Doskonała również w kawach mlecznych - smak kawy nie gubi się w mleku; kawa staje się niemal deserowa.
LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 01 Brazylia/Kolumbia 250g
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Kolumbia
Profil sensoryczny: pomarańcza, karmel, orzech laskowy, czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka ziaren brazylijskich i kolumbijskich; o średniej kwasowości i umiarkowanej intensywności smaku. Doskonała również w kawach mlecznych - smak kawy nie gubi się w mleku; kawa staje się niemal deserowa.
LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 07 Brazylia/Indie 1kg
Skład: 60% Arabica, 40% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Indie
Profil sensoryczny: melon, marcepan, migdał, gorzka czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka słodkich ziaren brazylijskich z intensywną, indyjską robustą. Kawa o niskiej kwasowości i intensywnym smaku. Bardzo przyjemny profil smakowy, w którym dominują migdały i marcepan. Dzięki domieszce robusty, mieszanka świetnie sprawdzi się w kawach mlecznych.
LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 08 Brazylia/Indie 250g
Skład: 80% Arabica, 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Indie
Profil sensoryczny: czekolada deserowa, marcepan, orzech włoski
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka słodkich ziaren brazylijskich z intensywną, indyjską robustą. Kawa o niskiej kwasowości i intensywnym smaku. Bardzo przyjemny profil smakowy, w którym dominują deserowa czekolada i orzechy. Dzięki niewielkiej domieszce robusty, kawa ma nieco mocniej zarysowane nuty smakowe, nie zawiera jednak bardzo dużo kofeiny.
LOKALNA PALARNIA KAWY Na każdy dzień Brazylia/Kolumbia 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Kolumbia
Profil sensoryczny: palony cukier, gorzka czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka ziaren brazylijskich i kolumbijskich, wypalana nieco ciemniej, dzięki czemu kwasowość jest niemal niewyczuwalna. W smaku dominują nuty gorzkiej czekolady i palonego cukru. Znakomicie komponuje się z mlekiem, co sprawia, że stanowi doskonałą bazę do takich specjałów jak cappuccino czy latte.
LOKALNA PALARNIA KAWY Na każdy dzień 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: 70% Brazylia, 30% Kolumbia
Metoda obróbki: Pulp natural / Myta
Profil sensoryczny: melon, czekolada deserowa
Przeznaczenie: metody przelewowe
Mieszanka ziaren brazylijskich i kolumbijskich, wypalana z myślą o alternatywnych metodach parzenia. Kawa ma niską kwasowość, w smaku dominuje deserowa czekolada z nutami słodkiego melona. Świetnie sprawdzi się jako kawa codziennie i w szybkim przelewie.
LOKALNA PALARNIA KAWY Etiopia Sidamo Nansebo 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Etiopia
Metoda obróbki: Washed
Wysokość upraw: 1950-2300 m.n.p.m.
Profil sensoryczny: herbata czarna, cytryna, karmel
Przeznaczenie: metody przelewowe
Etiopskie ziarno, wypalane z myślą o alternatywnych metodach parzenia. Kawa o herbacianym charakterze, przypomina w smaku earl greya z cytryną i cukrem. Świetna propozycja dla miłośników sprawdzonych rozwiązań kawowych.
LOKALNA PALARNIA KAWY Tanzania Ngila Coffee Estate 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Tanzania
Metoda obróbki: Washed
Wysokość upraw: 1600-1800 m.n.p.m.
Profil sensoryczny: herbata czarna, czerwona porzeczka, brązowy cukier
Przeznaczenie: metody przelewowe
Tanzańskie ziarno, wypalane z myślą o alternatywnych metodach parzenia. Kawa o herbacianym charakterze, przypomina w smaku czarną herbatę z syropem porzeczkowym, z wyczuwalnymi nutami trzcinowego cukru.
kawa ziarnista HAYB INDONEZJA Team Pegasing Washed 250g
HAYB INDONEZJA Team Pegasing Washed
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Indonezja
Region: Panta Musara, Pegasing, Aceh Tengah
Odmiana botaniczna: Tim Tim & Gayo 1
Wysokość upraw: 1300 - 1500 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural Thermal Shock
Profil sensoryczny: Brzoskwinia, Grejpfrut, brązowy cukier
Przeznaczenie: metody alternatywne
Wyselekcjonowane ziarna najwyższej jakości są fermentowane przez 12-18 godzin w betonowym zbiorniku zalanym wodą. Następnie są suszone na podwyższonych łożach.
Kawa ma bardzo bogaty profil sensoryczny - w naparze pojawiają się morele, brzoskwinie, grejpfrut, brązowy cukier.
BeMyBean Etiopia Daye Bensa 250g | ESPRESSO
ETIOPIA Daye Bensa
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Farma: Yergacheffe
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość upraw: 1500 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa wypalana z myślą o aromatycznym espresso (również z ekspresu automatycznego!), w kawach mlecznych również nie zawiedzie.
W smaku kremowa z delikatnym, kwiatowym twistem. W profilu sensorycznym pojawiają się nuty kremówki, jaśminu, czerwonej pomarańczy i marcepanu.
BeMyBean Kolumbia Valle del Cauca 250g | ESPRESSO
Kolumbia Valle del Cauca
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma: Valle del Cauca
Odmiana botaniczna: Cautai, typica, bourbon, castillo
Wysokość upraw: 1700 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa wypalana z myślą o espresso o głębokim, gęstym smaku, z orzeźwiającymi, kwaskowatymi aromatami. W kawach z mlekiem staje się nieco bardziej owocowa, deserowa.
W naparze z tej Kolumbii dominuje kwasowość i owocowe nuty wiśni i żurawiny. Przyjemnym urozmaiceniem jest tu karmelowa słodycz, która dodaje głębi smaku.
BeMyBean Brazylia Patrocinio 1kg | ESPRESSO
Brazylia Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Monte Carmelo, Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Wysokość upraw: 800-1300 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Brazylia Petrocinio to połączenie wysiłków dwóch plantatorów, Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao. Kawa uprawiana we wschodniej Brazylii, w klimacie z gorącym, wilgotnym latem i bardzo łagodną zimą, dzięki czemu owoce mają optymalne warunki do wzrostu (i przechowywania).
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Funky Bean 1kg | ESPRESSO
Funky Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Funky Bean to mieszanka, która zmienia się sezonowo. Podstawą blendu zawsze jest ziarno obrabiane metodą natural dające delikatną słodycz suszonych owoców oraz nuty funky.
Dedykowana metodom ciśnieniowym, ale świetnie się sprawdzi również w ekspresach przelewowych typu Moccamaster, gdzie wyciągniemy z niej bardzo wysoką słodycz, lekką kwasowość i odrobinę goryczki.
BeMyBean Heavy Bean 1kg | ESPRESSO
Heavy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa palona pod espresso, z myślą o fanach nieco intensywniejszej smakowo kawy. Dzięki nieco ciemniejszemu stopniu palenia kawa zyskuje uniwersalność i gwarantuje brak nudy. W zależności od wybranej metody parzenia, a nawet specjału kawowego, jest kwasowość może się zmieniać, czasem jest bardziej owocowa, czasem po prostu słodsza, zawsze jednak dominują nuty czekolady, nugatu i cukru trzcinowego.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Heavy Bean 250g | ESPRESSO
Heavy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa palona pod espresso, z myślą o fanach nieco intensywniejszej smakowo kawy. Dzięki nieco ciemniejszemu stopniu palenia kawa zyskuje uniwersalność i gwarantuje brak nudy. W zależności od wybranej metody parzenia, a nawet specjału kawowego, jest kwasowość może się zmieniać, czasem jest bardziej owocowa, czasem po prostu słodsza, zawsze jednak dominują nuty czekolady, nugatu i cukru trzcinowego.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Kolumbia Popayan DECAF 250g | ESPRESSO
Kolumbia Popayan DECAF
Skład 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma:Popayan
Odmiana botaniczna: Castillo, Catimor, Typica, Caturra
Wysokość upraw:1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural / Sugarcane decaf
Przeznaczenie: espresso
Propozycja dla osób, które muszą ograniczać ilość spożywanej kofeiny, ale wciąż nie chcą sobie odmawiać znakomitej kawy. W profilu sensorycznym dominuje soczysta owocowość - mirabelka, sok z czarnej porzeczki, nektarynka.
Kawa pozbawiana jest kofeiny metodą Sugar cane ethyl acetate processing - po zebraniu ziarno jest myte i traktowane parą wodną (aby ziarno napęczniało), następnie kawa jest opłukiwana octanem etylu który rozpuszcza kofeinę. Po tym procesie ziarna są ponownie myte wodą, traktowane parą wodną i suszone tak, aby obniżyć poziom wilgotności kawy.
BeMyBean Funky Brew 250g | PRZELEW
Funky Brew
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Burundi
Region: Chapadao de Ferro / Kayanza
Odmiana botaniczna: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Wysokość upraw:1350-1550 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural / Natural
Profil sensoryczny: Papaja, kaki, granola
Przeznaczenie: metody alternatywne
Funky Bean to mieszanka, która zmienia się sezonowo. Podstawą blendu zawsze jest Brazylia 50% obrabiana metodą natural . Czuć w niej lekko kwaskową papaję i dojrzałe kaki, drugi rodzaj ziaren ma wzbogacić napar o słodycz suszonych owoców i granoli.
Dedykowana alternatywnym metodom zaparzania, w zależności od wybranego zaparzacza, smak kawy może być mniej lub bardziej kwasowy, dlatego warto spróbować różnych metod.
BeMyBean Bass Brew 250g | PRZELEW
Bass Brew
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, ?
Region: Chapadao de Ferro / ?
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Nuovo, ?
Wysokość upraw:800 - 1300 / ?? m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural, Washed
Profil sensoryczny: kakao, orzech laskowy, nektarynki.
Przeznaczenie: metody alternatywne
Wyjątkowy blend, w którym 85% stanowi ziarno brazylijskie, pozostałe 15% zaś - to zależy. Kawa jest komponowana z ziaren, które obecnie używane są do sezonowych i czasowych kaw palarni, tak aby nic się nie zmarnowało, ale żeby stale uzyskiwać napar o konkretnym charakterze. W smaku ma być dużo ciężkich, ale słodkich nut i bardzo niewiele kwasowości.
BeMyBean Kenia Wanrich 250g | PRZELEW
Kenia Wanrich
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Rift Valley
Odmiana botaniczna: SL 28, SL 34, Batian, Ruiru
Wysokość upraw:1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: czerwona porzeczka, rabarbar, malina, truskawka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Wanrich Coffee powstało w 2015 roku z inicjatywy Jane Kamau i jej męża. Od tego czasu kobieta prężnie działa w ramach NORT - kobiecej grupy, która pracuje nad budową stacji obróbki dla farmerów z regionu.
Region, w którym kawa jest uprawiona, ma wulkaniczne gleby i umiarkowane temperatury - optymalne warunki do upraw smacznej i dobrej jakości kawy. W smaku przypomina kompot z dojrzałych czerwonych porzeczek z nutami kwaśnego rabarbaru, słodkich malin i soczystych truskawek.
BeMyBean Kolumbia Finca El Recreo 250g | PRZELEW
Kolumbia Finca El Recreo
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Huila
Odmiana botaniczna: Caturron
Wysokość upraw: 1550 m n.p.m.
Metoda obróbki: natural
Profil sensoryczny: grenadina, brandy, rodzynki w czekoladzie, kompot truskawkowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
Rodzina Rodriguez, do której należy plantacja, uprawia głównie odmianę Caturron, czyli stosunkowo nową odmianę z Acevedo w Kolumbii, praktycznie nieznaną poza regionem. Odmiana jest ceniona za duże owoce i charakterystyczny profil sensoryczny. To kawa obfitująca w wytrawne nuty, kojarzące się z likierami, czekoladą i owocowymi przetworami. Naturalne aromaty są jeszcze bardziej podkreślone, dzięki zastosowanej obróbce ziaren (natural).
Kapsułki ESSSE DOLCE 10szt.| NESPRESSO
Kawa mielona, w kapsułkach
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Palona w stopniu średnim, ale nieco ciemniej, znakomita mieszanka najlepszych ziaren arabiki, skomponowana tak aby uzyskać stały powtarzalny smak. Wyśmienite, zbilansowane espresso z nutami owocowymi i kwiatowymi i delikatnym czekoladowym posmakiem.
Opakowanie: 10 szt.
Kapsułki ESSSE INTENSO 10szt.| NESPRESSO
Kawa mielona, w kapsułkach
Skład: 80% Arabica, 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Palona w stopniu średnim, ale nieco ciemniej, znakomicie zbilansowana mieszanka najlepszych ziaren arabiki, uzupełnionych wysokiej jakości ziarnami robusty. Pozwala ona uzyskać nam wyśmienite espresso o pełnym smaku i orzeźwiającym aromacie, które pozostawia po sobie długi czekoladowy posmak.
Opakowanie: 10 szt.
Hard Beans KOSTARYKA Los Duran H17 Full Honey 250g | PRZELEW
KOSTARYKA Los Duran H17 Full Honey
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kostaryka |
---|---|
Region: | West Valley |
Wysokość upraw: | 1650 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | H17 |
Obróbka: | Full Honey |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa z rodzinnej plantacji będącej w rękach rodziny Duran. Do paczki trafiła odmiany H17 (hybryda etiopskiej odmiany Landrace i lokalngo Sarchimora). Ziarna zostały obrobione metodą miodową (w zasadzie full honey). W naparze wyczuwalne nibsy kakaowe, mandarynka., wiśnie.
kawa COFFEE PLANT Gwatemala Amapolas 1kg
COFFEE PLANT Gwatemala Amapolas 1000g
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Gwatemala
Metoda obróbki:Huehuetenango
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: mleczna czekolada, zielone jabłko, cytryna
Kawa obrobiona metodą washed, która pozwoliła wyciągnąć z ziaren więcej naturalnej słodyczy. Uprawiana w optymalnym mikroklimacie cieszy czystością naparu. Dominują nuty słodkie, mleczna czekolada z z subtelnymi nutami zielonego jabłka i cytrusów.
kawa ziarnista KAFAR | KOLUMBIA Las Marias 250g
KOLUMBIA Las Marias
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region:Hulia
Odmiana botaniczna:Pink Bourbon
Metoda obróbki:Natural
Profil sensoryczny: Czarna herbata, suszone figi, winogrono
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Herbaciana, tropikalna, głęboka.
Kawa w swoim charakterze przypomina mocną herbatę Darjeering z dodatkiem ananasa i figi. W smaku lekko winna.
kawa Fantino LATTINA 250g mielona | ŚWIĄTECZNA
Fantino LATTINA
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy
Skład: 70% ARABICA / 30% ROBUSTA
Zawartość kofeiny: średnia
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Cuneo, Piemont
Profil smakowy
Mocna i wyśmienita! Nie ma lepszego pomysłu na poranną kawę, jeśli jej wyrazistość i duża dawka kofeiny jest nam potrzebna na początek długiego dnia. Doskonałym pomysłem jest zaparzenie jej w moce. Ma charakterystyczny mocny czekoladowy zapach, który z całą mocą ujawni się w filiżance!
Etykieta z motywem świątecznym.
BeMyBean Kenia Tembo 250g | PRZELEW
Kenia Tembo
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Odmiana botaniczna: SL 28, SL 34, Batian
Wysokość upraw:1750 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: czerwona porzeczka, konfitura malinowa, landrynki, suszona żurawina
Przeznaczenie: metody alternatywne
Skojarzenia z słodkim ciastem są jak najbardziej trafne – wyczuwalne są tu nuty czarnej porzeczki, landrynek, malinowej konfitury i suszonej żurawiny. To jak odrobina dojrzałego lata, zamknięta w późnej jesieni i wczesnej zimie – pełna rześkich, owocowych smaków.
BeMyBean Salwador El Mirador 250g | PRZELEW
Salwador El Mirador
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Salwador
Region: Morazán
Odmiana botaniczna: Cuscatleco
Wysokość upraw:1100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic
Profil sensoryczny: winogrono czarne, kwaśne żelki, wino czerwone, sok z jeżyn, guma balonowa, nektar bananowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
W tej kawie mamy do czynienia z obróbką anaerobic, czyli fermentacją beztlenową, która tutaj trwa aż 90 godzin. Proces rozpoczyna się od wrzucenia owoców do depulpera, który oddziela miąższ od pestek. Następnie ziarna, wraz z częścią miąższu, umieszczane są w zamykanych próżniowo beczkach, gdzie zachodzi długotrwała fermentacja. Po upływie 90 godzin ziarna suszy się na słońcu. Napar z tych ziaren jest intensywny i przypomina wytrawne czerwone wino. Długa fermentacja nadaje mu wyrazistą kwasowość, przejawiającą się w nutach kwaśnych żelek i soku z jeżyn. Podstawę tworzy natomiast słodycz ciemnych winogron, która równoważy intensywność smaku, łagodząc nieco jego mocne akcenty.
BeMyBean Sumatra Asman Arianto 250g | PRZELEW
Sumatra Asman Arianto
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Indonezja
Region: Sumatra
Odmiana botaniczna: Abyssinia, Gayo
Wysokość upraw:1600 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Jeżyna, róża, jagoda, czarny bez
Przeznaczenie: metody alternatywne
Ziarna te wyróżniają się wyjątkową przejrzystością aromatów, które są charakterystyczne dla kaw z tym typem obróbki, jednocześnie zachowując typowe cechy kawy z Sumatry. W profilu sensorycznym można wyczuć nuty kwiatowe,jeżyn, róży, jagody. Kwasowość jest subtelna, napar soczysty i gładki, co daje mu pełnię i harmonię.
kawa mielona ALPS COFFEE CLASSIC 250g
ALPS COFFEE CLASSIC
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy
Skład: 75% ARABICA / 25% ROBUSTA
Zawartość kofeiny: średnia
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Rablà, Trentino-Südtirol
Profil smakowy
Aromatyczna mieszanka ziaren południowoamerykańskich i afrykańskich arabik z dodatkiem wysokogatunkowej robusty. Pozwoli poczuć klimat Italii w domowym zaciszu. Charakteryzuje się bardzo niską kwasowością, intensywnym aromatem, oraz pełnym body. Znakomicie komponuje się z mlekiem, przez co stanowi znakomitą bazę do mlecznych specjałów takich jak cappuccino czy latte. Delikatnie pobudza zapewniając energię na cały dzień.
Grubość mielenia sprawia, że kawa znakomicie nadaje się przede wszystkim do popularnych kawiarek, ale sprawdzi się także w domowych ekspresach kolbowych.
kawa ziarnista Coffee Pro KOLUMBIA Pink Koji 250g | PRZELEW
KOLUMBIA Pink Koji 250g | PRZELEW
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Huila
Producent: Elias i Shady Bayter
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Pink Bourbon
Obróbka: Koji Super Natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Profil sensoryczny: Zielone jabłka, banan, nori, grejpfrut
Do obróbki kawy wykorzystano szlachetną, japońską kulturę pleśni Koji.
kawa ziarnista HAYB Honduras La Florencia Natural 250g
HAYB Honduras La Florencia Natural
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Honduras
Region: Opatoro
Odmiana botaniczna: Typica
Wysokość upraw: 1600-2050 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Suszone owoce tropikalne, żurawina, kruszonka
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Napar bardzo deserowy, o wysokiej słodyczy przełamanej subtelną kwasowością. Przywodzi na myśl ciasto z kruszonką, doskonale sprawdzi się zatem latem również w wersji cold brew.
Hard Beans NITRO- TONIC COLD BREW 200 ML
Hard Beans NITRO- TONIC COLD BREW
Kawa Nitro Cold Brew to kawa macerowana na zimno i z dodatkiem ciekłego azotu.
Doskonale sprawdzi się w upalne dni i w podróży. Zamknięta w puszcze, jest łatwa w transporcie, dzięki czemu bez wysiłku można cieszyć się pobudzającą kawą podczas wakacyjnych wycieczek.
Do swojego Cold Brew Hard Beans sięgnął po kawę z Brazylii i wymieszał ją z cytrusowym tonikiem. Finalnie możemy się delektować orzeźwiającym, lekko kwasowym napojem z nutą chininowej goryczki.
Pojemność: 200 ml
Skład: tonik (woda, syrop tonik [skarmelizowany cukier, woda, świeży sok cytrynowy, wyciąg kory chinowca, polski miód pszczeli, skórka z cytryny i limonki]), kawa cold brew (24%) (woda, kawa arabika [Brazylia]), regulator kwasowości – kwas cytrynowy. Bardzo wysoka zawartość kofeiny: 25mg/100ml, nie zaleca się stosowania u dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią. Zaleca się przechowywanie w lodówce.
Hard Beans NITRO- EXTRA KICK 200 ML
Hard Beans NITRO- EXTRA KICK
Kawa Nitro Cold Brew to kawa macerowana na zimno i z dodatkiem ciekłego azotu.
Doskonale sprawdzi się w upalne dni i w podróży. Zamknięta w puszcze, jest łatwa w transporcie, dzięki czemu bez wysiłku można cieszyć się pobudzającą kawą podczas wakacyjnych wycieczek.
Do swojego Cold Brew Hard Beans sięgnął po kawę z Brazylii. Napój wzmocniony dodatkiem trzcinowego cukru, co podkręca zarówno smak, jak i efekt pobudzający.
Pojemność: 200 ml
Skład:woda, kawa arabika (Brazylia) 9,5%, cukier, inulina. Bardzo wysoka zawartość kofeiny: 90mg/100ml, nie zaleca się stosowania u dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią. Zaleca się przechowywanie w lodówce.
Hard Beans NITRO- VEGAN CARAMEL LATTE 200 ML
Hard Beans NITRO- VEGAN CARAMEL LATTE
Kawa Nitro Cold Brew to kawa macerowana na zimno i z dodatkiem ciekłego azotu.
Doskonale sprawdzi się w upalne dni i w podróży. Zamknięta w puszcze, jest łatwa w transporcie, dzięki czemu bez wysiłku można cieszyć się pobudzającą kawą podczas wakacyjnych wycieczek.
Do swojego Cold Brew Hard Beans sięgnął po kawę z Brazylii. Do kawy dodano napój owsiany i karmel, dzięki czemu otrzymujemy wegańskie, naturalnie słodkie latte.
Pojemność: 200 ml
Skład:kawa cold brew (60,3%), (woda, kawa arabika [Brazylia]), napój owsiany (31,16%), (woda, owies, olej słonecznikowy, węglan wapnia, sól morska, witamina E, witamina B6, witamina B2, witamina A, kwas foliowy, witamina D, witamina B12), syrop karmelowy (5,65%), (karmelizowany cukier, woda, kwas cytrynowy), cukier, inulina. Bardzo wysoka zawartość kofeiny: 60mg/100ml, nie zaleca się stosowania u dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią. Zaleca się przechowywanie w lodówce.
kawa ziarnista CAFFE CREMA DEK 500g
Lavazza CAFFE CREMA DEK
kawa ziarnista
opakowanie 500g
Najważniejsze cechy
Skład: ARABICA, ROBUSTA
Zawartość kofeiny: brak
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Turyn, Piemont
Lavazza Dek to propozycja dla osób, które muszą ograniczać ilość spożywanej kofeiny, ale wciąż nie chcą sobie odmawiać znakomitej kawy. Mieszanka brazylijskiej Arabiki z Robustą. Proces dekofeinizacji odbył się w sposób naturalny, z zastosowaniem dwutlenku węgla. W smaku wyczuwalne przede wszystkim suszone owoce i prażone zboża.
Kawa pochodzi z oficjalnego kanału dystrybucji palarni Lavazza.
kawa Lavazza CREMA E AROMA 1000g ziarnista
Lavazza CREMA E AROMA
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 50% ARABICA / 50% ROBUSTA
Zawartość kofeiny: wysoka
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Turyn, Piemont
Profil smakowy
Lavazza Crema e Aroma Espresso to aromatyczna kawa charakteryzująca się intensywnym i długo pozostającym na podniebieniu smakiem. Dzięki wysokiej zawartości ziaren robusty, kawa jest mocna, intensywna i pobudzająca z wyczuwalnymi czekoladowymi nutami. Znakomicie sprawdzi się w kawach mlecznych jak latte czy cappuccino, ale sprawdzi się też jako mocne espresso.
Kawa pochodzi z oficjalnego kanału dystrybucji palarni Lavazza.
kawa ziarnista Kafar GWATEMALA Acatenango 1kg ESPRESSO
GWATEMALA Acatenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Region: Acatenango
Odmiana botaniczna: Bourbon, Catuai, Caturra
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z regionu Acatenango w Gwatemali i jest mieszanką ziaren pochodzących z lokalnych gospodarstw. Owoce kawowca zbierane są ręcznie i obrabiane w obróbce mytej. Staranna selekcja ziarna, pozwala na uzyskanie wysokiej czystości smaku i osiągnięcie 84+ punktów w skali SCA.
W kawie znajdziemy charakterystyczne dla Gwatemali nuty czekolady i suszonych owoców.
kawa Hausbrandt ACADEMIA 1000g ziarnista
Hausbrandt ACADEMIA
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 90% ARABICA / 10% ROBUSTA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Treviso, Veneto
Profil smakowy
Mieszanka starannie wyselekcjonowanych arabik pochodzących z centralnej i południowej Ameryki z niewielką domieszką wysokiej jakości robusty. Kawa charakteryzuje się delikatną kwaskowatością, przyjemnym aromatem oraz średnim body. Pozostawia gładki i intensywny posmak gorzkiej czekolady. Jest bardzo łagodna dla żołądka.
Mieszanka Hausbrandt Academia otrzymała w 2006 roku złoty medal dla najlepszej kawy w prestiżowym konkursie Academia Maestri Pasticceri Italiana.
kawa ziarnista Kafar BRAZYLIA Monte Carmelo Espresso 250g ziarno
BRAZYLIA Monte Carmelo Espresso
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Monte Carmelo i Chapado de Ferro
Odmiana botaniczna: Mundo Novo, Paraiso
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapado de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Jak przystało na kawy brazylijskie, kawa charakteryzuje się bardzo niską kwasowością. W smaku dominują deserowa czekolada i toffi, przełamane delikatnymi nutami suszonych owoców. Body jest pełne i gładkie.
Znakomicie komponuje się z mlekiem, co sprawia, że stanowi doskonałą bazę do takich specjałów jak cappuccino czy latte. Jednak świetnie sprawdzi się również w ekspresach przelewowych.
kawa ziarnista Agust ELEGANTE 500g
Agust ELEGANTE
kawa ziarnista
opakowanie 500g
Najważniejsze cechy
Skład: 85% ARABICA / 15% ROBUSTA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Brescia, Lombardia
Profil smakowy
Ciepłe miodowo-czekoladowe aromaty kuszą intensywnym zapachem. Owoce wyczuwalne w orzeźwiającej gamie przechodzą od świeżej kwaskowatości do delikatnie muskającej podniebienie słodyczy. Przedłużeniem kolejnych łyków jest doskonały posmak pozostający na podniebieniu.
Co więcej, Caffe' Agust należy do tej niewielkiej liczby palarni we Włoszech, które stosują optyczną selekcję zielonych ziaren, gdzie odrzucane są te, których kolor świadczy o braku jednorodności dojrzałego ziarna.
Mieszanka posiada certyfikat CSC (Caffe' Speciali Certificati) przyznawany przez organizację Associazione Caffe` Speciali Certificatii - gwarantujący, że cały proces: począwszy od wyboru plantacji a skończywszy na procesie palenia jest ściśle monitorowany przez niezależnych ekspertów dbających o przestrzeganie restrykcyjnych wymagań.
CAFE' SILESIA JEST OFICJALNYM IMPORTEREM PALARNI AGUST W POLSCE
kawa Lavazza SUPER CREMA 1000g ziarnista
Lavazza SUPER CREMA
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 60% ARABICA / 40% ROBUSTA
Zawartość kofeiny: średnia
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Turyn, Piemont
Profil smakowy
Lavazza Super Crema to kawa o intensywnym smaku i gęstej, trwałej cremie. W jej skład wchodzą ziarna arabik pochodzących z Południowej Ameryki oraz indonezyjska robusta Dzięki domieszce robusty w filiżance można wyczuć nuty czekoladowe a kawa doskonale pobudza.
Kawa ziarnista Gimoka Aroma Classico 1000g
Aroma Classico
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 40% ARABICA / 60% ROBUSTA
Zawartość kofeiny: wysoka
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Anddalo Valtllino, Lombardia
Profil smakowy
Mieszanka o intensywnym aromacie i gęstym body. Ma bogaty zrównoważony smak. Pozostawia posmak mlecznej czekolady. Filiżankę przykrywa gęsta i trwała crema. Stanowi dobrą bazę do mlecznych specjałów, takich jak cappuccino czy latte.
kawa COFFEE PLANT Chocolate Bomb Espresso 250g
COFFEE PLANT Chocolate Bomb Espresso
Brazylia Aquas Claras
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Sul de Minas
Odmiana botaniczna: kilka odmian botanicznych
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny:mleczna czekolada, pralina czekoladowa, migdał, rodzynki
Do skomponowania mieszanki wykorzystano najwyższej jakości ziarna z farmy, kompozycja natomiast przeznaczona jest do metod ciśnieniowych. Kawa idealnie nada się zarówno pod espresso, kawy czarne, jak i mleczne. W smaku dominuje intensywna mleczna czekolada, ale jest przełamana delikatnymi nutami rodzynek i migdałów. Napar praktycznie pozbawiony jest kwasowości.
Gimoka Professional SUPREMO 1000g
Gimoka Professional SUPREMO
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: ARABICA/ROBUSTA
Zawartość kofeiny: ŚREDNIA
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Anddalo Valtllino, Lombardia
Wypalona w średnim stopniu mieszanka pozwalająca uzyskać gładką, kremową kawę o aromatach migdałów, karmelu i gorzkiej czekolady.
kawa Lavazza QUALITA ORO MOUNTAIN GROWN 1000g ziarnista
Lavazza QUALITA ORO MOUNTAIN GROWN
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Turyn, Piemont
Lavazza Qualita Oro to mieszanka najwyższej jakości arabik z Ameryk i Etiopii. Kawa uprawiana jest w żyznych, górskich glebach - owoce kawowca wykorzystane w mieszance rosną powyżej 2000 m.n.p.m.. Kawa nie zawiera dużo kofeiny, jest natomiast nieco ciemniej wypalona, dzięki czemu słodycz naparu jest bardziej rozbudowana, a crema dość gęsta. Sam napar jest aksamitny, w aromacie - czekoladowy z owocowym posmakiem.
Kawa pochodzi z oficjalnego kanału dystrybucji palarni Lavazza.
Kawa ziarnista Etno Cafe InterContinental 1 kg
InterContinental
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 1000g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia | Kolumbia |
---|---|---|---|
Wysokość upraw: | |||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon | różnorodna |
Metoda obróbki: | natural | natural | washed |
Stopień palenia (wg SCA): | |||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: owoce pestkowe / orzechy / mleczna czekolada
|
||
Metoda przygotowywania: |
|
ETNO Intercontinental to harmonijne połączenie kaw z Ameryki Południowej i Afryki. Dzięki odpowiedniemu skomponowaniu kaw można cieszyć się jednocześnie dwoma, na pozór przeciwległymi, światami - intensywną słodyczą orzechów i orzeźwiającą kwasowością owoców pestkowych. Ciemniejsze palenie pozwala na idealny efekt zarówno w ekspresach kolbowych, jak i automatycznych oraz kawiarkach.
kawa VARESINA TOP QUALITY 1000g ziarnista
VARESINA TOP QUALITY
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 95% ARABICA / 5% ROBUSTA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Varese, Lombardia
Profil smakowy
Ewenement wśród kawowych mieszanek. Kawa, która posiada zaledwie 5% Robusty, co stanowi jedynie delikatne podkreślenie lekkiej kwasowatości, jaka rozwija się w espresso. Tak uzyskane bogactwo skusi nawet tych, którzy wolą wyłącznie 100% Arabiki. Jej jedwabistość pozwala długo rozkoszować się idealnym połączeniem owocowego charakteru z czekoladą.
kawa VARESINA PLATA 1000g ziarnista
VARESINA PLATA
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 60% ARABICA / 40% ROBUSTA
Zawartość kofeiny: średnia
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Varese, Lombardia
Profil smakowy
Mocna i gęsta. Przez swoją wyrazistość jest wprost stworzona do tego, by budzić rano każdego, kto żyje w pośpiechu, ale potrzebuje dawki znakomitej energii. Zdecydowanie zarysowana czekoladowa goryczka, która powoli będzie rozpływać się po języku. Tworzy długi posmak po wypiciu espresso i pozwala cieszyć się mocnym aromatycznym cappuccino.
Kawa ziarnista Etno Cafe Yellow Bourbon 1 kg
Yellow Bourbon
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 1000g
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Wysokość upraw: | 1150-1350 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Yellow Bourbon |
Metoda obróbki: | Natural |
Stopień palenia (wg SCA): | medium light |
Profil smakowy: | Smak/Aromat: czekoladowo-cytrynowo/orzechowy
|
Metoda przygotowywania: |
|
Yellow Bourbon to niezwykle popularna kompozycja brazylijskich ziaren o wyrazistej słodyczy orzechów z czekoladą uszlachetnionej subtelną nutą cytrynowej rzeźkości. Nadająca się świetnie do każdej metody parzenia - w ekspresach ciśnieniowych urzeka słodyczą, metody przelewowe uwydatniają natomiast jej szlachetną kwasowość.