Fantino - ziarna wypalane w sercu malowniczych gór Piemontu
Przy każdej okazji staramy się przypominać, że kawy włoskie to temat rzeka. Choć w Polsce, Czechach, Anglii i pozostałych krajach Europy powstaje coraz więcej palarni, szczególnie tych małych, rzemieślniczych, które w swojej ofercie posiadają głównie ziarna jednorodne, to wciąż daleko nam wszystkim do Włoch. Po terenie całej Italii rozrzucone są bowiem setki zakładów, spośród których część to niewielkie, rodzinne przedsiębiorstwa sprzedające swój produkt lokalnym handlarzom i sklepikom, zaś pozostałe to duże firmy eksportujące swoje towary za granicę, również do Ameryki, Azji, Australii, Afryki. Nie powinno więc dziwić, że choć tyle czasu na naszym blogu poświęcamy włoskim ziarnom, wciąż pozostaje nam wiele do odkrycia. Zdaje się, że do tej pory nie mieliśmy okazji przedstawić tu kofeinowych kompozycji z Piemontu. Dlatego dziś o palarni i mieszankach Fantino.
Fantino - maleńka palarnia produkująca kawy o wyjątkowym smaku i aromacie
Jak już zostało wspomniane Fantino to bardzo mała palarnia kawy zlokalizowana w prowincji Cuneo, pośród malowniczego krajobrazu gór Piemontu. Od przeszło 50 lat niewielki zakład wypala ziarna, które pozwalają otrzymać kawę czystą w smaku i delikatną w aromacie niczym tamtejsze, alpejskie powietrze. I nic w tym zresztą dziwnego - wyjątkowość mieszanek wynika z charakteru ludzi, którzy zajmują się ich przygotowywaniem. A trzeba nam wiedzieć, że Włosi zamieszkujący ten region słyną z otwartości, życzliwości i pozytywnego nastawienia do życia.
Fantino Gusto Antico, Extra Bar, Super Bar, Intenso
Jako sklep zajmujący się sprzedażą głównie kaw ziarnistych szczególnie chcielibyśmy polecić właśnie ziarna Fantino. Gusto Antico to 100% arabika, w której za sprawą jasnego, dość nietypowego dla kaw włoskich palenia możemy wyczuć delikatną, doskonale zbilansowaną kwasowość, a jednocześnie słodycz i nuty świeżych owoców. Na języku na długo pozostaje zaś posmak gorzkiej czekolady. Extra Bar to z kolei arabika (80%) z niewielką domieszką robusty (20%), której zawdzięcza orzechowo-korzenny posmak. Wyróżnia się wyjątkowo gęstą cremą, zaś w cappuccino i latte intensywną słodyczą czekolady. Jeszcze większy dodatek robusty, czyli 30% znajdziemy zaś w kompozycji Super Bar. Ziarna tej odmiany są jednak doskonałej jakości, dzięki czemu wzbogacają złożony, zbilansowany smak naparów przygotowywanych z tych ziaren. Wreszcie Fantino Intenso to kompozycja, która w 40% składa się z arabiki, zaś w pozostałych 60% z dobrej klasy robusty. Wobec tego, jest to idealna propozycja dla miłośników espresso o wysokiej zawartości kofeiny oraz wielbicieli obfitej cremy i gęstej konsystencji.