Marka Fellow znana jest kawowym geekom między innymi dzięki szerokiej ofercie niezawodnych kubków termicznych, designerskich czajników, a także nakładce Prismo, dzięki której przy pomocy AeroPressa można przygotować napar zbliżony do espresso. Najnowszym dziełem tego amerykańskiego startupu jest młynek Fellow Ode, który ma być odpowiedzią na wszystkie potrzeby miłośników alternatywnych metod zaparzania kawy. Co ma do zaoferowania?
Szwajcarska marka JURA jest niekwestionowanym liderem w segmencie automatycznych ekspresów ciśnieniowych. Każdy z modeli ma do zaoferowania szereg funkcji i udogodnień, dzięki którym niemal od razu skrada serca zadowolonych użytkowników. Jednak najnowszy ekspres tego producenta — JURA Z10 — to prawdziwy rewolucjonista, który zadowoli nawet najbardziej wymagających kawoszy.
Przyprawy korzenne są częstym dodatkiem do słodkich ciast i deserów, gdyż nadają im przyjemnego aromatu, intrygującej goryczki i nieco pikantności. Równie chętnie wykorzystywane są do przygotowywania rozmaitych napojów kawowych. Jedną z popularnych przypraw korzennych jest kardamon, który wykorzystuje się do przygotowania tzw. kawy po turecku. Jak przyrządzić kawę z kardamonem w domu? Znamy na to kilka sposobów.
Każdego dnia miliony osób na całym świecie rozpoczynają dzień od filiżanki kawy, by obudzić się i przygotować na trudy dnia. Mimo to w sieci aż roi się od artykułów wskazujących na potencjalną szkodliwość kawy. Najczęściej powtarzana informacja mówi o tym, że kawa wypłukuje magnez z organizmu. Czy rzeczywiście tak się dzieje, a może jest to jedynie wielokrotnie powielany, szkodliwy mit?
Herbaty ziołowe, choć z prawdziwymi herbatami współdzielą tylko i aż sposób zaparzania, posiadają wiele cenionych właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Nic w tym dziwnego, dobroczynne działanie ziół ma swoje potwierdzenie w licznych badaniach. Jednakże, aby wyciągnąć z ziół to, co najlepsze, trzeba umieć je ze sobą łączyć. Tę niełatwą sztukę opanowała marka Saristi, która oferuje szeroką paletę herbat ziołowych, dopasowanych do najróżniejszych potrzeb.
Zazwyczaj polecamy naszym czytelnikom mielenie ziaren kawy bezpośrednio przed ich zaparzeniem, mamy jednak świadomość, że nie zawsze jest to możliwe. W sytuacjach, gdy nie mamy dostępu do młynka do kawy, w sukurs przychodzą gotowe kawy mielone. Wybór takich kaw jest szeroki, by każdy mógł dopasować je do swoich preferencji smakowych, a także wybranej metody zaparzania. Zastanawiacie się, jaka będzie najlepsza kawa mielona? Sprawdźcie nasze typy!
Ekspresy automatyczne do kawy to jedne z najchętniej wybieranych urządzeń z segmentu małego AGD. Zajmują stosunkowo niewiele miejsca, są łatwe w obsłudze i nie wymagają od użytkownika specjalistycznej wiedzy, a potrafią przygotować rozmaite specjały kawowe, jak z ulubionej kawiarni. Niekwestionowanym liderem w branży ekspresów automatycznych jest szwajcarska marka JURA, której urządzenia są gwarancją niezawodności i najwyższej jakości, ale przede wszystkim innowacyjnych rozwiązań. Wśród najbardziej popularnych modeli wyróżnia się JURA S8 oraz Jura E8. Co je różni i który z nich będzie lepszym wyborem?
Kto choć trochę siedzi w temacie kawowych akcesoriów, ten z pewnością zetknął się z marką Comandante i ich kultowymi młynkami ręcznymi. Przez wielu młynki tego niemieckiego producenta uznawane są za najlepsze na świecie, a za tym twierdzeniem przemawia sporo argumentów. Choć młynki Comandante do tanich nie należą, grono fanów tej marki stale się powiększa. Flagowym modelem jest Comandante C40 MK3 Nitro Blade, który u nas znajdziecie!
Zakup kolbowego ekspresu ciśnieniowego do kawy to zaledwie początek drogi do dobrego espresso, o czym pewnie przekonał się każdy domowy barista. Na tej ścieżce ku smacznej kawie warto przyglądnąć się pracy profesjonalnych baristów, którzy zjedli zęby na niejednej małej czarnej. Szczególną uwagę warto zwrócić na akcesoria baristy, w tym na tajemniczo wyglądający krążek - dystrybutor do kawy. Do czego służy i czy warto mieć go w swojej kuchni?
Wiele osób nie wyobraża sobie filiżanki kawy lub herbaty bez dodatku choćby odrobiny cukru. Na rynku dostępnych jest wiele cukrów. Jedne uznawane są za zdrowe, z kolei spożycie innych poleca się ograniczyć, jednak na szczególną uwagę zasługuje cukier muscovado, który wyróżnia się nietypową konsystencją i zaskakująco intensywnym smakiem. Jak przebiega proces produkcji cukru muscovado i w jaki sposób można go używać w kuchni? Czy rzeczywiście jest zdrowszy od innych rodzajów cukru?