Niezależnie od tego, czy jesteśmy w dłuższej podróży, czy zwyczajnie zmierzamy do pracy, lubimy, gdy w tej wędrówce towarzyszy nam kawa lub inny, pobudzający napój. Nieodzownym sprzętem każdego miłośnika kawy w trasie jest kubek termiczny. Jednakże kubek kubkowi nierówny, a nic tak nie psuje nastroju, jak letnia kawa, czy przeciekające wieczko kubka. Rozwiązaniem tych rozterek są kubki termiczne Asobu, słynące z niezawodności i przyciągającego oko designu.
W licznych artykułach na temat ekspresów do kawy zazwyczaj mówi się o dwóch wiodących rodzajach urządzeń - ekspresach kolbowych i ciśnieniowych ekspresach automatycznych. Tymczasem jest jeszcze jeden typ ekspresu, za pomocą którego można przygotować espresso i mleczne specjały na jego bazie. Ekspres na kapsułki, bo o nim mowa, to odpowiedź na potrzeby tych osób, którym zależy na błyskawicznym przygotowaniu kawy, bez zbędnego wysiłku. Jednakże czy ekspres kapsułkowy to rozwiązanie dla każdego?
O młynkach do kawy powiedzieliśmy już sporo, jednak osoby stojące przed zakupem takiego urządzenia zazwyczaj mają wiele pytań, na które nie zawsze znajdują odpowiedź. Doskonale wiemy, że wybór młynka to niełatwe zadanie, wymagające najpierw porównania ze sobą najważniejszych cech, potem analizy parametrów technicznych i ostrożnego szacowania budżetu. Jeśli więc zastanawiacie się, które urządzenie wybrać – młynek ręczny czy elektryczny – wszystkie najważniejsze informacje raz jeszcze zebraliśmy i zestawiliśmy w tym artykule, by pomóc Wam podjąć ostateczną decyzję.
Jeśli nawet aura w połączeniu z masą innych warunków sprawiają, że nie mamy ochoty nawet wychodzić z domu, to nadal czasem nawet w czterech ścianach nienajlepsze okoliczności przyrody potrafią nas dopaść i popsuć humor. Należy więc dać temu odpór. I tu z pomocą przychodzą doskonałe herbaty. Nic więc dziwnego, że zimą szczególnymi względami cieszą się herbaty z dodatkiem korzennych przypraw, ziół i owoców, hojnie dosłodzone miodem lub cukrem trzcinowym. Jeśli szukacie pomysłów na herbatę zimową, która rozgrzeje Was tej zimy, przygotowaliśmy trzy wyjątkowo aromatyczne propozycje.
Wiedeń, stolica Austrii, to miasto słynące z zapierającej dech architektury, wspaniałej muzyki (nie bez powodu nazywane jest „miastem muzyki”), a także głęboko zakorzenionej kultury picia kawy – pierwsze kawiarnie wiedeńskie powstawały już w XVII wieku. Turyści z całego świata zjeżdżają do Wiednia, by zakosztować niezwykłego klimatu tych miejsc oraz ich specjałów – Linzer Torte, Apfelstrudel oraz wyśmienitej kawy po wiedeńsku. Jak wygląda i smakuje kawa po wiedeńsku? Sprawdźcie nasz przepis!
Kawy najwyższej próby czy kawy segmentu speciality cieszą się rosnącą popularnością, choć prawdopodobnie nigdy nie wejdą do tak zwanego kawowego mainstreamu. Głównie za sprawą stosunkowo wysokiej ceny, która decyzji nie ułatwia, zwłaszcza na początku, gdy poszukujemy „swojego” smaku. Traktuje się je podobnie, jak wysokiej jakości wina, zwracając uwagę na pochodzenie ziaren, ich obróbkę oraz szeroką paletę smaków i aromatów. Dla niektórych może być zaskoczeniem, że podobnie podchodzi się do czekolady. Najlepsza gorzka czekolada też może kosztować niemało i smak – podobnie jak w przypadku wysokiej jakości kaw – wymaga swoistego wyrobienia. Uzyskuje się je nie poprzez wykonywanie tajemnych rytuałów, dostępnych tylko nielicznym, ale poprzez próbowanie wielu czekolad. Od czego więc zacząć? Czytajcie dalej, by poznać nasze propozycje.
Kawiarka to prawdopodobnie najbardziej rozpowszechniony i rozpoznawalny zaparzacz do kawy na świecie. To sprzęt stworzony dla miłośników esencjonalnej kawy oraz osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z kawą, ale jeszcze nie w głowie im kupowanie ekspresu ciśnieniowego. Mechanizm działania kawiarki jest banalnie prosty i już wielokrotnie przez nas opisywany, jednak wybór tych urządzeń jest ogromny. Jeżeli zastanawiacie się, jaką kawiarkę wybrać, lecz nie wiecie, czym się kierować przy zakupie – czytajcie dalej.
Wciąż przybywające rzesze miłośników kawy oraz potrzeba picia dobrej jakości napojów kawowych w domowym zaciszu sprawiły, że ekspres do kawy stał się jednym z najważniejszych sprzętów AGD, wokół którego coraz częściej toczy się duża część życia domowego. Ale wraz ze wzrostem popularności ekspresów wzrastają również – co zrozumiałe – wymagania kawoszy. By sprostać oczekiwaniom klientów producenci projektują swoje urządzenia tak, by były jak najbardziej funkcjonalne i niezawodne. W tym wpisie skupimy się na tym rodzaju ekspresów, w przypadku których utrzymanie niezawodności i funkcjonalności ekspresu jest dla inżynierów jeszcze większym wyzwaniem, gdyż w ekspresie do kawy znajduje się dodatkowy element: młynek do kawy. A coraz częściej wybór klientów pada właśnie na ekspres do kawy z młynkiem, który samodzielnie mieli ziarna i zaparza kawę. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego ekspresu?
Rozpoczynasz swoją przygodę z kawą i zachodzisz w głowę, które sprzęty są niezbędne, by przygotować doskonałe espresso lub świetną kawę przelewową? Oczywiście, jakość ziaren kawy oraz ekspres lub sprzęt do metod alternatywnych odgrywają znaczącą rolę, jednak nieustannie będziemy powtarzać, że odpowiedni młynek do kawy to absolutna podstawa. Gdy mowa o jakości tych urządzeń, zawsze podkreśla się i my również chcemy tutaj na to zwrócić uwagę, że warunkiem numerem jeden dobrego przemiału jest żarnowy młynek do kawy. Czym charakteryzuje się takie urządzenie i jakie wybrać, by móc przygotować świetną kawę również w domu?
Zielona herbata, obok herbaty czarnej, jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie. W krajach azjatyckich pija się ją najczęściej, gdyż stanowi jeden z fundamentów tamtejszej kultury i tradycji. Ceniona jest nie tylko za swój wyjątkowy i delikatny smak, ale także za prozdrowotne właściwości, na temat których powstały liczne badania. Czy warto pić zieloną herbatę „ku zdrowotności”? By poznać odpowiedź na to pytanie, czytajcie dalej.