Pewnie każdy z nas ma swój ulubiony typ kawy, który raz za razem zamawia w pobliskiej kawiarni lub przygotowuje własnym sumptem w domowym ekspresie. Dla jednych będzie to duża i mocna czarna kawa, dla innych lekkie jak chmurka cappuccino, znajdą się też amatorzy latte z hojną porcją słodkiego syropu. Jednak nie każdy dobrze orientuje się w tym gąszczu obcobrzmiących nazw. Jeżeli w menu kawiarni zauważyliście espresso doppio i zastanawiacie się, co to za kawa i jak ją przygotować, spieszymy z wyjaśnieniem.
Niższe temperatury za oknem to niechybny znak, że najwyższy czas sięgnąć po ciepłe i rozgrzewające napoje. Idealnym przykładem napoju, który często pijamy w okresie jesienno-zimowym jest gorąca czekolada. Występuje w licznych odmianach smakowych, lecz najczęściej wybieramy czekoladę mleczną lub deserową. Mniej popularna, choć nie mniej smaczna jest biała czekolada do picia. Niektórzy odmawiają jej statusu czekolady, lecz niesłusznie. Zastanawiacie się, jak przygotować naprawdę smaczną białą czekoladę do picia? Czytajcie dalej!
Osoby bywające w kawiarni i przyglądające się pracy baristy wiedzą, że przygotowanie kawy wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale również kilku akcesoriów. Podstawą jest oczywiście młynek i ekspres ciśnieniowy, jednak istnieje jeszcze jeden gadżet, bez którego przygotowanie espresso nie jest możliwe - tamper. Ten niewielki i niepozorny przedmiot ma niebagatelny wpływ na długość ekstrakcji kawy i jej ostateczny smak. Jak temper do kawy będzie najlepszy i dlaczego domowi bariści również powinni mieć go na wyposażeniu kuchni?
Szukając ekspresu ciśnieniowego do użytku domowego, większość osób decyduje się na zakup ekspresu automatycznego. Dlaczego? Urządzenie to jest zazwyczaj proste w obsłudze, odpowiednio konserwowane posłuży przez wiele lat i potrafi zaparzyć naprawdę dobrą kawę. Już od dekad niekwestionowanym pionierem w segmencie automatycznych ekspresów ciśnieniowych jest szwajcarska marka Jura. Jeżeli zastanawiacie się, jaki domowy ekspres Jura sprawdzi się w Waszej kuchni, to spieszymy z krótkim poradnikiem na temat najchętniej wybieranych modeli.
Młynek do kawy stanowi podstawowe wyposażenie każdej porządnej kawiarni. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się mniej istotny od ekspresu do kawy, to właśnie parametry młynka i zastosowane w nim rozwiązania techniczne decydują o jakości przygotowywanej kawy i sprawnej obsłudze klientów w lokalu. Jeżeli szukacie do swojej kawiarni odpowiedniego sprzętu, dobrym wyborem może być młynek do kawy z wagą. Jak działa taki sprzęt i które jego parametry są istotne z punktu widzenia baristy?
Aromatyzowanie herbaty to nie wymysł nowoczesności, a wielowiekowa tradycja, której korzeni należy szukać w Chinach. Już nawet kilkaset lat temu producenci herbaty łączyli szlachetne liście Camellia sinensis ze świeżymi ziołami lub kwiatami, by uzyskać nowy i niepowtarzalny smak. Jedną z najchętniej wybieranych herbat tego typu jest herbata jaśminowa, którą aromatyzuje się kwiatami jaśminu. Jak smakuje jaśminowa herbata i dlaczego warto wybierać tę aromatyzowaną naturalnie?
Espresso, cappuccino, macchiato – to nazwy, z którymi bywalcy kawiarni są doskonale zaznajomieni. Są to w końcu najczęściej zamawiane kawy, które przygotowuje się przy pomocy ekspresu ciśnieniowego. To jednak zaledwie niewielka część kawowych specjałów, które może zaparzyć dla nas barista. Jeżeli do tej pory nie słyszeliście o caffè ristretto, małej siostrze kultowego espresso, czym prędzej zasiądźcie do dalszej lektury. Jaki napój kryje się pod tą egzotyczną nazwą? Czy ristretto można przygotować w zaciszu własnej kuchni?
Wybór ekspresu ciśnieniowego do domowego użytku to nie lada wyzwanie. Zazwyczaj jest to spora inwestycja, dlatego zakup takiego sprzętu powinien być poprzedzony pewnym rozeznaniem na rynku ekspresów, a także wnikliwą lekturą specyfikacji technicznej urządzenia. Niejednokrotnie pomocne bywają opinie innych użytkowników oraz recenzje, które mogą wpłynąć na ostateczną decyzję o zakupie. Jeżeli właśnie przymierzacie się do zakupu ekspresu do kawy, sprawdźcie, naszym zdaniem, najlepsze ekspresy do kawy, które mogą zagościć w Waszej kuchni, by cieszyć oko i kubki smakowe.
Regularne i skrupulatne czyszczenie ekspresu do kawy leży w naszym najlepszym interesie. Gromadzący się kamień oraz odkładające się na komponentach ekspresu tłuszcz i resztki kawy odciskają niesmaczne piętno na smaku i jakości przygotowywanego naparu, a także skracają żywotność urządzenia. Nie oznacza to jednak, że każdorazowo musimy rozkładać nasz ekspres na czynniki pierwsze i czyścić każdy element z osobna. Generalne czyszczenie ekspresu warto przeprowadzać co kilka miesięcy, a na co dzień wykonywać pomniejsze zabiegi, wykorzystując np. tabletki do czyszczenia ekspresu, które pomogą utrzymać urządzenie w dobrej kondycji.
Nawet podczas wakacyjnych wojaży nie lubimy rezygnować z ulubionej kawy. Jeżeli nie możemy napić się jej poza domem, zabierzmy ją ze sobą w kubku do kawy na wynos. To nie tylko wygodne, ale też ekologiczne rozwiązanie, z którego korzysta coraz więcej osób. Własny kubek do kawy wielorazowego użytku oznacza mniejsze zużycie papierowych i plastikowych kubeczków. Może się wydawać, że decyzja jednej osoby niewiele może zmienić dla całego środowiska, jednak kropla drąży skałę, a idea less waste stale zyskuje na popularności! Jaki kubek do kawy na wynos wybrać, by sprawdził się w każdych warunkach?