Przy parzeniu kawy, niezależnie od używanego sprzętu, istotną rolę odgrywa zachowanie podstawowych zasad higieny. Nawet najdroższe ziarna i najlepszy ekspres nie zapewnią nam dobrej kawy, jeżeli nie będziemy regularnie czyścić urządzenia do jej zaparzania. Resztki ziaren są doskonałą pożywką dla bakterii, a ich obecność wpływa nie tylko na smak kawy, ale również na nasze zdrowie. Co więcej, zbyt rzadkie czyszczenie poszczególnych komponentów sprawia, że szybciej się one zużywają. W tej dziedzinie kawiarka nie jest wyjątkiem, dlatego trzeba o nią szczególnie dbać. Jak czyścić kawiarkę, by służyła nam jak najdłużej?
Czekolada jest niekwestionowaną królową wśród słodyczy. Jest słodka, rozpływa się w ustach, dodaje energii i poprawia humor, więc nie sposób jej nie lubić. Jeszcze do niedawna znaliśmy cztery rodzaje czekolady – gorzką, deserową, mleczną oraz białą, choć ta ostatnia przez wielu nie jest uznawana za „prawdziwą” czekoladę. Na horyzoncie pojawiła się jednak nowość - różowa czekolada. Jej kolor rozbudza wyobraźnię, a smak zaskakuje świeżością. Skąd się wzięła, jak się ją wytwarza i co sprawia, że jest różowa?
Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kawą, nie od razu chcą inwestować duże kwoty w sprzęt do przygotowywania kawowego naparu. Urządzenia dla profesjonalistów, w tym młynki do kawy, potrafią być drogie, co niektórych już na starcie mocno zniechęca. Jednak wcale nie trzeba wydawać bajońskich sum, by przygotować porządną kawę. Czy tani młynek do kawy to dobre rozwiązanie dla początkujących kawoszy? Jakimi kryteriami kierować się przy wyborze niedrogiego młynka?
Aktualna sytuacja sprawia, że wypicie kawy, nie mówiąc już o przesiadywaniu w ulubionej kawiarni trzeba odłożyć na później. Czy to oznacza, że przez ten czas mamy pić niesmaczną kawę lub przestawić się na herbatę? Nic bardziej mylnego! Przygotowanie kawy w domu nie jest sztuką tajemną, choć wymaga nieco wprawy. Sprawdźcie, jak zaparzyć idealną kawę w domu i cieszcie się filiżanką pysznej kawy z dodatkiem mleka, kiedy tylko najdzie Was ochota!
Wśród wszystkich rodzajów herbat to herbata biała uważana jest za najszlachetniejszą i najzdrowszą odmianę. Produkuje się ją z pąków oraz młodych listków wiecznie zielonego krzewu Camellia sinensis, co sprawia, że przygotowany z niej napar jest niezwykle delikatny. Niegdyś była uprawiana wyłącznie w cesarskich ogrodach herbacianych, dzisiaj każdy może delektować się jej wyjątkowym smakiem. Jakie właściwości posiada biała herbata i jak poprawnie ją zaparzać?
Powoli zbliżają się cieplejsze dni, a wraz z nimi nieodparta chęć na chłodzące napoje, także te na bazie kawy. Najbardziej oczywistym wyborem jest ice coffee, czyli połączenie kawy i mleka z kostkami lodu, często z dodatkiem słodkiego syropu. Miłośnicy metod alternatywnych mogą przyrządzić dripa na lodzie lub popularne cold brew - kawę “parzoną” na zimno. Jeśli jednak macie ochotę na nietuzinkowe połączenie smaków, które w upalny dzień schłodzi, orzeźwi i doda energetycznego kopa, spróbujcie tonic espresso! Jak przygotować takiego drinka?
Wiele osób nie potrafi się obejść bez słodkiego dodatku, który urozmaici popołudniową filiżankę kawy. Doskonale to rozumiemy, gdyż sami często pozwalamy sobie na małe, słodkie przyjemności przy okazji picia ulubionej kawy. Warto jednak znać umiar i sięgać po słodkości dobrej jakości, które będą rozpieszczać nasze kubki smakowe. Sprawdźcie, co możemy Wam zaproponować!
Wiele osób nadal przygotowuje herbatę w tradycyjny sposób - wsypując herbaciany susz do kubka i zalewając go gorącą wodą. Minusem tej metody jest zbyt długi kontakt liści herbaty z wodą, co skutkuje gorzkim, cierpkim i zwyczajnie niesmacznym naparem. Nie wspominając o wszędobylskich fusach, które odbierają przyjemność z picia herbaty! Na szczęście mamy sposoby na to, by przygotowywanie i picie herbaty było przyjemnością. Sprawdźcie, jakie akcesoria do parzenia herbaty warto mieć w kuchennej szafce.
Do niedawna ekspresy przelewowe były podstawowym wyposażeniem każdej polskiej kuchni. Dzięki nieskomplikowanej konstrukcji i bezproblemowej obsłudze pozwalały w szybkim czasie zaparzyć sporą ilość kawowego naparu. Z czasem zostały wyparte przez kawę rozpuszczalną, a następnie automatyczne ekspresy ciśnieniowe. Dzisiaj, za sprawą alternatywnych metod parzenia kawy, ekspresy przelewowe znowu wracają do łask, oferując wiele nowych funkcji oraz to, co zawsze - wygodę użytkowania i dzbanek pełen pysznej kawy!
Przygotowanie smacznej kawy własnym sumptem jest możliwe i to przy niewielkich nakładach finansowych. W rozsądnej cenie można kupić dobrej jakości ziarna, niezły ekspres ciśnieniowy, czy sprzęt do metod alternatywnych. Jest jednak jedno urządzenie, na którym nie warto oszczędzać - młynek do kawy. Każdy barista potwierdzi, że bez porządnego młynka nie ma co myśleć o smacznej kawie w domu. Jeżeli właśnie stoicie przed wyborem takiego sprzętu i zastanawiacie się, czy elektryczny młynek do kawy jest Wam potrzebny, spieszymy z pomocą!