Nie każdy potrafi zaparzyć naprawdę smaczną, aromatyczną kawę. Są jednak i tacy, którzy z kofeinowego naparu potrafią uczynić prawdziwe dzieło sztuki. We Włoszech, mekce najlepszych kaw na świecie osoby posiadające takie umiejętności, przygotowujące i serwujące gościom kawiarni i restauracji doskonałą małą czarną i kawy mleczne na jej bazie, a także różnego rodzaju drinki i koktajle alkoholowe, nazywane są baristami. W Polsce i pozostałych krajach europejskich rozróżnia się natomiast te dwie funkcję – za alkohole odpowiedzialny jest barman, barista natomiast zajmuje się wyłącznie kawą.
Jeśli chcecie zrozumieć Włochy, musicie odwiedzić Lombardię, gdzie góry doliny i jeziora łączą się z ponad z kilkoma tysiącami lat cywilizacji. Gwarne, lombardzkie miasta pachną kuchnią całego Półwyspu Apenińskiego, a także doskonałą kawą. To właśnie tu znajduje się jedna z najstarszych włoskich palarni, czyli Varesina Caffe. Poznajmy bliżej Lombardię i kolejną palarnię miesiąca!
Kiedy pijemy filiżankę małej czarnej w domu lub kawiarni nie zastanawiamy się zazwyczaj, w jakich warunkach rosną kawowce i kiedy zbiera się ich owoce, które po odpowiedniej obróbce zamieniają się aromatyczny i pobudzający napój. Jeśli jesteście ciekawi, skąd bierze się kawa, to koniecznie przeczytajcie nasz kolejny wpis!
Wbrew pozorom kawa to nie tylko wyśmienity napój o delikatnych nutach smakowych, orzechowych, cytrusowych bądź kwiatowych oraz świetnych właściwościach pobudzających. To również genialny produkt do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów. Lepszy niż niejeden kosmetyk ze sklepowych półek w najlepszych drogeriach.
Być może część z Was, miłośników intensywnej, pobudzającej małej czarnej, którzy pod żadnym pozorem nie uznają delikatnych, aksamitnych kaw z mlekiem i dodatkiem smakowych syropów, będzie przeciw nim ostro protestowała. Dla wszystkich zatwardziałych kawoszy mamy jednak ciekawą propozycję. Spróbujcie od czasu do czasu potraktować swój ulubiony napój jako doskonałą alternatywę dla słodkich deserów. Gwarantujemy, że na własnej skórze przekonacie się, jak wiele smaków czeka, aż je odkryjecie. A zatem, skoro znamy już podstawowe rodzaje kaw – espresso, americano, cappuccino i latte - pora zagłębić się w pozostałe, tajemniczo brzmiące propozycje najlepszych kawiarni.
Najwyższa pora, by wreszcie rozstrzygnąć kwestię przechowywania kawy w domu. Postawmy sprawę jasno – prócz opanowania odpowiednich metod mielenia i parzenia, stosowania wysokiej jakości ekspresów i młynków oraz kawy z najwyżej półki, również to, gdzie, w czym i przez jak długi okres czasu trzymamy ziarna kawowca w naszej kuchni odgrywa bardzo ważną rolę. Wpływa bowiem bezpośrednio na smak i aromat naszego ulubionego napoju. Omówienie tego tematu wydaje się tym bardziej istotne, jeśli pod uwagę weźmiemy fakt, że w mediach masowych możemy spotkać się z mnóstwem różnych dziwnych pomysłów. Wprowadzenie większości z nich w życie raczej zaszkodziłoby naszej kawie, aniżeli jej pomogło.
Na rynku pojawia się coraz więcej alternatywnych urządzeń do parzenia kawy. Dzięki nim za niewielkie pieniądze w domowym zaciszu możemy przygotować ulubioną małą czarną, której smak absolutnie nie odstaje od kofeinowych napojów, podawanych nawet w najlepszych kawiarniach. I tak z Aeropressem, młynkiem oraz dobrą kawą drogie ekspresy elektryczne stają się niemal zbędne!
Tutaj kontynuujemy wątek o rodzaju kawy, która niektórych oburza, inni zaś nie wyobrażają sobie bez niej poranka. Dlaczego? Tutaj wyjaśniamy. Jeśli w kawiarniach coraz częściej w menu zauważacie kuloodporną kawę, ale nie wiecie, czym jest i boicie się spróbować, to na pewno tym tekstem rozwiejemy Wasze obawy i przekonamy Was, byście spróbowali tego kofeinowego napoju, który postawi Was na nogi. Wszystko zaczęło się od tybetańskich mnichów i ich jaków. Co było dalej? Czytajcie!
Wraz ze wzrostem popularności alternatywnych metod parzenia kawy, takich jak dzbanki Chemex czy strzykawka Aeropress do łask wróciła również praska francuska, czyli french press. I nie ma się co dziwić – nie dość, że to jeden z najprostszych sposobów przyrządzania kofeinowego naparu, to jeszcze otrzymywany napój jest wprost wyśmienity. Poznajmy się nieco bliżej z tym urządzeniem!
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pijemy ją by się pobudzić i rozpocząć szybciej dzień, ale równie często delektujemy się jej smakiem i aromatem. Ciężko nam sobie wyobrazić dzień bez intensywnego smaku arabiki. Małą czarną pijemy w pracy, ale jej smakiem cieszymy się również razem z przyjaciółmi. Kiedy zabraknie kawy, wszystko traci smak.