Cenisz delikatną kawę z wyczuwalnymi nutami słodyczy i świeżych owoców? Bez wątpienia takie mieszanki należą do jednych z najbardziej cenionych! Kawa Fantino Gusto Antico, palona w górach Piemontu to obecnie jedna z najlepszych mieszanek dostępnych na polskim rynku. Co ją wyróżnia?
W chłodny, marcowy poranek filiżanka orzeźwiającej kawy postawi na nogi nawet najbardziej zaspanych. Wśród wielu marek kaw warto przyjrzeć się bliżej Mokito Rosso – to kawa dla prawdziwych wielbicieli mocnych wrażeń! W zdecydowanej większości przyzwyczajeni jesteśmy do rozpieszczania naszego podniebienia gładkim i aksamitnym smakiem ziaren arabiki. O ich szlachetności można pisać naprawdę długo! Kiedy jednak potrzebujemy prawdziwego orzeźwienia warto sięgnąć po kawy mniej oczywiste i zdecydowanie bardziej wyraźne w swoim smaku. Do takich bez wątpienia należy Mokito Rosso. Co kryje się w tych średnio palonych ziarnach?
Zdarza Ci się wyjeżdżać na biwaki pod namiotem? Letni urlop tradycyjnie już spędzasz na domku w górach bądź żeglując po mazurskich jeziorach? Co i rusz planujesz podróże kamperem przez kolejne kraje Europy? A może przemierzasz z turystycznym plecakiem cały świat? Chcesz cieszyć się wyśmienitą, świeżo mieloną kawą niezależnie od miejsca w jakim się znajdujesz? Oto coś specjalnie dla Ciebie - lekki, zgrabny młynek Hario Slim oraz plastikowy dripper Hario, czyli akcesoria stworzone z myślą o miłośnikach kawy, którzy prowadzą aktywny tryb życia.
Dziś, kiedy tak dużą wagę przykłada się do tego, by produkt końcowy - kawa, nie tylko była wysokiej jakości, ale też by proces produkcji był zgodny z zasadami ekologii, coraz chętniej sięgamy po ziarna z małych, lokalnych palarni. Tym bardziej, że powstaje ich coraz więcej również w naszym kraju. A skoro już mamy dostęp do naprawdę dobrej kawy, zaczynamy się interesować także sposobami na jej zaparzenie. Nie da się zresztą ukryć, że rynek kawy przeżywa obecnie prawdziwy rozkwit, również wśród młodych ludzi, którzy lubią spędzać czas w modnych miejscach, gdzie małą czarną serwują im hipsterscy bariści.
W dzisiejszych czasach mamy niemalże nieograniczony dostęp do rozmaitych rodzajów kaw. Wybierać możemy spośród tych, pochodzących z Ameryki Środkowej, Południowej, Afryki czy też Azji, a także smakować zarówno w mieszankach odmiennych ziaren, jak i w kawach jednorodnych. Jako, że w profesjonalnych sklepach poświęconych kofeinowemu produktowi znajdziemy również wiele sprzętów i naczyń przeznaczonych do parzenia małej czarnej, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Trudno mi wskazać ulubioną kawę. Dlaczego? Dlatego, że każda z mieszanek daje inne wrażenia sensoryczne. Te niezliczone możliwości smakowe sprawiają, że uwielbiam kawę pod każdą postacią – czy to klasycznego, goryczkowatego, stawiającego na nogi espresso, czy orzeźwiającego doppio z jasno wypalonej arabiki o lekko owocowym posmaku, czy wreszcie słodkiego dripa lub delikatnego chemexa z całym bogactwem aromatów do wytropienia w filiżance. Jeśli jednak musiałabym wskazać mieszankę, po którą sięgam najchętniej, na pewno byłaby to Etno Cafe Italian Roast. To kawa, która nigdy nie zawodzi. Czysta przyjemność bez względu na porę dnia, humor czy okazję.
O ile zakup profesjonalnego młynka i ekspresu kolbowego do domu nie jest koniecznością, gdyż w zupełności wystarczy młynek ręczny oraz jedno z urządzeń służących alternatywnym metodom parzenia kawy, o tyle w profesjonalnych kawiarniach nie może ich zabraknąć. Tak, jak kucharzom potrzebny jest zestaw porządnych garnków i patelni, mistrzom cukiernictwa solidne miksery i blachy do pieczenia ciast i tortów, tak baristom niezbędne są najwyższej jakości ekspresy i młynki.