Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Artykuły

Ekspres Bezzera i kawa Mokito Rosso – orzeźwiający smak w rozsądnej cenie!

W chłodny, marcowy poranek filiżanka orzeźwiającej kawy postawi na nogi nawet najbardziej zaspanych. Wśród wielu marek kaw warto przyjrzeć się bliżej Mokito Rosso – to kawa dla prawdziwych wielbicieli mocnych wrażeń! W zdecydowanej większości przyzwyczajeni jesteśmy do rozpieszczania naszego podniebienia gładkim i aksamitnym smakiem ziaren arabiki. O ich szlachetności można pisać naprawdę długo! Kiedy jednak potrzebujemy prawdziwego orzeźwienia warto sięgnąć po kawy mniej oczywiste i zdecydowanie bardziej wyraźne w swoim smaku. Do takich bez wątpienia należy Mokito Rosso. Co kryje się w tych średnio palonych ziarnach?

Czytaj więcej
Młynek Hario Slim i plastikowy dripper, czyli kawa w podróżach małych i dużych

Zdarza Ci się wyjeżdżać na biwaki pod namiotem? Letni urlop tradycyjnie już spędzasz na domku w górach bądź żeglując po mazurskich jeziorach? Co i rusz planujesz podróże kamperem przez kolejne kraje Europy? A może przemierzasz z turystycznym plecakiem cały świat? Chcesz cieszyć się wyśmienitą, świeżo mieloną kawą niezależnie od miejsca w jakim się znajdujesz? Oto coś specjalnie dla Ciebie - lekki, zgrabny młynek Hario Slim oraz plastikowy dripper Hario, czyli akcesoria stworzone z myślą o miłośnikach kawy, którzy prowadzą aktywny tryb życia.

Czytaj więcej
Coffee Grange i Aeropress - przepis na kawę w wersji alternatywnej

Dziś, kiedy tak dużą wagę przykłada się do tego, by produkt końcowy - kawa, nie tylko była wysokiej jakości, ale też by proces produkcji był zgodny z zasadami ekologii, coraz chętniej sięgamy po ziarna z małych, lokalnych palarni. Tym bardziej, że powstaje ich coraz więcej również w naszym kraju. A skoro już mamy dostęp do naprawdę dobrej kawy, zaczynamy się interesować także sposobami na jej zaparzenie. Nie da się zresztą ukryć, że rynek kawy przeżywa obecnie prawdziwy rozkwit, również wśród młodych ludzi, którzy lubią spędzać czas w modnych miejscach, gdzie małą czarną serwują im hipsterscy bariści.

Czytaj więcej
Dzbanek Chemex i kawa Gardelli dla miłośników jasnego palenia i subtelnego smaku

W dzisiejszych czasach mamy niemalże nieograniczony dostęp do rozmaitych rodzajów kaw. Wybierać możemy spośród tych, pochodzących z Ameryki Środkowej, Południowej, Afryki czy też Azji, a także smakować zarówno w mieszankach odmiennych ziaren, jak i w kawach jednorodnych. Jako, że w profesjonalnych sklepach poświęconych kofeinowemu produktowi znajdziemy również wiele sprzętów i naczyń przeznaczonych do parzenia małej czarnej, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Czytaj więcej
Ulubione kawy naszych baristów: Etno Cafe Italan Roast poleca Elka

Trudno mi wskazać ulubioną kawę. Dlaczego? Dlatego, że każda z mieszanek daje inne wrażenia sensoryczne. Te niezliczone możliwości smakowe sprawiają, że uwielbiam kawę pod każdą postacią – czy to klasycznego, goryczkowatego, stawiającego na nogi espresso, czy orzeźwiającego doppio z jasno wypalonej arabiki o lekko owocowym posmaku, czy wreszcie słodkiego dripa lub delikatnego chemexa z całym bogactwem aromatów do wytropienia w filiżance. Jeśli jednak musiałabym wskazać mieszankę, po którą sięgam najchętniej, na pewno byłaby to Etno Cafe Italian Roast. To kawa, która nigdy nie zawodzi. Czysta przyjemność bez względu na porę dnia, humor czy okazję.

Czytaj więcej
Klasyczne włoskie espresso z kawą Meseta i ekspresem Jura
Pomimo panującego ostatnimi czasy trendu na kawy jednorodne z segmentu speciality, które parzy się metodami alternatywnymi przy pomocy drippera, Chemexu bądź Aeropressu, wiele osób wciąż pozostaje wiernymi klasycznym włoskim kompozycjom. Mieszanki, na które składają się średnio lub mocno palone ziarna arabiki i robusty, zmielone i zaparzone w ekspresie automatycznych to prawdziwy smak słonecznej Italii.
Czytaj więcej
Podstawowe wyposażenie kawiarni, czyli młynki Fiorenzato i ekspresy Bezzera

O ile zakup profesjonalnego młynka i ekspresu kolbowego do domu nie jest koniecznością, gdyż w zupełności wystarczy młynek ręczny oraz jedno z urządzeń służących alternatywnym metodom parzenia kawy, o tyle w profesjonalnych kawiarniach nie może ich zabraknąć. Tak, jak kucharzom potrzebny jest zestaw porządnych garnków i patelni, mistrzom cukiernictwa solidne miksery i blachy do pieczenia ciast i tortów, tak baristom niezbędne są najwyższej jakości ekspresy i młynki.

Czytaj więcej
COFFEE REPUBLIC – PALARNIA MIESIĄCA W CAFE SILESIA W LUTYM 2018r.
Postępującą kawową rewolucję możemy dostrzec przede wszystkim w stolicy naszego kraju. W Warszawie nie tylko napijemy się znakomitej kawy speciality w wielu kawiarniach, lecz również kupimy ziarna, które zostały wypalone tuż za ścianą. Dzisiaj przyjrzymy się jednej z bardziej znanych warszawskich palarni - Coffee Republic. W lutym ziarna z tej palarni kupicie 10% taniej w Cafe Silesia!
Czytaj więcej
pixel