Polacy nadal niestety lubują się przede wszystkim w kawach rozpuszczalnych i parzonych. Smakosze posiadają jednak ulubione kawiarnie i restauracje, w których serwowane są wysokiej jakości, specjalnie palone kawy. Rosnąca świadomość konsumentów sprawia, że właściciele kawiarni i restauracji muszą poszukiwać nowych rozwiązań. My jako klienci możemy samodzielnie odkrywać nowe smaki i sposoby parzenia kawy. Chociażby na wakacjach! W jakich krajach zostaniemy ugoszczeni najlepszą kawą?
Smak naszej porannej kawy zależy nie tylko od sposobu jej palenia i przygotowania, lecz również od tego, jakiego rodzaju ziaren używamy. Teoretycznie na świecie istnieje ponad 60 gatunków kawowca. W rzeczywistości liczy się tylko Arabika i Robusta. Przeczytaj, czym różnią się te odmiany, by bardziej świadomie wybierać ziarna do swojego espresso.
Współcześnie mamy wiele możliwości przygotowywania kawy w domu. Kawa rozpuszczalna i parzona jest stopniowo zastępowana wykorzystaniem prostych ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek.
Poproszę kawę - w wielu miejscach to jedyne słowa, których potrzebujemy, by zamówić pobudzający napój z kofeiną. W dobrej kawiarni pod hasłem kawa może kryć się kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt pozycji, w których możemy przebierać. Poniższy tekst to mapa drogowa dla wszystkich tych, którzy chcą się odnaleźć w kawiarnianym menu i wybrać taką kawę, która najbardziej przypadnie im do gustu.
Kawa towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat – obecnie możemy delektować się naparami z jej ziaren na dziesiątki sposobów. Jak jednak odkryto jej wyjątkowe właściwości? Jak przedostała się ona do Europy?
Niektórzy twierdzą, że to sama natura nauczyła nas, w jaki sposób obchodzić się z ziarnami kawy, kiedy podczas pożaru drzew kawowca etiopscy pasterze poczuli przyjemny zapach unoszący się w powietrzu. Pewne jednak jest to, że aż do XIV wieku mała czarna miała ziemisty, nudny smak. Jak zmienia się smak kawy przez jej wypalanie i czy można ją wypalać w domu? Dowiesz się wszystkiego z poniższego tekstu.
Kawa jest produktem cenionym od wieków – przede wszystkim za jej walory smakowe i możliwość wykorzystywania jej do tworzenia aromatycznego napoju. Faktycznie – najczęściej właśnie wykorzystujemy ją w ten sposób. Nierzadko jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że kawa może okazać się doskonałym środkiem kosmetycznym, przydatnym w zachowaniu młodości i jędrności naszej skóry.
Pomimo olbrzymiej popularności kawiarni coraz częściej zdarza nam się poszukiwać alternatywy dla klasycznej kawy z ekspresu. Zazwyczaj pragniemy, aby napar był tak samo intensywny, jednak przyrządzony w nowatorski sposób, Pragniemy być zaskakiwani wyjątkowym smakiem.
Pierwsi odkrywcy kawy przyrządzali ten wyjątkowy napar tylko na specjalne okazje, jakimi były na przykład wyprawy wojenne. Dzisiaj małą czarną pijemy każdego dnia i ciężko wyobrazić sobie nam poranek bez jej wyjątkowego smaku. Dla Włochów jej palenie i przyrządzanie stało się prawdziwym rytuałem. Jednak nie tylko oni mają swój wkład w to, jakiej kawy możemy się dziś napić w najlepszych kawiarniach.
Pytanie proste. Ale odpowiedź już niekoniecznie. Chociaż zarówno dla miłośników tzw. włoskiej kawy jak i jej zagorzałych przeciwników powinna być oczywista: włoska kawa to ta, którą produkuje się we Włoszech.